Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf 109E-3 Josef Priller 'pit stop'

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oceniajcie - ale nie bądźcie zbyt krytyczni sam dostrzegam wystarczająco dużo błędów ale za cenne rady i uwagi będę wdzięczny i przyjmę je z pokorą

wszystkim, którzy śledzili warsztat i doradzali bardzo dziękuję

225c23f33e9b79af.jpg

b6e08c14c7e8933e.jpg

1b8b543654b09f68.jpg

ceb79b2f14368f2e.jpg

d6afbca8f0fb5725.jpg

2588e1666ee07aef.jpg

a547f6a194369df8.jpg

d0f33cc15385f6af.jpg

71453568f68a09be.jpg

280f71b82bb33cbf.jpg

283f537264eb1619.jpg

8b64515749cdb17f.jpg

67e1b79ab7dcfdf9.jpg

Napisano

w czwartek mam ostatni dzień na naniesienie poprawek przed wystawa modelarska w Żywcu więc model zrobiony na 'gazetę'

Napisano

Model bardzo OK tombie! Zmiana skali wyraźnie Ci służy, bo jest spory postęp w stosunku do modeli które pokazywałeś i pamiętam w 1/72.

Z jakichś tam błędów montażowych, to śmigło nie jest w osi (nie powinno być "ząbka" na przejściu kołpaka w kadłub) tu dobrze widać:

1b8b543654b09f68.jpg

Może da się poprawić?

No i nie odtworzyłeś linii podziałowych wzdłuż części ogonowej kadłuba, a można zrobić to choćby ołówkiem...

Napisano

Dzieki Banny - nie lubię się tłumaczyć ale z osią śmigła jest coś skopane (wiadomo najprościej złożyć winę na producenta) najprawdopodobniej musiałem zrobic jakiś błąd przy osadzaniu silnika - ale to dość odległy etap przed montażem śmigła i nie przyszło mi głowy aby to sprawdzić wg tego kryterium;

jesli chodzi o linię podziału masz na myśli tą która pokrywa się z linią powstającą przy łączeniu połówek kadłuba?

Napisano
jesli chodzi o linię podziału masz na myśli tą która pokrywa się z linią powstającą przy łączeniu połówek kadłuba?

Tak, na grzbiecie kadłuba i spodzie. Ale myślę że w sumie możesz to odpuścić...

W realu to wygląda tak na zbliżeniu:

frouch_bf109e_12.jpg

Napisano

Hejka

Model wyszedł spoko. Zawsze jest tak, że jak już stoi gotowy to dopiero się zauważa pewne rzeczy.Co do poprawek to:

-dorobiłbym trochę kabelków i innych duperelek do silnika bo wygląda trochę goło

-części osłon silnika, których widać znaczną grubość można było wycieniować. Nie byłyby takie pancerne

-kołpak śmigła to raczej problem z umiejscowieniem silnika bo z niego wychodzi oś a na tej osi jest śmigło

- szew wzdłuż osi kadłuba-niestety pewnie dużo osób to zauważy

Napisano

dzięki Jacku za dobre słowo:)

-faktycznie człowiek nie pomyśli czasem o takich rzeczach jak grubość poszycia która w modelu jest nieproporcjonalna - dzięki wielkie za tą uwagę;

-z osią śmigła się nic nie da zrobić;

-a okablowaniem silnika i kokpitu na pewno będę się chwali w kolejnych modelach - zawsze jak mam coś takiego zrobić brakuje mi dokumentacji danego modelu a nie chce tworzyć kompletnej fikcji a już broń Boże narazić sie na krytykę osób na forum będących w temacie.

Napisano

Emil w takiej skali potrafi wyglądać mocno zachęcająco do oglądania, dlatego każdy zagląda we wszystkie kąty , wiem coś o tym.To zresztą moja ulubiona skala dlatego podglądałem Cię wielokrotnie co słychać w Twoim warsztacie. Emila w 32 sam robiłem ale jeszcze do 109 wrócę i to pewnie nie jeden raz dlatego temat nie jest mi obcy.

Napisano
... co słychać w Twoim warsztacie. ...

kolejka 1:32

Mig 17 F Trumpeter

F6F-3N Hellcat

F-86F-40 SABRE Hasegawa

nad kolejnością jeszcze nie myślałem podpowie mi to wena pewnie w okolicach długiego weekendu majowego

Napisano

Kawał pięknej roboty Tombie!

Nie mogę się doczekać aby zobaczyć go w realu w Żywcu

Napisano

Jak dla mnie bomba ale mógłbyś ramkę owiewki od wewnętrznej strony pomalować

Pozdrawiam

Napisano

I oglądałem

W realu lepiej wygląda niż na fotkach, świetnie wykonane kamo i delikatny brudzing. Podmaluj ramkę od wewnątrz i przybrudź delikatnie papcie.

Messek świetnie wykonany!

Pozdrawiam,

Napisano

dzięki wielkie za dobre słowo:)

• 2 weeks later...
Napisano

Podoba mi sie ten Emil. Bardzo mi sie podobają te delikatne obicia na krawędziach natarcia. Kamuflaż spoko, zawsze podziwiam jak ktoś robi malowania z tymi plamkami na kadłubie. Takie ręczne malowanie bez używania masek na razie mnie przerasta.

Dół też fajnie pobrudzony.

Co do uwag to dorobiłbym dodatkowy przewód anteny który łączył główną antenę z kadłubem (gdzieś w połowie), rozwierciłbym jeszcze trochę lufy karabinów żeby pozbyć się grubosci, dorobiłbym linkę trzymającą otwartą osłonę kabiny.

Tu znajdziesz kilka detali:

http://toniosky7.blogspot.com/2011/09/messerschmitt-bf-109-e3-walkaround.html

ale modelik super. Tez kiedyś zrobię sobie 109-kę w 1:32. Zacnie to wygląda. Gratulacje.