Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Po blisko 20-letniej przerwie w klejeniu modeli, postanowilem sobie cos sklecic

Padlo na model Jak-7DI/Jak-9 w skali 1:48.

Wydaje mi sie, ze model nalezal do tych prostych, gdyz nie posiadal zbyt wielu elementow i szczegolow.

Patrzac na wiekszosc modeli na tym forum, moj prezentuje sie dosc biednie, ale wydaje mi sie, ze z warsztatem jaki posiadam i z moim doswiadczeniem (prawie zero?) model wyszedl nawet niezle

Wszelkie sugestie i porady na przyszlosc mile widziane

Pozdrawiam.

2014_08_25%2B13_13_44_resize.jpg

2014_09_05%2B16_32_04_resize.jpg

2014_09_05%2B16_32_12_resize.jpg

2014_09_05%2B16_32_35_resize.jpg

2014_09_05%2B16_36_02_resize.jpg

2014_09_05%2B16_36_35_resize.jpg

2014_09_05%2B16_37_35_resize.jpg

2014_09_05%2B16_37_54_resize.jpg

2014_09_05%2B16_37_55_resize.jpg

Napisano

Całkiem, całkiem.

O ile czystość sklejenia i pomalowania jest w porządku (no może te rury wydechowe, takie dziwnie czerwone) to widać, że zastosowałeś starą szkołę nakładania kalek. Srebrzą się jak....jak srebrzą się kalki kładzione bez współcześnie panujących i uznanych technologii.

Gratuluję powrotu do hobby.

Napisano

No wlasnie sie zastanawialem czemu na innych prezentowanych modelach nie widac ze kalkomania to kalkomania .

Na poczatku myslalem ze to wina swiatla.

w takim razie musze poszukac po necie jak to sie teraz robi.

Kolor rur w manualu byl podany rdzawy a to byl jedyny rdzawy jaki udalo mi sie zdobyc

Pozdrawiam i dzieki za opinie.

Napisano

Na początek pokombinuj z lakierem Kalki kładź na lakier błyszczący, po położeniu potraktuj ponownie błyszczącym, na koniec mat

Napisano

Odcinanie nadmiaru filmu też nie zaszkodzi, ale bez lakierów nie ma co myśleć o ładnie nałożonych kalkach. I nie ma co się bać tematu - za jakiś czas sam zobaczysz, że lakierami (aerografem ;) ) można zdziałać cuda.

Napisano
Qrcze.. skad ja tyle lakierow wezme ;)

jest duża szansa że lakier niwelujący film z kalek masz w domu - to sidolux do paneli lub pcv - bardzo dużo modelarzy go używa, po skończonym malowaniu modelu kładziesz (ja przynajmniej tak robię) dwie cienkie warstwy sido następnie kładziesz kali a następnie jedną lub dwie warstwy sidoluxu. na to z reguły kałdzie sie łosza bardziej lub mniej intensywnego a następnie 'zamyka takim lakierem jaki powinien odzwierciedlić faktycznie wyglądający obiekt.

Moja ocena modelu jest bardzo pozytywna, widać że chciałeś wykonać model nienagannie pod względem techniki sklejenia i pomalowania i to ci się udało. Teraz pora na zagłębienie sie w 'tajniki modelarstwa' na tym forum i ocena tego co z modelem można zrobić i czym obecnie dysponuje przemysł modelarski. Myslę że w tym ogromie możliwości sam znajdziesz dla siebie miejsce

Pamiętaj również że masz dzisiaj w ręku narzędzie takie jak internet - tak na prawdę nie trzeba wychodzić z domu aby zdobyć materiały i dokumentację na temat danego modelu lub wręcz egzemplarza - no i oczywiście są fora modelarskie - powodzenia