Skocz do zawartości

Humvee - wariant transportowy M1097 A2 (polski oczywiście)

sokol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po dłuższej przerwie wróciłem do Hummerka. Wykonany został z zestawu Revella, skala 1:72.

Aby powstał "polski" Humvee został dodany tylny zderzak z kawałka plastiku, na nim dorobione zostały mocowania koła zapasowego (piątego koła nie miałem) i zasobnika (sama skrzynka zasobnika wycięta została z cienkiej blaszki miedzianej, podobnie jak duże chlapacze). Oznaczenia drogowe powstały w oparciu o blaszkę z kalek Y-Notu, Tablice rejestracyjne - drukowane są na papierze samoprzylepnym (niestety z powodu wielkości mamy tu małe uproszczenie - nie ma flagi i literek PL na niebieskim tle - próbowałem to drukować ale moja drukarka nie dała rady).

Osłona rurowa z przodu to wyciągnięte nad świeczką kawałki ramek, trzeba było też zmienić lusterka - cienki drut na pałąk i pozostałości blaszek fototrawionych na lusterka.

No i jeszcze naklejki na drzwi - wspólna produkcja moja i GrzesiaJ - ja zrobiłem projekt w Corelu, a Grzegorz znalazł firmę, co drukuje białe kalki

No i zdjęcia:

Thumb_1.JPG Thumb_2.JPG Thumb_3.JPG

Thumb_4.JPG Thumb_5.JPG Thumb_6.JPG

Thumb_7.JPG Thumb_8.JPG Thumb_9.JPG

Thumb_10.JPG

Pozdrawiam sokol

Edytowane przez Gość

• 3 years later...

Pewnie zaraz mi się dostanie za odkopywanie tematu, ale trudno.

Na początek pozwolę sobie napisać coś o modelu. Bardzo podoba mi się zarówno on jak i sam pomysł. Wykonanie też całkiem całkiem. Szkoda, że nie miałeś piątego koła, zapewne byłoby jeszcze ładniej

Tyle na temat repliki. Chciałbym się jednak zapytać, gdzie robiliście te kaleczki Mam ten sam problem, tyle że w skali 1:35. Skombinowanie numerów do polskich Humvee jest niestety dosyć trudne

Jednak głównym powodem aby odkopać ten temat, był fakt, iż ostatnio znalazłem takie zdjęcie. Niestety Twoje numery rejestracyjne nie pasują do wersji M1097A2

zdjecie_3446_37225.jpg

Pozdrawiam Konrad

• 1 month later...

W momencie gdy pisałeś swego posta byłem na wakacjach i dziś go dopiero znalazłem.

Sprawa numerów jest dziwna, ale w momencie robienia modelu takie nr rejestracyjne nosiła wersja cargo. Mam gdzieś zdjęcie w postaci analogowej (znaczy na papierze).

Kalki robiliśmy wspólnie z Grzesiem z Modelworku - ja projektowałem w Corelu, on zajął się drukiem (arkusik z drukarni wraz z innymi oznaczeniami wyszedł nam coś koło 20zł)

Sprawa numerów jest dziwna, ale w momencie robienia modelu takie nr rejestracyjne nosiła wersja cargo. Mam gdzieś zdjęcie w postaci analogowej (znaczy na papierze).

No to rzeczywiście dość intrygujące. Mógłbyś kiedyś w wolnej chwili wrzucić jakiś skan albo fotkę