PiterATS Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 Witam Nowy ulepek, którego tematem jest model czołgu ciężkiego Churchill Mk III, w malowaniu kanadyjskiego 14-go pułku pancernego, z okresu nieudolnie zaplanowanego i przeprowadzonego desantu, na kamieniste plaże w okolicach Dieppe. Pojazd nosi nazwę własną "Cat" i podobnie jak wiele innych Churchillów, tak i ten został zniszczony przez niemiecką obronę, jeszcze na plaży. Zestaw z którego wykonałem model, do podstawowa odmiana Churchilla Mk.III z AFV'a. W związku z tym musiałem wprowadzić kilka zmian, by czołg dopasować do okoliczności desantu pod Dieppe. Dorobiłem wysokie rury wydechowe, brezent na tylnej płycie kadłuba, usunąłem też błotniki i tylną skrzynię wieży. Dodałem ponadto Friule, liny holownicze Eureki, oraz lufy km'ów Besa od RB. Lufy armaty nie wymieniałem, ponieważ toczona aluminiowa była w zestawie. Poprawiłem też oznaczenia pojazdu, ponieważ AFV, dla tego konkretnego czołgu, przygotował błędny numer seryjny, oraz dorobiłem napis z nazwą własną "CAT". Szczerze to nie miałem za bardzo pomysłu na prace wykańczające przy malowaniu modelu, więc w sumie jest jak jest Całości dopełniają dwie figurki kanadyjskich żołnierzy, które są nieco przerobionymi brytyjczykami od Dragona, z dodanymi żywicznymi główkami Horneta. Podłoże to kamienista posypka firmy Noch. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 Witam! To jeden z lepszych modeli jaki ostatnio był zamieszczony w galerii. Nie wiem dlaczego, ale nie mogę oderwać oczu od niego. Poza tym diabeł tkwi w szczegółach. Tego diabła w tym przypadku robią rury wydechowe w wersji do brodzenia. Oglądając zdjęcia z lądowania pod Dieppe, właśnie te rury rzucają się w oczy najbardziej. Całość, razem z manekinami to rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 Znakomity model i świetna scenka - niedawno kupiłem model Churchilla "Dieppe" z AFV i u mnie pewnie będzie podobna scenka z plaży gratulacje, bo serio zazdroszczę efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Lutego 2014 Share Napisano 3 Lutego 2014 Bardzo ładna scenka. Sam myślałem o wersji z podwyższonymi filtrami, ale na razie to daleka przyszłość. Jakimi farbami go malowałeś - kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 3 Lutego 2014 Share Napisano 3 Lutego 2014 rewelacja nawet plaza kamienista jak pod Dieppe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 3 Lutego 2014 Autor Share Napisano 3 Lutego 2014 Jakimi farbami go malowałeś - kolor? Model malowałem standardowym kolorem khaki H81 od Gunze, nieco przyciemnionego zielenią H302 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi