Skocz do zawartości

M1126 Stryker 8x8 ICV - AFV Club 1/35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Popełniłem Strykera.

Sam model bardzo fajny i ciekawy. Tym bardziej się cieszę, bo mam jeszcze dwa modele of AFV. Całość dopełniłem dodatkami od Tamiyi. Pasy zrobione z taśmy maskującej. Jedynie nie mogłem bardziej go "posadzić" na tych kołach. Dodałem chyba z pół kilo złomu do środka żeby dociążyć i tak za mało, ale tragedii nie ma:)

Zapraszam:

DSC_7941.jpg

DSC_7943.jpg

DSC_7945.jpg

DSC_7947.jpg

DSC_7949.jpg

DSC_7951.jpg

DSC_7956.jpg

DSC_7958.jpg

DSC_7959.jpg

DSC_7961.jpg

DSC_7965.jpg

DSC_7968.jpg

DSC_7969.jpg

DSC_7971.jpg

DSC_7974.jpg

DSC_7981.jpg

DSC_7986.jpg

Dzięki za uwagę i pozdrawiam.

Napisano

Świetny model.

Wyszukując czegoś na siłę:

- szpadel troszkę za czysty.

- paski w plecakach ALICE powinny być w tym samym kolorze co reszta bo też były z taśmy nylonowej(teraz wyglądają jakby były skórzane),

a sprzączki powinny być czarne.

Ale to szczegóły i model bardzo mi się podoba.

Napisano

Bardzo udanie pomalowany i ubrudzony. co do szczegółów ALICE to kolega wyżej wyłożył, w czym rzecz.

Napisano

Kapitalny model, podoba mi się Detali nie komentuję, bo współczesna pancerka to nie mój konik.

Podzielisz się tylko swoją metodą brudzenia dna + nazwami-numerami kolorów?

Napisano
Świetny model.

Wyszukując czegoś na siłę:

- szpadel troszkę za czysty.

- paski w plecakach ALICE powinny być w tym samym kolorze co reszta bo też były z taśmy nylonowej(teraz wyglądają jakby były skórzane),

a sprzączki powinny być czarne.

Ale to szczegóły i model bardzo mi się podoba.

Dzięki, faktycznie szpadel trochę za czysty, ale bronie się tym że poprzedni złamał się podczas wykopywania Strykera z błota i piachu i właśnie załoga dostała nowy przydział:)

Plecaki przyznam szczerze nie wiedziałem. Pomalowałem według instrukcji, choć w sumie nie pokazuje żeby paski były malowanie jakimś konkretnym kolorem, a na obrazku wyglądają na brązowe/skórzane. Sprzączki to samo. Ale będę pamiętał na przyszłość.

Kapitalny model, podoba mi się Detali nie komentuję, bo współczesna pancerka to nie mój konik.

Podzielisz się tylko swoją metodą brudzenia dna + nazwami-numerami kolorów?

Również dzięki. Jeżeli chodzi o metodę brudzenia to tak. Generalnie używam trzech pigmentów MIG'a - Dark Mud, Europe Dust i Dry Mud. A technika taka:

Rozcieńczam z wodą trochę kleju PVA matowego (ważne, bo kiedyś użyłem połysku i trochę się nawkurzałem), do tego dosypuję i mieszam Dark Mud. Całe dno i nadkola i wszystko co chcę żeby było w błocie maluję obficie/paćkam. Kiedy klej jeszcze jest mokry biorę drugi pędzel i nabieram sporo Dark Mud i paćkam tu i ówdzie żeby nadać tekstury sporej (lub mniejszej) ilości błota. To samo robię z pozostałymi pigmentami, w sensie na mokry klej paćkam najpierw Europe Dust, a na koniec mniej Dry Mud. Oczywiście jeśli chcesz efektu mokrego błota to użyć trzeba niematowego kleju, aczkolwiek przyznam szczerze że z premedytacją nie robiłem jeszcze mokrego więc nie mam pewności że kolejne warstwy pozostałych kolorów będą matowe (a tej najjaśniejszy - Dry Mud - powinien być raczej matowy).

Później wszystkie krawędzie już na sucho brudzę Europe Dust, a na koniec rozrabiam znowu troszkę kleju z wodą i dodaję Dark Mud, biorę to na pędzel, blisko modelu przytrzymuję wykałaczkę czy cokolwiek innego i pędzel przeciągam przez wykałaczkę w kierunku modelu, efektem jest pryskająca farba na model. Kiedyś próbowałem z aero dmuchać na pędzel, ale ze średnim efektem. Ta metoda jest bardziej losowa według mnie, czasem pryśnie więcej, czasem mniej, a to wpływa na realizm chyba:)

Mam nadzieję że dość jasno opisałem:)

Pozdrawiam i dziękuję za opinie.

• 3 weeks later...