Skocz do zawartości

F-16 ADF Green Lightning Italeri 1/48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, rozpoczynam dzisiaj relacje z budowy tegoż modelu który idealnie wpasuje się w moją małą prywatną wojnę "PRECZ Z SZAROŚCIĄ", model miał być pudełkowy ale już znalazłem w czeluściach pudełka z "odpadkami" żywiczny fotel Pavli, jeszcze jeśli uda mi się kupić po rozsądnej cenie wymienię również dysze wylotową. Dzisiaj tylko in-box, jutro pokazy w Duxford, prace rozpocznę w niedzielę, budowa jak zwykle w moim przypadku potrwa pewnie od 4 do 6 miesięcy. Tyle na razie. Zdjęcia:

DSC00002%20%281%29.JPG

DSC00004%20%281%29.JPG

DSC00005%20%281%29.JPG

DSC00006%20%281%29.JPG

DSC00007.JPG

DSC00008.JPG

DSC00009.JPG

DSC00012.JPG

DSC00013.JPG

DSC00015.JPG

DSC00017.JPG

DSC00018.JPG

DSC00019.JPG

DSC00010.JPG

I oryginał:

XVIII_02_056__oldcrow.jpg

A pojechałem tylko po dysze do F-15

Napisano

sam zestaw wygląda na całkiem do rzeczy, no ale te kalki - zwłaszcza na ogon - nooo to mnie po prostu zmiażdżyły... kapitalne

ciekawe malowanie wybrałeś, miło będzie podglądać prace

pozdrawiam!

Napisano

O kurcze :D jaki rarytasik Chyba będzie na co popatrzeć .

Napisano

Ile dałeś za to cacko?

Pozdrawiam

Napisano
Ile dałeś za to cacko?

Model kosztował 19 funtów jest dostępny w Hannants-ie, ja kupiłem na miejscu, ale przez neta też się da . Prace nad modelem zaczęte na razie nie wstawiam zdjęć bo kleje poszczególne małe elementy w większe całości, po pierwszych przymiarkach jak to w Italerce bez szpachli się nie obejdzie na szczęście nie będą to duże ilości.

Napisano

Jak by to była hasegawa kosztował by pewnie z 50 funtów :P.

Italerce bez szpachli się nie obejdzie

Pracuje teraz nad gripenem w 1/48 z Italeri i jest masakra będę musiał chyba jechać do budowlanego po 25 kilo szpachli budowlanej. Nie życzę Ci tego co ja muszę przeżywać z iltalerką.

Będziesz jakieś blachy dawał, czy tylko ten fotel żywiczny ?

Napisano

Też mam Italerowskiego Grippena nawet miałem się za niego zabierać ale czekam na jakieś nie szare malowanie, na razie znalazłem ciekawe brazylijskie tylko nie mam teraz dostępu do laserówki i kalek nie mam gdzie wydrukować, co do green lightninga to tak jak pisałem być może wymienię dysze wylotową na żywiczną jeśli znajdę odpowiednią i pewnie na goleniach podwozia pojawią się jakieś druciki, co do wnętrza to raczej oprócz fotela pozostanie pudełkowe, nie chce wkładać do tego modelu dodatkowych części bo z braku czasu budowa pudełko-wca zajmuje mi średnio pół roku to jeśli dołożyłbym np blaszki to nawet nie chce myśleć ile by to trwało.

Napisano

No to powodzenia życzę w pracach. Może sam się skuszę na tego f-16 znalazłem go jak na razie na martola.com.pl ale cena jeszcze nieokreślona :/

Może swojej kobiecie podsunę pomysł na prezent na moje listopadowe urodziny :P :D Wredny jestem.

Napisano

Kolejna porcja poprawek, dziura w kanale dolotowym wyglądała komicznie więc zrobiłem cały kanał od podstaw, już wszystko zaszpachlowanie teraz tylko wyszlifować, zaszpachlować jeszcze raz i tak do skutku , no i muszę pomyśleć nad wypełnieniem tej pustki w komorze podwozia głównego. Co do siedziska to nie wszystkie są ciemno szare.

2mr7hva.jpg

I model:

DSC00001.JPG

DSC00002.JPG

DSC00003.JPG

Napisano

Witam, po 3 dniach szpachlowania, szlifowania i malowania wlot powierza ukończony:

DSC00001%20%282%29.JPG

DSC00005.JPG

Dodatkowo zapożyczony z F-15 i następnie skopiowany wentylator silnika:

DSC00029.JPG

Nie jest idealny, ale nie będzie go całego widać i wlot ukryje większość niedoskonałości.

Dodatkowo skończona dysza silnika:

DSC00012.JPG

DSC00024.JPG

DSC00031.JPG

I znalazłem kolejne nie za trudne do wykonania malowanie F-16:

IMG_2045.jpg

Chyba będą dwie sztuki

Napisano

Heh... tym wlotem nieźle mnie odciągnąłeś od italerowskiego F-16 A już miałem ochotę na tego ze spitfirem na górze, no nic poczekam.

A ten Włoch tez niczego sobie, mógłbyś się serio pokusić

Życzę powodzenia w budowie.

Napisano

Kolejny etap zakończony, model sklejony do kupy, na zdjęciu pozaznaczane miejsca wymagające uwagi:

DSC00002%20%281%29.JPG

I tak pokrywa radaru jest o jakieś pół milimetra za wąska, pokrywa działka za duża, garb na grzbiecie który będzie połączony z przeźroczystą częścią jest jakie 2 razy za duży należy go zeszlifować, górna połówka kadłuba zaznaczona w niebieskim kółku jest po obu stronach za szeroka w stosunku do dolnej, szpachla i szlifowanie, średnica dyszy wylotowej za duża i na koniec część statecznika pionowego ma całkowicie nieprawidłowy kształt w przedniej części. To na razie tyle niby nie dużo ale jednak denerwuje.

Napisano

I kolejna aktualizacja, wielkich zmian zewnętrznych nie ma, model dostał wszystkie anteny i tylną część owiewki. Już jest po pierwszej warstwie Surfacer-a no i niestety pokazał pazurki, kilka zatartych linii, zapadnięć tworzywa jak to Italerka. Jedno zdjęcie żeby nie było że nic się nie dzieje:

DSC00002-1.JPG

Napisano

I kolejna aktualizacja, poza kolorem niewiele się zmieniło:

DSC00002%20%282%29.JPG

I znów po pierwszej warstwie czarnego nie obyło się bez poprawek, ale już wszystko to za mną, teraz jedna warstwa Sidolux-u i zabieram się za kalki

Napisano

Witam, jedna strona i góra już skończona:

DSC00003%20%282%29.JPG

DSC00004%20%282%29.JPG

I kolejne problemy tym razem z kalkami i instrukcją, na razie nie będę się wdawał w szczegóły, co jest nie tak dokładnie opiszę jak skończę nakładanie kalek. Na szybko to wygląda to tak:

-szachownica na dziobie jest za długa w stosunku do oryginału, składa się z 3 części, lewa i prawa jest zamieniona w instrukcji

-lewa i prawa strzałka na wysokości kabiny mają różne długości

-podwójne strzałki na grzbiecie mają różne kąty rozwarcia i są za długie zarówno dłuższe jak i krótsze boki

-godła na skrzydłach są o jakieś 50% za duże

- strzałka na statecznik jest w instrukcji zamieniona numerami ze strzałką która powinna być na spodzie skrzydeł

Dokładne numery kalek i jak je pozamieniać podam w następnym uaktualnieniu. A miałem nadzieje że chociaż raz Italerka nie strzeli sobie w kolano.

Napisano

I kalki skończone i "szybka" przydymiona domowym sposobem może troche za bardzo ale model i tak spadł już do kategorii testowy.

DSC00003%20%283%29.JPG

DSC00004%20%283%29.JPG

DSC00005%20%282%29.JPG

DSC00008.JPG

I tyle jak mi nerwy przejdą to napisze szerzej dlaczego nie należy kupować tego modelu, i nawet brać za darmo się go nie powinno.

Napisano
I kalki skończone i "szybka" przydymiona domowym sposobem może troche za bardzo ale model i tak spadł już do kategorii testowy.

Testowy,powiadasz:)

A ja bym chciał, żeby mój model testowy tak wyglądał.

Póki co piękny model. Z doświadczenia wiem, że najcięzszym etapem jest nakładanie kalek (szarpie nerwy jak licho), a u Ciebie są nałożne profesjonalnie!

Napisano

Witam. Jak na wypust włoski to model zrobiony bardzo bardzo ładnie.

Próbowałem się z nim kiedyś. Podstawowe niedoróbki to te o których mówiłeś:

- niedopasowany garb kadłuba,

- niedopasowany zasobnik ze spadochronem,

- różne średnice dziobu i osłony radaru (powstaje uskok),

- koszmarny wlot powietrza jesli chodzi o boczne spadowanie,

- no i wnęki podwozia też wymagają uwagi.

- w niektórych pudełkach jeszcze pogięte skrzydła.

Lepiej dodać 20 PLN i na aukcji kupić F-16 z Hasegawy, a czasami i w tej cenie (ok. 50 zł) można go trafić.

• 8 months later...
Napisano

Witam i odkopuje temat model przeleżał w pudełku 8 miesięcy w międzyczasie złość mi przeszła i wczoraj stanął na kołach, jeszcze tylko mały wash podwozia, kilka antenek i światełek i może skończę. W międzyczasie okazało się jak długo nie skleiłem żadnej rury ponieważ nie obciążyłem dziobu szesnastka siedzi ładnie na tyłku . Zdjęcia:

SAM_0300.JPG

SAM_0301.JPG

SAM_0302.JPG