Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

"Biała"pf-ka praktycznie skończona ,czekam tylko na kaleczki /tu ukłon w strone Kolegi z forum nie wiem czy będzie chciał się ujawnić/ i ,łosz , mat bezbarwny i do galerii.

W związku z tym ,że na warsztacie zrobiło się miejsce to pójde za ciosem i zdrbię "pfma-a"

Tym razem będzie to egzemplarz ... muzealny ,nr boczny 7815 z Lubuskiego Muzeum Wojskowego w Drzonowie.

Znalazłem kilka zdjęc w sieci ,tego Miga w różnym ,że tak powiem stadium

Plan jest taki ,że bedzie w konfiguracji :zamknięta kabina /kokpit zestawowy bez blaszek bo i tak niewiele będzie widać ,z Parta wykorzystam tylko elementy zewnętrzne /z podwieszanym zasobnikiem GP-9 i przyśpieszaczami startowymi SPRD 99 a inspiracją-wzorem będą te fotografie:

47919318.jpg

69859761.jpg

32637330.jpg

74429456.jpg

14292527.jpg

90314010.jpg

malowanie metalizerami Gunze i Model Master ewentualnie Vallejo /muszę najpierw na boku poćwiczyć/ i lakier do włosów ewentualnie sól.

Jak dobrze odczytuje fotografie to od spodu płatowca jest oryginalne aluminium/nie malowane /a ta łuszcząca sie to farba którą był pokryty /podczas remontu?/

Mam prosbę jeśli ktos posiada inne fotografie tego egzemplarza w takiej konfiguracji ,zależy mi na ujęciach z drugiej strony i z góry /z prawej strony mozna się domyślać że jest w podobnym stanie jak z lewej ale nie mam pojęcia w jakim zachowała się góra skrzydeł/

Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

Czy dobrze rozumiem, chcesz zrobić model "z muzeum"? Moim zdaniem najgorszy pomysł, ale kto co lubi. A mam takie ładne zdjęcie z 7815 w naturalnych odcieniach blachy...

Moim zdaniem z tymi warstwami trochę nie tak. Ta dolna nie może być oryginalnym aluminium. Spójrz proszę na pierścień za wlotem. Ewidentnie machnięty farbą. Tak malowane były s-ty po remoncie w Dreźnie. To co łuszczy się od góry, to moim zdaniem prędzej jakaś podmalówka w muzeum aby odświeżyć eksponat.

Napisano

To żeś mnie zasmucił też zwróciłem na to uwagę ale to samo tyczy się numeru.

Daj jak możesz te fotki 7815 w służbie ,przemyślę jeszcze temat w takim razie

Napisano

Z godłem LED też ładny, ale są dwa "ale"

1. Trzeba takie godełko zrobić

2. Jeśli Robert chce konfigurację z przyśpieszaczami startowymi to bardziej pasowałby mi PFM, z widoczną różnicą blach, na początku służby ( 9 lub 2 plm). Choć w przypadku pierwszego nie wiem jak było z przyśpieszaczami, ale w 2 plm próby ich użycia, choć pojedyncze, ale miały miejsce. Niż egzemplarz w późniejszych czasach gdy namalowano godło led...

78152.jpg

Na drugim zdjęciu widać, jak wszystko się ładnie odbija na (pół)błyszczącym lakierze

78151.jpg

I w końcu PFM N to jednak nie jakiś tam PFM.

A gdybyś do tego GP-9 dodał jeszcze na wyrzutniach RS-2US (Aromory robi), to byłby odlot

Napisano

Dzięki Young, kusisz

Wygląda smakowicie taka nówka sztuka,błyszczący i to bardzo

Co do konfiguracji ,nie muszą być SPRD 99,zaproponowałem je bo 7815 ma je zamontowane na zdjęciach z muzeum, ale przy GP-9 zostanę bo wygląda fajnie z tym zasobnikiem , RS-2US jestem na tak tylko gdzie w Polsce je kupić?Żeby było ciekawie to Bilek na artboxie pfa je umieścił ale na wypraskach już nie

Jako pomoc naukowa może ktos miał by zdjęcia pfm /bez znaczenia numer/ z każdej strony,chodzi mi o zróżnicowanie powierzchni.

Napisano

Do 6910 mam tylko skan kalek, a nie mam możliwości wydruku. Wstyd ciągle prosić ludzi o wydruk kalek. Zrobię jeszcze PFM i łaciatego F13 a na zamkniecie kolekcji Lancera.

Napisano
Musi być koniecznie 7815?

Może taki:

661121pfmled.jpg

Takie godła w 1:72 są w modelu An-2 Trumpetera (nr 01602). Ale co do propozycji malowania proponowałbym razem z okonkiem "białego kruka"

Napisano

Robert jedziesz w takim tempie, że trzeba dokładnie czytać nagłówki żeby się nie pogubić. Bardzo mi się spodobał pierwszy pomysł z modelem w stanie muzealnym. To może być bardzo interesujący model. Zarówno pod względem warsztatowym, jak i mało spotykanym efekcie końcowym. Myślę, że ze zdobyciem dokładnych zdjęć, stanu muzealnego nie powinno być problemu. Można by poprosić, może któryś z kolegów mieszka blisko i mógłby zrobić trochę aktualnych zdjęć. Można samemu zrobić sobie wyprawę i obfotografować, wszystkie potrzebne miejsca. Jak zrobisz kolejny model z okresu "służby", to będzie po prostu kolejny, i zniknie w tłumie. A jak zrobisz stan muzealny.... To drżyjcie narody. Masz szansę być pierwszy, bo mnie od pewnego czasu chodzi po głowie podobny pomysł.

Napisano

Grzes dokładnie o tym samym pomyślałem gdy wpadłem na pomysł zrobienia szybkiego w takim stanie taki model daje duzo możliwości przede wszystkim malarskich ,złuszczona i zużyta powłoka s-tu takie trochę "pancerniackie" /pancerkę tez kleję w 35 od ładnych kilkunastu lat/

dzięki twojemu wpisowi chyba zostane przy swoim pierwotnym pomyśle na kolejnego "szybkiego"

z ta wycieczka do tego muzeum to miałbym nie lada problem dległość ponad 600km ale może ktos ma swoich zbiorach lub trafił w necie inne fotki niz te które ja pokazałem.

dzięki Grzesiu za poparcie mojego niecnego pomysłu

Napisano
Ech...

Nie martw sie to jeszcze nie koniec mojej kolekcji szybkich w planach :MF,U /jak gdzies Bilka dorwę/ R, i F-13 aluminiowy ,tak ,że jeszcze jest co robic i co pokazywać /chyba że przejdę na 48 wtedy już nie /

Napisano

Dlaczego nie ?

1.sparzyłem się na 29 z Academy /sprzedałem z dodatkami/

2./najważniejsze :dostępny jest tylko 21MF Edek i PF z Academy

3.Brak /tak mi się wydaje ,tylko Mi-1 / śmigalków Mi w tej skali

Napisano

faktycznie 29 to nie najlepszy zestaw. Edek zapowiada 21bis i wspomina o innych 21. Śmigłowce pewnie też będą, choć na dzień dzisiejszy to Mi-1 i Mi-24. Mam nadzieję że nie jest o ostateczna decyzja i coś w 1/48 spróbujesz zrobić. Myślę że ten 21 MF Edka byłby dobry. Porządnie zrobiony model, spora ilość dodatków i tematycznie leży w Twoich zainteresowaniach.