spiton Napisano 30 Marca 2008 Napisano 30 Marca 2008 Kupiłem ten model na allegro ,bez kalek, i kilku części :-)), ale zato tanio, no powiedzmy taniej :-)). I bardzo sie ciesze, bo Jaguar to nie był nigdy mój ulubiony samolot. A okazuje sie ,że to konstrukcja bardzo urokliwa. Samolot projektowany jako szkolny, był projektowany z mniejszym cisnieniem na uzyskanie "doskonałości". I to widać. Płaski spód, sposób zamontowania działek, wloty powietrza, ogon z Phantom'a, jednocześnie powyginanie wg reguły pól , spowodowało,że Jaguar ma bardzo efektowną sylwetkę. Sklejanie go to duża przyjemność :-)))) Na tym zdjęciu widać "zaadaptowana z innego samolotu pylony sidewinderów. Ich nad skrzydłowe mocowanie jest super efektowne, a w moim modelu ich nie było. Na tym zdjęciu widać, że dorobiłem trochę "blachy, spod której będą wychodzić dysze silników. Musiałem też dorobić chyba dysze do zrzutu paliwa(tak myślę, bo w modelu ich nie było. Czułem się przez chwile jak macro Marudek :-)) Przetrasowałem "szpary" pokryw podwozia. "wydobyłem z plastiku hak do lądowania. A tu widać nieudolnie otwarte klapy. Sterowanie tym samolotem ,to ciekawa sprawa. Klapy sa dosyć normalne, ale sterowanie kierunkiem na małych prędkościach, realizowane jest za pomocą wychylanych różnicowo Spoilerów-hamulców . Cytuj
spiton Napisano 31 Marca 2008 Autor Napisano 31 Marca 2008 Zrobiłem, impresjonistyczno-pointystyczny kokpit :-)) Wyszedł jak wyszedł. Ale jak popatrzyłem na zdjęcia kokpitu Jaguara, to sobie pomyślałem, że taki pilot to jest gość!! Tyle kolorowych przełączników, lampek, zegarów!!!!!!! No i namalowałem coś takiego.Kabina będzie zamknięta, wiec chodzi o "wrażenie" że coś tam jest :-)) Cytuj
spiton Napisano 1 Kwietnia 2008 Autor Napisano 1 Kwietnia 2008 Teraz namaluje rowki po popychaczach klap. wg zasady, czego nie chce ci sie zrobić, to zawsze możesz to namalować :-)) Drobne popraweczki malarskie, i jest git :-)) Jak wypolerować styk kabiny z kadłubem, żeby nie usyfić kokpitu??? Dalszy ciąg nastąpi :-)) Pozdrawiam Cytuj
mirage3 Napisano 1 Kwietnia 2008 Napisano 1 Kwietnia 2008 Całkiem ładnie to wygląda zrobiłeś klapy Robisz wersję GR.1 czy GR.3 ?? Cytuj
spiton Napisano 1 Kwietnia 2008 Autor Napisano 1 Kwietnia 2008 Odpowiem tak, robię pustynnego Gr.1, przynajmniej będę sie wzorował na takim egzemplarzu, którego znalazłem w necie:-))Na pudełku jest napisane GR.3 ale to tylko pudełko. Szczere mówiąc nawet nie wiem jakie sa różnice zewnętrzne. Mój będzie , czy już częściowo jest w desert pink, ze "sztuczną kabiną na spodzie :-)) Pozdrawiam, i dzięki za zainteresowanie :-)) Ps, klapy to moje drobne zboczenie. nie potrafię nie otworzyć klap w samolocie :-))) Cytuj
adrgie Napisano 1 Kwietnia 2008 Napisano 1 Kwietnia 2008 Czekamy na dalszą relacje z niecierpliwością Zapowiada się naprawde ciekawie. A zdrugiej strony jeśli ktoś już robił kiedyś takiego kota to jaką firmę polecacie Pozdrawiam Cytuj
raptorf22 Napisano 2 Kwietnia 2008 Napisano 2 Kwietnia 2008 Ten kokpit wygląda jak choinka! , ale pewnie niewiele bedzie widać więc spoko. Italeri chyba prudukuje dość dobrego Jaguara. Cytuj
spiton Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Napisano 2 Kwietnia 2008 Zaczałem malować. Maluje acrylami Model Master(pierwszy raz w życiu) Wziąłem farbe o nazwie skin. Troche ją domieszałem, bo była blada. Ale obawiam sie że to półmat :-((. Tak czy inaczej położyłem ze 3 warstwy, przetarłem gąbeczką :-)) No i zacząłem sie bawić ołówkiem i mazakami, i washem :-)) Na razie spód, w celu wypróbowania techniki. Cytuj
spiton Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Napisano 2 Kwietnia 2008 Airfixa nie polecam. Dobry do eksperymentów i zabawy. Zły kształt hamulców aerodynamicznych, i klap podwozia. Trudne do usunięcia. Bo hamulce są za blisko luków podwozia, i nic sie nie da zrobić. Ale skleja sie fajnie, a jak ktos lubi szpachle , to zabawa jest. Jak napisałem na poczatku kupiłem ten model okazyjnie i z ciekawości :-)) Co do kokpitu. Dodałem wiecej czerni, bo tez byłem zdania, że wyglada jak jajecznica : :-)) Pozdrawiam Cytuj
Fallstart Napisano 2 Kwietnia 2008 Napisano 2 Kwietnia 2008 No proszę, proszę... Widzę, że klub miłośników kiepskich zestawów się rozwija Żeby tylko zaraz nie pojawiło się mnóstwo doradców: "są lepsze zestawy", "z kiepskiego zestawu nie da się zrobić dobrego modelu", itp. A tak na serio, to podziwiam i śledzę budowę z zainteresowaniem. Też uważam, że sylwetka Jaguara przyciąga oko, no i dodatkowo te naskrzydłowe pylony pocisków rakietowych... Fajnie wyszedł wash na skrzydle - taki stonowany. Jak robiłeś? Cytuj
spiton Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Napisano 2 Kwietnia 2008 Na dolnym, czy górnym?? Górne jest dziewicze :-)) 3 warstwy acrylu, i przetarte gąbką matującą. A dół to ołówek :-))) Pozdrawiam, i ide dalej sie bawic "kiepskim zestawem", i trenować przed Hornetem :-)) Cytuj
spiton Napisano 3 Kwietnia 2008 Autor Napisano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Kiedy miałem juz dosyć ołówka, mazaka, wash'a, i kredek.Położyłem kalki, i pociągnąłem wszystko mattem humbrola. Nie mogłem sobie darować kabinki na spodzie :-)). Kiedyś jako wirtualny myśliwiec malowałem na moich maszynach taką kabinkę, nie wiedząc jeszcze ,że ten patent jest od kilkudziesięciu lat stosowany :-))) Ciekaw jestem czy faktycznie podczas walki manewrowej odrzutowców, jest to zauważalne??Ale biorąc pod uwagę jednobarwne kamuflaże, nie pozwalające ewidentnie rozpoznać, gdzie jest góra, a gdzie dół, taka "sztuczna" kabinka może przesadzić o wyniku walki, dając kilka cennych sekund. Sorki za dygresje :-)) Pozdrawiam Edytowane 5 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj
adrgie Napisano 3 Kwietnia 2008 Napisano 3 Kwietnia 2008 No i okazuje sie ze z takiego jak to nazywasz kiepskiego zestawu można naprawde ciekawy modelik skręcić Cytuj
spiton Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Napisano 4 Kwietnia 2008 Kolejne fotki :-)) Rany jak dawno nie sklejałem, i jak mi tego było trzeba !!!!!!!!!!!! Cytuj
spiton Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Napisano 4 Kwietnia 2008 I jeszcze jedna porcja: Powoli zbliżam sie do końca :-)) Cytuj
reggy Napisano 4 Kwietnia 2008 Napisano 4 Kwietnia 2008 Taki trochę pastelowy i pstrokaty, ale fajny:) Ciekawie się prezentuje ze względu na odmienne (od kanonu współczesnych suszar) rozwiązania konstrukcyjne (np. te rakiety na górze i śmieszny ogon). Co by nie było, git model! Cytuj
spiton Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Napisano 4 Kwietnia 2008 Dzięki reggy, że tu zajrzałeś Efekt papierowy to w dużej mierze foty robione z lampą. Gdzieś mi statyw zginął :-(((( I pewnie efekt zapuszczenia linii podziału klap podwozia na czarno. Błąd jak cholera, ale już po ptokach. No i malowanie linii podziału ołówkiem:-)) Ale jak zrobię foty bez lampy, z miękkim światłem będzie lepiej:-)) Przed chwilą mój najmłodszy syn przybiegł z Jaguarem w rączce, mówiąc -"maś tata sułałat" :-))) Ale już go skleiłem :-)))) Pozdrawiam Cytuj
Lucas HS Napisano 4 Kwietnia 2008 Napisano 4 Kwietnia 2008 No nawet fajnie wygląda jak na tak kontrowersyjne techniki wykonania! Super! Cytuj
reggy Napisano 4 Kwietnia 2008 Napisano 4 Kwietnia 2008 No i malowanie linii podziału ołówkiem:-)) Kurcze, jestem ciekaw efektów tego zabiegu na żywo, spróbuje na czymś starym. A robisz to jakąś konkretną twardością ołówka? Próbowałeś różne? Przed chwilą mój najmłodszy syn przybiegł z Jaguarem w rączce, mówiąc -"maś tata sułałat" :-))) Ale już go skleiłem :-)))) Tak wszyscy straszą tym co dzieciaki robią z modelami... :/ Chyba pora zacząć uważać Cytuj
spiton Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Napisano 4 Kwietnia 2008 Nie było tak źle, ułamał tylko te śmieszne podwójne antenki za kabiną :-)) To ołówek hb, b, 2b. Nic nienormalnego. Zrobiłem dwie fotki bez lampy. Mam nadzieje,że jest mniej pstrokaty :-)) Cytuj
spiton Napisano 23 Kwietnia 2008 Autor Napisano 23 Kwietnia 2008 Udało sie skończyć :-)) Galeria jest tutaj: viewtopic.php?t=7344&highlight= Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi