Gość Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Koleżanki i Koledzy, Jak być może niektórym wiadomo Polska posiadała 10 oryginalnych Mig-17PF, choć w jednostkach przeważały oczywiście Lim-5P. Celem założenia tego tematu jest próba wyszczególnienia różnic między nimi. Żyłem sobie do tej pory w przeświadczeniu, że poza drobnymi różnicami w podziale blach i luków inspekcyjnych nie było między nimi większej różnicy, ale czy na pewno? Nie chcę niczego sugerować, dlatego nie zamieszczam zdjęć, ale czy wloty powietrza Mig-17PF i Lim-5 nie różniły się znacznie? Wpatruję się w fotki i zastanawiam, czy to te samoloty są różne, czy może powinienem zmienić obiektyw? Czy ktoś zna średnicę kadłuba w miejscu, gdzie mocowany był pierścień wlotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Witaj, Lim-5P był około 120kg cięższy od swojego radzieckiego pierwowzoru, ale zewnętrzych różnic o ile mi wiadomo nie było. Osiągi rónież były bardzo zbliżone i mieściły się w granicach norm przyjętych przez producenta. Wewnętrzne różnice w wypozażenia to stacja radiolokacyjna (sprowadzone PF-y miały RP-1 natomiast polskie Limy już RP-5. Widzę, że dość głęboko siedzisz w temacie mam więc pytanie. Może wiesz coś na temat Limów-5P wyeksportowanych do krajów arabskich. Wiem że kilka latało w barwach Egiptu. Nie mam jednak żandych konkretnych danych co do mumerów seryjnych lub malowań. Może posadasz takie informacje. Byłbym bardzo za takowe zobowiązny. Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Część naszych Lim-5P poszło także do NRD i Indonezji. Co do egipskich to muszę poszukać w swoim archiwum. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Damiano - niestety nie mam w tej chwili dostępu do domowych "papierów" i nie mogę nic powiedzieć o eksporcie naszych Limów do Egiptu - zwyczajnie nie pamiętam. Do tego, co napisał Patyk w tej chwili mogę tylko dodać, że oprócz NRD i Indonezji partia naszych Limów poleciała jeszcze do Bułgarii. Jeśli pewna jest Twoja informacja, że sprowadzone PF pochodziły z pierwszych serii i miały radar RP-1 (RP-1 na PF był montowany przez około 1,5 roku) to by mogło tłumaczyć moje wątpliwosci dotyczące kształtu wlotu powietrza. Jak wrócę do domu, to w weekend zamieszczę fotki, żeby "unaocznić" o co mi chodzi Rozszerzając trochę temat naszych 17ek, czy ktoś widział fotkę Mig-17 (nie Mig-17F) z szachownicami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frescopf Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 witam Limy 5P w liczbie 20 sztuk były wyeksportowane do Indonezji oraz do byłego NRD. Do NRD byla wyslana mala liczba. O innym eksporcie ten wersji nie słyszałem. Nasz Lim miat stacje RP-5 i moglbyc ciezszy od pierwowzoru radzieckiego co mial starszy radar. Pozdrawiam tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 No właśnie wloty powietrza różnią się chyba znacznie w tych maszynach (Mig-17PF i Lim-5P). Wszystkie plany przedstawiają PF z okrągłymi wlotami powietrza, takimi jak na tym Lim-5P: Jednak Mig-17PF używane w Polsce miały inny kształt wlotów powietrza, taki jak ten: Jak widać, (przynajmniej ja to tak widzę ) różnice są całkiem spore. Zastanawiam się teraz, jakie jeszcze tajemnice kryje ta maszyna? Damiano - ja również nie znalazłem żadnej informacji na temat eksportu naszych Limów do Egiptu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Artykuł autorstwa p.Wojciecha Łuczaka pt.,,Limy w Bułgarii,, można znaleźć w Militariach nr.2 Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 Trzeba było popukać paluchem w ów stożkowy wlot. Sądzę,że jest wykonany z blachy i powstał jako erzatz w miejsce oryginalnego. Tak jak te rury "działek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 22 Czerwca 2010 Share Napisano 22 Czerwca 2010 Również stawiam, że ta druga osłona okrągła to samoróbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 22 Czerwca 2010 Share Napisano 22 Czerwca 2010 W "Samolotach MiG" Butowskiego (s. 225) jest zdjęcie Lima-5 z podpisem "/.../ Zauważalna większa niż w MiG-17PF pierwszych serii antena we wlocie powietrza./.../" Różnice zatem dotyczyłyby tylko wczesnych serii MiG-17 PF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2010 Share Napisano 23 Czerwca 2010 Stożkowa osłona to chyba faktycznie samoróbka (samolot stoi na wystawce przed WSOSP w Dęblinie i jest w dość opłakanym stanie). Realna różnica polega na średnicy dolnych osłon - w Mig-17PF z RP-1 i RP-3 jest mniejsza niż w Lim-5P z RP-5, ponadto wlot w Lim-5P jest bardziej okrągły, przez co inna jest średnica wewnętrzna tego wlotu. Mierzyłem to "na partyzanta" więc nie chcę podawać centymetrów, ale nadal szukam jakichś dobrych "papierów" na ten temat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Czerwca 2010 Share Napisano 23 Czerwca 2010 Drobna korekta. Na Mig-17P i wczesnych PF był radar RP-1 Izumrud-1. Na późnych PF był radar RP-5 Izumrud-2. Lim-5P to odpowiednik późnej PF-ki. Różnica zewnętrza pomiędzy radarami RP-1 i RP-5 to właśnie większa osłona (antena) środkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2010 Share Napisano 23 Czerwca 2010 Sam nie wiem, skąd mi się to RP-3 wzięło ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 23 Czerwca 2010 Share Napisano 23 Czerwca 2010 Co do Wlotów widzę z daleka różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi