tomek14147 Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Witajcie. Postanowiłem wystąpić z jeszcze jednym modelem w konkursie. Jest to swego rodzaju rehabilitacja za zniszczonego M4A3E8. In box: Kalki oraz schematy malowań: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Co to się stało, że nagle zaczęli "naszych" robić Gąski nie wyglądają ciekawie, będziesz wymieniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 No rewelka !! Nasz Szermanik, mam nadzieję że taki będzie, nie żaden jankeski ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 1 Lutego 2009 Autor Share Napisano 1 Lutego 2009 Co to się stało, że nagle zaczęli "naszych" robić Jakaś nowa moda Tak naprwadę, to już jakiś czas temu zacząłem myśleć na jakimś Polskim pojazdem. Gąski nie wyglądają ciekawie, będziesz wymieniał? Czy ja wiem. Standardowe DS'y, ale może znasz jakies firmy co produkują gąski do Shermanów w 1/72? No rewelka !! Nasz Szermanik, mam nadzieję że taki będzie, nie żaden jankeski ?! Oczywiście, że nasz. W planach mam jeszcze dwa Polskie: M4A4 i M4A1(76). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 To mi się podoba Nie dość, że Firefly, który jest moją najulubieńszą wersją Shermiego to jeszcze Polak Powodzenia Może sam sobie takiego sprawie :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Jakie malowanie zrobisdz? Mi się uśmiecha RYCERZ 1 :] A gąski spokojnie dadzą radę, są b.fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Gąski nie wyglądają ciekawie, będziesz wymieniał? Widziałeś? To może podziel się z kolegami co z nimi nie tak? Na co ma je zamienić? Fruile? Czy może tylko kolega kolegi kiedyś widział i powiedział, że są bee Co do modelu kolegi, to teraz jako podkład polecam surfacera, a na to Vallejo rozcieńczane wodą z dodatkiem retardera np. Talensa i przy malowaniu nic się nie zatyka. Problem się robi dopiero jak chcemy malować linię szerokości około 1mm, ale można przeczyścić wacikiem i nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Pierwszy update. Dzisiaj skleiłem podwozie, przykleiłem kosz do wieży oraz przykleiłem lufę. Jakie malowanie zrobisdz? Mi się uśmiecha RYCERZ 1 :] Właśnie Rycerza mam zamiar zrobić. A gąski spokojnie dadzą radę, są b.fajne. Też mi się tak wydaje. Może kolega rObO87 myślał, że to 1/35. Parę fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Wow, tomek14147, idziesz jak burza Oby ten wyszedł 2x lepszy niż wyszedłby poprzedni Sherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 jachud3Postaram się go zrobić najlepiej jak będę umiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 Kolejny update. Dzisiaj skończyłem wieżę i przykleiłem parę blaszek. Teraz muszę skończyć nadwozie. Kilka "zdjęciów": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Weź zrób zdjęcia przy jakimś oświetleniu, bez lampy błyskowej bo tu nic nie widać A co z tą szparą z tyłu wieżyczki? Lufa od dołu ma taki ładny ślad po łączeniu form. Zwolnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 Weź zrób zdjęcia przy jakimś oświetleniu, bez lampy błyskowej bo tu nic nie widać Muszę poszukać jakiegoś zródła światła. A co z tą szparą z tyłu wieżyczki? Lufa od dołu ma taki ładny ślad po łączeniu form Poprawi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Dzisiaj pomalowałem model i dałem mu kalki. Teraz czas na wszystkie zabiegu upiększające. Parę fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Choć zdjęcia Cię troszkę "ratują" - to łatwo zauważyć drobne paprochy na górnej części przeciwwagi na wieży czy też na pancerzu przednim. Myślę jednak, że po zrobieniu washa powinno troszkę się polepszyć. Zaś kolejnymi etapami wykańczania modelu, w szczególności pigmentami możesz wyciągnąć całkiem niezły efekt. Staraj się robić tylko lepsze zdjęcia - łatwiej coś doradzić. Postaw aparat na czymś stabilnym, jeśli nie masz statywu to na kilku książkach, użyj do oświetlenia modelu przynajmniej dwóch lamp. Zastosuj tło albo czarne albo niebieskie. Pobaw się z obróbka w photoshopie. Będą lepsze efekty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Te paproszki widoczne są tylko na zdjęciach. Ze zdjęciami mam problemy, bo aparat mi się popsuł i muszę sobie radzić telefonem, ale postaram się je poprawić. Zabawa z modelem dopiero się zaczyna, więc mam nadzieję, że będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Witajcie. Model dostał washa. Pomalowałem także przednią cześć lufy na biało. Średnio mi to wyszło, ale może dodatkowy wash na lufie jakoś to poprawi. Naniosłem trochę błota za wózkami oraz przybłociłem i przysrebrzyłem gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biskup Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 Jego ekscelencja Biskup jest zachwycony washem !!!! Piękny efekt!! Piękne maleństwo, i akcent patriotyczny piękny !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 Staraj się robić zdjęcia w naturalnym świetle, bez lampy. Tak to wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 no i ustaw makro, daj półprzycisk by długo wyostrzał, nie rób zdjęć z lampą błyskową. Mimo makro może twój aparat nie łapać z takiej bliskiej odległości, musisz popróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Lutego 2009 Autor Share Napisano 12 Lutego 2009 Cieszę się, że model się podoba. Nad zdjęciami pracuję, ale mój telefon ma trochę ograniczone możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Panowie przeczytałem cały wątek i takie moje spostrzeżenia. Fajnie,że dopingujecie kolegę przy ,,Polskim '' sprzęcie bo warto. Kolega na dobry warsztat,czysto klei i dobrze idzi mu malowanie. Tylko dlaczego nikt mu nie powiedzał ,że przy Rycerzu powinien się posługiwać zdjęciami.A tam widać,że czołg ma inny właz dowódcy(pasuje z Kometa Metchbox,a).Ostronosą osłoną przekładni, jeden celownik zgrubny ten listwowy w dodatku obrucony. Panowie macie więcej czasu odemnie to trzeba pomagać a nie tylko zachwycać się bo polskie, tym bardziej ,że gość skleja na konkurs. Nie chciałem nikogo tem obrazić , tylko zwrócic uwagę na szczeguły pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 13 Lutego 2009 Autor Share Napisano 13 Lutego 2009 Niestety dysponuję tylko jednym zdjęciem tego czołgu i niestety nie widać na nim tych wszystkich detali o których wspomniałeś, a i wujaszek google nie zabardzo mi pomógł w sprawie jakiejkolwiek dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 Jak się domyśla to masz zdjęcie z defilady z Loreto .To ma nim właśnie widać to co opisałem. Więc dlatego otym pisałem, że zamiast ochów i achów potrzebna jest rzeczowa pomóc. Ja mam tylko trochę czasu w soboty i niedzielęto nie zawsze mogę pomuc na czas. Szkoda , że koledzy nie podpowiedzieli wizyty na innych forach tam były interpretacje zdjęcia Rycerza.Pozdrawiam OLO Przy innych polskich wozach najpierw dużo szukaj i pytaj bo naśi tankiści mieli dużo fantazji . A jeszcze babol Dragona ,,spawy niędzy wierzyczkami kierowcy i jego pomocnika na kadłubie w wersji M4 niepotrzebne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 28 Lutego 2009 Autor Share Napisano 28 Lutego 2009 Ostatnio przykurzyłem trochę Shermana. Wydaje mi się, że mogę już zakończyć prace nad nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi