Teraz jest Cz sie 24 2017, 8:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


REGULAMIN FORUM




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 16:16 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 20 2017, 15:57
Posty: 23
Witam wszystkich na forum. Niedawno postanowiłem skleić swój pierwszy "poważny" model plastikowy (Imprezę WRC '98) i mam problem z lakierem bezbarwnym (właściwie to mam problem ze wszystkim, bo kilkuletnie doświadczenie z modeli papierowych okazało się bezużyteczne): na wielu forach zachwalano Sidolux, okazało się to porażką: robią się zacieki i "zmarszczki", nawet przy minimalnej ilości (nakładam pędzlem). Kupiłem więc lakier bezbarwny Motip, bo wykorzystywałem lakiery tej marki we wcześniejszych modelach i świetnie się sprawdzały. Ale tutaj to jeszcze większa porażka: dysza ma tak słabe ciśnienie, że nie da się go położyć cienką warstwą, robi się kaszka, więc trzeba pryskać grubą warstwą, a wtedy się marszczy.

Postanowiłem nie testować na nadwoziu:
ObrazekObrazekObrazek

Jakieś dobre rady ("daj sobie z tym spokój" sam już wziąłem pod uwagę :D)?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 17:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 18 2014, 11:36
Posty: 1642
Lokalizacja: Gdańsk
Kupić aero i nakładać porządny lakier.

_________________
Mój warsztat: czeka aż posprzątam po poprzednim
Moje Portfolio

Przyszła pora na zmiany...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 17:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So kwi 02 2016, 20:01
Posty: 218
Lokalizacja: Nowy Targ
Ja tam używam jak narazie sido i jestem zadowolony, nie mam zaciekow itp. Kkade nieraz i 2 warstwy. Zawsze można kupić bezbarwny zalecany w modelarstwie. Pozdrawiam

_________________
GALERIA:
moje prace

Zapraszam do grupy na FB:
Grupa Modelarzy z Podhala


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 17:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N gru 18 2016, 22:43
Posty: 200
Jeśli chcesz osiągnąć lustro, bez aerografu się nie objedzie. Minimum to GX100 od Gunze, potem już chyba tylko lakiery 2K. Ale to już chłopaki od samochodów muszą się wypowiedzieć.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 17:52 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 20 2017, 15:57
Posty: 23
Dodam, ze aerograf odpada.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 17:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7716
Chcesz uzyskać lustrzaną powierzchnię pędzlem?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 18:29 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 20 2017, 15:57
Posty: 23
Solo napisał(a):
Chcesz uzyskać lustrzaną powierzchnię pędzlem?


Nie lustrzaną, wystarczy że będzie równomierna, bez zacieków i zgrubień


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 18:38 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sty 07 2007, 14:19
Posty: 3452
Lokalizacja: Żywiec
A dla czego malujesz podwozie i elementy wnętrza połyskiem? Połysk tylko nakładaj na nadwozie. Nie widziałem jeszcze podwozia które by się świeciło.
Ja malowałem Motipem nadwozia i było ok.
Chyba że masz coś z atomizerem nie tak. A po nałożeniu lakieru, niestety trzeba szlifować, a następnie wypolerować.

_________________
Obrazek Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 18:41 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 20 2017, 15:57
Posty: 23
[quote="jawkers"]A dla czego malujesz podwozie i elementy wnętrza połyskiem? Połysk tylko nakładaj na nadwozie. Nie widziałem jeszcze podwozia które by się świeciło.



Napisałem w pierwszym poście dlaczego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 18:51 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sty 07 2007, 14:19
Posty: 3452
Lokalizacja: Żywiec
A i lakier Motipi musi być "letni" połóż na kaloryfer na kilka minut oraz bardzo dobrze wymieszany!!!
Nakładaj kilka cienkich warstw, druga warstwa na jeszcze nie wyschniętą pierwszą warstwę itd.
I ostrożnie nakładaj na lakiery modelarskie!!! Najlepiej sobie gdzieś przetestuj. Mnie osobiście kilka razy doszło do jakiejś reakcji, że lakiery się zgryzły.
Ja kolory nakładałem też lakierami Motip.

_________________
Obrazek Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 19:00 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 20 2017, 15:57
Posty: 23
jawkers napisał(a):
A i lakier Motipi musi być "letni" połóż na kaloryfer na kilka minut oraz bardzo dobrze wymieszany!!!
Nakładaj kilka cienkich warstw, druga warstwa na jeszcze nie wyschniętą pierwszą warstwę itd.
I ostrożnie nakładaj na lakiery modelarskie!!! Najlepiej sobie gdzieś przetestuj. Mnie osobiście kilka razy doszło do jakiejś reakcji, że lakiery się zgryzły.
Ja kolory nakładałem też lakierami Motip.


Problemem jest to, ze przy delikatnym psikaniu lakier nie kładzie się równą warstwą, ale takimi "kropkami".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 19:52 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sty 07 2007, 14:19
Posty: 3452
Lokalizacja: Żywiec
riderZ056 napisał(a):
Problemem jest to, ze przy delikatnym psikaniu lakier nie kładzie się równą warstwą, ale takimi "kropkami".

Dokładnie, dlatego trzeba kilka cienkich warstw, tak jak Ci napisałem wyżej.

_________________
Obrazek Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pt sty 20 2017, 20:37 
Offline

Dołączył(a): Cz sie 30 2012, 17:02
Posty: 288
Ja bym najpierw przemył dysze w jakimś rozpuszczalniku skoro jest problem z atomizacją.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: Pn mar 06 2017, 19:45 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 20 2017, 15:57
Posty: 23
Odświeżę temat, bo pojawił się nowy problem. Kupiłem spray bezbarwny Auto Acryl od Championa, pomalowałem nim (na próbę) dach pomalowany wcześniej TS-50, wszystko ok, warstwa wyschła. A dzisiaj, po prawie 1,5 miesiąca od malowania, lakier zaczął się kleić. Tak po prostu. Przez cały ten czas lakier był suchutki, można było naciskać go palcami i nic. Mam drugą Imprezę, z 2001 r. i teraz strach ja malować. Czy pod kalkomanię nie wystarczy wypolerowanie pastą lekkościerną bazowego koloru?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lakier bezbarwny
PostNapisane: So mar 25 2017, 12:57 
Offline

Dołączył(a): Pt sty 20 2017, 15:57
Posty: 23
Czwarty z kolei lakier bezbarwny:

Obrazek

Nie mam już na to siły.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

REGULAMIN FORUM


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL