maciekw Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Przyłączem się z drugim modelem. Tym razem prosto z pudła. Inbox (dzisiaj rano zrobiony): viewtopic.php?t=18243 Jak dobrze pójdzie, to wieczorem będę miał części w podkładzie. Przy okazji malowania podkładem Leoparda. edit: Dość skromny model za średnio wysoką cenę. Co sądzicie o kolorystyce czarna karoseria, czerwone fotele i wstawki na obiciu drzwi? Np. taka: Choć myślę też o białej z czarnym wnętrzem: (źródło zdjęć- internet) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Wow, fajny modelik, będę kibicować. Zrób białą perłę - teraz jest w modzie, a mało modeli widziałem w tym kolorze. Jeśli dobrze ją pomalujesz to powinna się ładnie prezentować, a pracy będzie sporo bo biały to jeden z wredniejszych kolorów . Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 Małe pytanie do znawców tematu. Na karoserii Tamiya zrobiła takie śmieszne coś w miejscu, gdzie ma być przyklejony metalsticker z napisem S2000. Na zdjęciach jednak widzę, że w tym miejscu nie istnieje nic (w znaczeniu nie ma tej dziwnej obwoluty). Zatem usuwać to, czy nie? Albo jednak usunę- nie podoba mi się to. edit: usunięte, zdecydowanie lepiej wygląda Zdjęcia w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Tak, takie miejsca trzeba usuwać, producenci zaznaczają w ten sposób, gdzie ma być naklejony sticker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Model fajny. Swego czasu sam się nad nim zastanawiałem Życzę powodzenia w budowie i jestem za białą kasta z czarną wanną Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Witam. Pomalowałem w międzyczasie kastę podkładem. Wygląda całkiem fajnie. Co do kolorystyki to z jednej strony biały bardzo by pasował do tego modelu. Ale z drugiej chciałbym mieć czerwone fotele. Więc białego nie będzie. Chyba jednak zdecyduję się na czarny, może żółty. Części wycięte i gotowe do malowania. Oczywiście wszystko zamontowane na patyczakach, jakby ktoś miał wątpliwości. Zastosuję fabryczne felgi. Tak wyglądałyby z fabrycznymi tarczami. Ale myślę nad wymianą tarcz na większe. Znalezione w magazynku. Nie wiem tylko, czy nie są zbyt duże. Na koniec inbox dodatkowych elementów, które miałem wykorzystać rok temu, ale tego nie zrobiłem Jeszcze tylko okupić lakier i flock. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Możesz zrobić białą perłę i czerwone fotele . Pamiętaj o przetrasowaniu linii podziałowych blach bo później będziesz mieć problemy jak ja z 350z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Ja też jestem za białą kastą i czerwonym wnętrzem. I moim skromnym zdaniem te duże tarcze też pasują. Ciekawy model się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2009 No i zakupy zrobione. Kto zgadnie jaki kolor kupiłem? Tak zgadliście... białą perłę. Ładnie się prezentuje. Jutro zdjęcia, mimo, iż dopiero pierwsza próba warstwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2009 Małe pytanie. Jak sądzicie. Robić podwozie całe czarne (z wyjątkiem wydechu itp.), czy może zgodnie z instrukcją (i tak jak robił koksik750) pomalować na kolor nadwozia, a niektóre elementy w czarnych kolorkach oraz wydech wiadomo w jakich barwach. Jakoś średnio mi się widzi białe podwozie... Ale fotele będą czerwone, jeszcze tylko nie wiem, jaki to będzie odcień czerwieni.... To zdjęcie mnie przekonało do takiej kolorystyki (źródło internet) Na koniec pytanie do najlepszych. Z czego robicie pasy bezpieczeństwa, że na zdjęciach mają taką samą fakturę , jak oryginały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Małe pytanie.Jak sądzicie. Robić podwozie całe czarne (z wyjątkiem wydechu itp.), czy może zgodnie z instrukcją (i tak jak robił koksik750) pomalować na kolor nadwozia, a niektóre elementy w czarnych kolorkach oraz wydech wiadomo w jakich barwach. Jakoś średnio mi się widzi białe podwozie... Malowanie podwozia na kolor całości dotyczy raczej ciemniejszych kolorów, biały spód nie byłby chyba dobrym pomysłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Małe pytanie.Na koniec pytanie do najlepszych. Z czego robicie pasy bezpieczeństwa, że na zdjęciach mają taką samą fakturę , jak oryginały? Z takich zestawów można to zrobić. http://www.hiroboy.com/catalog/product_info.php?products_id=725 http://www.hiroboy.com/catalog/product_info.php?products_id=433 http://www.hiroboy.com/catalog/product_info.php?products_id=3126 Można też na przykład zwykłą kartkę mjak do drukarki pomalować aero i też dostaniesz przyzwoity materiał na pasy. Widziałem też jak ktoś robił pasy z tasiemki (wstążki) zakupionej w pasmanterii. Pozdrawiam Mors P.S. Samych dobrych modeli i niech się Wam farba dobrze kładzie w tym Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Malowanie podwozia na kolor całości dotyczy raczej ciemniejszych kolorów Dlaczego? Zrób według instrukcji, sprawdź które elementy Tamiya każe malować na ten sam kolor co karoserie i je pomaluj na biało. Kiedyś miałem zdjęcia podwozia S2000 i w instrukcji kolory były dobrane dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 Pomalowałem kastę, lusterka i podwozie bazowym kolorem. Teraz czekam, aż trochę ta farba się utwardzi i kładę clear. Ale zastanawiam się, czy (i jakim kolorem) zaczernić linie podziału. Wydaje mi się, że bez zaczernienie będzie wyglądać jak zabawka, ale z drugiej strony boję się używać czarnego koloru z tego samego powodu. Gdzieś na forum zresztą widziałem, że malowanie linii czarnym przy białej kaście to pomyłka (marnie to wyglądało). Pomalowałem też drobnicę podkładem, a niektóre częsci czarnym matem. Niestety nie wszystkie, niektórych zapomniałem, a poza tym farba mi się skończyła :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Możesz zdradzić co to za farba ta biała perła? Na razie wszystko idzie dobrze, tak trzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 Możesz zdradzić co to za farba ta biała perła? A nie zrobiłem tego jeszcze? Nie? No cóż jakoś zapomniało mi się napisać. Farba to biała perła od tamci, w sprayu. Chyba spróbuję dzisiaj pomalować linie podziału na czano. Na wszelki wypadek zrobię o za pomocą zwykłych plakatówek. Jak będzie źle wyglądać łatwo zmyć w wodzie z odrobiną płynu do mycia naczyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Są tacy którzy nie malują linii podziału, tylko je pogłębiają. Ja tak w swoim konkursowym robię, ale nie wiem jak mi to wyjdzie. Słyszałem też, że stosuję się farbki o kilka tonów ciemniejsze. Do białego to może ciemno szary byłby wystarczający. Zaczynaj zdanie wielką literą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2010 Pomalowałem linie na czarno i spodobało mi się więc w międzyczasie (po zdjęciach) psiknąłem pierwszą warstwą clearu Ten czerwony trochę mi nie wyszedł, ale papierek w rękę i lekko się to malowanie poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Oj za mocne, jak pisał kolega Copycat linie podziału robi się farbą ciut ciemniejsza, w Twoim przypadku jest zbyt duży kontrast. Spójrz tutaj: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9282429 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Idziesz jak przecinak z tą Hondą Gratuluję takiej prędkości. Miejmy nadzieję, że nie będzie to kosztem końcowego efektu Także moim zdaniem trochę za ciemne te linie podziału Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Nad lewą, tylną lampą widzę coś nieładnego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 12 Lutego 2010 Autor Share Napisano 12 Lutego 2010 Ostatecznie nie byłem zadowolony z efektu i ze względu na kilka zacieków, które się zrobiło podczas kładzenia clearu oraz głęboko zatopione widoczne pyłki kasta poszła się myć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 12 Lutego 2010 Share Napisano 12 Lutego 2010 To dobrze teraz już wiesz gdzie błędy popełniasz i postaraj się je ominąć, powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 18 Lutego 2010 Autor Share Napisano 18 Lutego 2010 Małe pytanie techniczne. Ktoś wie może, jaki jest czas utwardzania się clearu Tamiya (spray)? Chciałbym zrobić szlifowanie przed końcem swoich ferii, bo niestety przez dłuższy czas może mnie potem w domu nie być. A model będzie 'stał'. Zawsze czekałem około tygodnia/dwóch. Ale może on jest w pełni twardy po 2 dniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 No niezbyt 2 dni, poczekałbym jednak dłuższy czas niż znów robić to samo od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi