spoxx2006 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Witam! Dzisiaj zacząłem swój drugi model jest to nissan 350Z (the fast & the furious- Tokio drift) 1:25 firmy AMT ERTL. In BOX: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=18466 Z racji tego, że zależy mi na wysokim poziomie wykonania tego modelu( ponieważ jest to prezent). Proszę o wszelkie rady, pomysły. Za które będę wdzięczny. A więc zaczynamy: Pierwsze pomalowane elementy: pomalowałem imitacjię siatki w tym elemencie ozdobnym ponieważ wydaje mi się, że tak będzie to lepiej wyglądało. Seryjnie wszystko było chromowane. Teraz pierwsze pytanie: Poniżej znajdują się jakieś elementy tylnego zawieszenia( tak mi się wydaje), zamiast chromu chciałbym je zrobić w kolorze aluminium. Dobry pomysł? Pierwsza przymiarka na sucho PRZEPRASZAM! Czy mógłby ktoś przenieść temat do pojazdów cywilnych? Lub jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Niestety ale warsztat w złym dziale. Przenieś wątek do odpowiedniego działu pojazdy cywilne. Napisz do moderatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Teraz musisz zapuścić wszystkie elementy podwozia ciemną farbą, pamiętaj żeby użyć innej farby niż na pomalowanych elementach ponieważ rozpuszczalnik którym ją rozcieńczysz może zniszczyć wcześniejsze warstwy. Co do tych chromowanych elementów zawieszenia to ja pomalował bym je tak jak mówisz na aluminium, albo nawet stalowe lub czarne, nie sądze żeby w rzeczywistości tak się błyszczały . Osobiście pobrudziłbym sinik, wiadomo olej, smar, kurz itd. Ale to już twój wybór, dość dziwnie wyglądają koła w modelu, jak na mój gust zbyt wielkie ale to twój samochód. Napisz jeszcze jak chcesz go pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Życzę Ci powodzenia, bo ten model to niezły "gniot", nijak ma się do oryginalnego auta. Mógłbyś przemalować tarcze hamulcowe na srebrny, a nie miedziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 4 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2010 Dziękuje za rady A teraz znów kilka pytań. Więc czym i jak brudzić? Koła w modelu są seryjne tzn. już takie były . Model nie posiada kalek, więc będzie malowany na jednolity kolor czarny. Myślę nad takim mniej więcej wykonaniem: Koksik750 - Zgadzam się, że to nie najlepiej wykonany model ale właśnie dlatego chce zrobić coś tylko podobnego do oryginału . A co do tarcz były tak pomalowane na pudełku więc też je tak pomalowałem, ale może rzeczywiście je przemaluje- nie wiem. Najpierw tak po przymierzam i wtedy zdecyduję. Czy tak może wyglądać "pobrudzony" element? Aha i jaka byłaby różnica w wielkości foteli ze skali 1:25 i 1:24? Ponieważ myślę nad innymi fotelami do nissana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 4 Stycznia 2010 Share Napisano 4 Stycznia 2010 Różnica miedzy 1:25 a 1;24 jest znikoma, i fotele będą pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 4 Stycznia 2010 Share Napisano 4 Stycznia 2010 Dziękuje za rady A teraz znów kilka pytań. Więc czym i jak brudzić? Tak jak zrobiłeś powinno być dobrze, spróbuj jeszcze użyć suchych pasteli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 4 Stycznia 2010 Share Napisano 4 Stycznia 2010 Robisz podstawowy błąd początkujących. WSZYSTKIE elementy należy najpierw wyciąć z ramek, obrobić miejsca po połączeniach, usunąć nadlewy, zaszpachlować co trzeba i potem dopiero zamocować na wykałaczkach/patyczkach z ramek/innych_ustojstwach klejem CA w miejscach które będą niewidoczne i dopiero wtedy malować. Skoro chcesz uzyskać wysoki poziom, to powinieneś od tego zacząć Postaram się również jak reszta kolegów dopomagać "na bieżąco" Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 4 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2010 Robisz podstawowy błąd początkujących. WSZYSTKIE elementy należy najpierw wyciąć z ramek, obrobić miejsca po połączeniach, usunąć nadlewy, zaszpachlować co trzeba i potem dopiero zamocować na wykałaczkach/patyczkach z ramek/innych_ustojstwach klejem CA w miejscach które będą niewidoczne i dopiero wtedy malować. Skoro chcesz uzyskać wysoki poziom, to powinieneś od tego zacząć Postaram się również jak reszta kolegów dopomagać "na bieżąco" Dziękuję i jestem wdzięczny tak jak wszystkim za chęć pomocy .Na pewno będę korzystał z niej regularnie . A co do malowania w ramkach, przy pierwszym swoim modelu rzeczywiście tak robiłem, że wycinałem elementy obrabiałem, mocowałem i dopiero wtedy malowałem. Ale gdzieś tu na forum znalazłem wątek w którym ktoś malował elementy w ramkach i pomyślełem, że to może być dobry sposób. Ponieważ po wycięciu pomalowanego elementu i tak zamierzałem go obrobić i domalować ewentualne ubytki. Ale skoro to zły pomysł to oczywiście to naprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2010 Mały UP: Wnętrze już praktycznie gotowe. pozostały jedynie jakieś kosmetyczne poprawki. Fotele są tylko do przymiarki ponieważ tak jak wspominałem znalazłem fajne w skali 1:24 i chyba je nimi zastąpię, ale muszę jeszcze aukcję wygrać Wiem, że uchwyt jest jakiś krzywy itp. ale sam musiałem go zrobić ponieważ firma nie przewidziała chyba że pasażer też musi się trzymać Aha i może mi ktoś pomoże, jak złożyć te koła i zawieszenie by koła się obracały? Chodzi dokładnie co z elementami 64,65 i 67,68. Je trzeba kleić? Bo nie mam pojęcia jak to rozgryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Aha i może mi ktoś pomoże, jak złożyć te koła i zawieszenie by koła się obracały? Chodzi dokładnie co z elementami 64,65 i 67,68. Je trzeba kleić? Bo nie mam pojęcia jak to rozgryźć. Ciężko tak na odległość powiedzieć, ale z tego co znam AMT to wydaje mi się że 68 i 67 trzeba skleić i wsadzić na wcisk w 87. Ale nie jestem pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Dzięki Przemekgksw3 Zrobiłem tak, ale dodatkowo przykleiłem te elementy do elementu 66. I jest ok. Mały UP: skończone podwozie i zawieszenie oraz silnik: A tu mały dodatek w postaci laptopa:) Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 No całkiem ładnie to wygląda, szkoda że nie usunąłeś napisów na spodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Starsznie razi mnie ten zabawkowy chrom, napisy na podwoziu, ale mam nadzieje że następnym razem się poprawisz. Ps może jednak poprawisz te hamulce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 Starsznie razi mnie ten zabawkowy chrom, napisy na podwoziu, ale mam nadzieje że następnym razem się poprawisz. Ps może jednak poprawisz te hamulce? Niestety nie mam pojęcia jak bym mógł zrobić chrom lepiej na felgach od fabryki, dlatego koła zostały oryginalne. Jedyna możliwość to przemalować je na aluminium lub czarny kolor. Gdy pierwszy raz padła propozycja zmiany koloru tarcz znalazłem w sieci coś takiego: "TurboGroove" Tarcze TurboGroove, które zamykają ofertę EBC oferowane są w identycznej cenie, jednak ze względu na swoje parametry nadają się wyłącznie do sportu lub tuningu ekstremalnego. Nacinane rowki sięgają zewnętrznych krawędzi, umożliwiając usuwanie z powierzchni ciernych wszelkich zabrudzeń, gazów, ścieranych drobin i pozostałości po gwałtownym hamowaniu. Zapewnia to płaskość i równoległość powierzchni klocków przez cały okres ich eksploatacji, ale przyśpiesza zużycie klocków i generuje hałas. Tarcze te są dla odmiany pokryte anodyzowaną na złoto powłoką cynkową, zapobiegającą korozji obszarów nie ścieranych przez klocki. I pomyślałem, że skoro jest to model tuningowany i w jakiejś części ekstremalnie sportowy, to jednak pasują mu takie nie zwykłe tarcze. Ale jeżeli to naprawdę tak razi to mogę zmienić kolor. Również proszę o propozycje na kolor felg: może czarne? ale czy wtedy model nie będzie wyglądał zbyt nudno? tylko czerń i czerń. A co do napisu to spróbuje go usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 A może czarna z chromowanym rantem, Takie powinny pasować do stylu samochodu, ale to już twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 A może czarna z chromowanym rantem, Takie powinny pasować do stylu samochodu, ale to już twój wybór. Spróbuje . Sam jestem ciekaw efektu takiej przeróbki w moim wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Up: Felgi poprawione: Przepraszam za jakość nie których zdjęć. I jak? Teraz felgi mogą być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Nie no świetnie Ci te felgi wyszły Zastanawia mnie w jaki sposób je pomalowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Jest rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Teraz pasują idealnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Nie no świetnie Ci te felgi wyszły Zastanawia mnie w jaki sposób je pomalowałeś? Pomalowałem je pędzelkiem 000 i farbką Humbrola 21. Dziękuję bardzo za pozytywny odbiór, zależało mi aby wyszły jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Felgi pierwsza klasa! Dobrze Ci wyszły. Choć wydają mi się troche za duże. Ale może zmienie zdanie jak zobacze felgi na skończonym modelu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Noo Teraz to felgi konkretne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2010 Mam 2 pytania: 1. Ponieważ chcę zrobić pasy bezpieczeństwa( czteropunktowe), ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Może ktoś podpowie jak je wykonać, z czego? 2. Chciałbym użyć siatki w zderzakach, czy ta wystawiana na allegro nada się? Jaki rozmiar oczek byłby najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi