Seb Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 Wszystko cacy, tylko jak umocować te uszka do pancerza, kiedy powierzchnią styku są 2 mm krawędzi blaszki? Jedynie na klej CA, a czy jest to wykonalne to już inna kwestia. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 23 Marca 2010 Autor Share Napisano 23 Marca 2010 Właśnie dlatego się pytam aby uniknąć takiego rozwiązania. Przy kleju CA to żegnaj ruchomy błotniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 Model jest w zasadzie poskładany, oblaszkowany i gotowy do malowania. Kilka zbliżeń, niestety na więcej nie pozwala mój małowypasiony aparat. Niestety, konkurs zbliża się do końca, a przy moim tempie pracy nie ma żadnych szans na to, abym skończył ten model na czas. Zastanowię się czy w tym stanie warto go wrzucać do galerii konkursowej - pewnie będzie śmiesznie wyglądać, jedyny golas wśród pomalowanych i dopieszczonych wszelkiej maści pancer wagenów. Dziękuję wszystkim za udział w tej zabawie, wasze komentarze i wytrwałość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Szkoda, że nie zdążyłeś , to był mój faworyt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Szkoda, że nie zdążyłeś Nie starczy czasu Tygrys będzie w takim malowaniu a na razie położyłem bazę: Jednocześnie proszę admina o przeniesienie tego wątku do 'normalnego' warsztatu - chciałbym go kontynuować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Jednocześnie proszę admina o przeniesienie tego wątku do 'normalnego' warsztatu - chciałbym go kontynuować. Zrobione! Szkoda, że nie zdarzyłeś, bo fajnie się zapowiada:) Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Nic straconego, jeszcze tyle modeli przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Jak zrobiłeś zimmerit szpachlą możesz opisać???? Jest strasznie rzadka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Jak zrobiłeś zimmerit szpachlą możesz opisać???? Jest strasznie rzadka.... Zgadza się. Zwykła nie nadaje się do tego celu. Ja wykorzystałem szpachlówkę dwuskładnikową od Tamki. Na model plus testy, na które nota bene surowca nie żałowałem, poszło mi prawie całe opakowanie. Postępowałem zgodnie z tutorialem dwelera (link podałem gdzieś wcześniej). Moim zdaniem największy problem pojawia się po nałożeniu rozwałkowanej masy na model (posmarowany już klejem CA). Wtedy w zasadzie miałem jedną próbę wykonania faktury zimmeritu, bo w przypadku błędu ani nie dało się tego odkleić, ani wyrównać i zrobić jeszcze raz. I jeszcze drobna uwaga, próbowałem z dwoma klejami CA: kropelką, która kompletnie nie zdała egzaminu ponieważ jej czas schnięcia jest na tyle krótki, że o pomyłki nie trudno, i klejem w żelu, który sprawdził się bardzo dobrze, choć i przy nim trzeba się uwijać. Do zrobienia faktury użyłem takiego oto zimmerit applicator marki AFV Club - bardzo przyjemne narządko. Wykorzystałem tylko stempel, choć w zestawie są też kółka, to moim zdaniem dają one zbyt płytką rzeźbę. Może jak do kolejnego modelu pogłębię nacięcia na kółkach to je wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 A no właśnie bardzo fajnie to wyszło, ale niepotrzebnie kupowałeś tamiyoski droogi przyrząd, można go zastąpić kółkiem od zapalniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2010 A no właśnie bardzo fajnie to wyszło, ale niepotrzebnie kupowałeś tamiyoski droogi przyrząd, można go zastąpić kółkiem od zapalniczki Czytaj proszę ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 10 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2010 Malowałem, malowałem... ...i takie coś zmalowałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 10 Kwietnia 2010 Share Napisano 10 Kwietnia 2010 kurde, czad. Ten typ kamo sam w sobie mi sie niezbyt podoba ale wykonałes go wysmienicie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nera Napisano 10 Kwietnia 2010 Share Napisano 10 Kwietnia 2010 wooo.. ja sie zniszczyłem w tym momencie... chciałem coś podobnego zrobić na Tygrysie II.. Ale chyba odpuszcze... Twoje kamo świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Brawo, wyszło wyśmienicie Jakiej masy użyłeś do maskowania? Blue-Tack' a? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Troszke za grube pasy piaskowe ale jako całość jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 pieknie to kamo wyszlo i ciekawe kolorki. czekam na dalsze zabiegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FILIP ;) Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Mam taki sam model i bardzo dobrze się go składa .Kibicuje i powodzenia w klejeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 jak na razie ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 Czas pędzi jak... królik na polowaniu. Od ostatniej aktualizacji tematu minęło kilka miesięcy i chociaż wydaje się, że przez ten czas nic się nie wydarzyło, to kontynuuję prace nad modelem. W sumie to kontynuuję prace nad modelem jest sformułowaniem trochę na wyrost, bo przez większość tego czasu tygrys kurzył się, ale do dziś dostał: - sido + kalki - sido + suchy pędzel Aktualnie robię obicia, a następnym etapem będzie łosz i filtry, które pozwolą trochę stonować to kammo. Tu chętnie posłucham podpowiedzi, jakiej farby użyć do tego. I teraz najważniejsze, fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 o, wrociles. fajnie:) z wlasnego doswiadczenia zauwazylem ze lepiej pomalowac stalowe elementy na czarno a potem lekko przetrzec metalizerem bo takto sie swieca jak srebro jakies ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 z wlasnego doswiadczenia zauwazylem ze lepiej pomalowac stalowe elementy na czarno a potem lekko przetrzec metalizerem popieram a pozatym to cos nie za berdzo widac to suchopedzlowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 z wlasnego doswiadczenia zauwazylem ze lepiej pomalowac stalowe elementy na czarno a potem lekko przetrzec metalizerem Ja ostatnio przerabiałem metalizację luf i także przećwiczyłem taki wariant. Najpierw czarna farbka, potem przetarłem i pigmentem gunmetallem Mig'a, delikatnie wypolerowałem i zabezpieczyłem lakierem bezbarwnym. w wyniku otrzymałem coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 30 Października 2010 Autor Share Napisano 30 Października 2010 Dzięki Sławko, Tomek za porady. Zastosowałem i wyszło dobrze. deweler - nie suchopędzlowałem całego modelu, a jedynie elementy narażone na wytarcie. Widać to na płaskich powierzchniach i włazach, uchwytach, krawędziach itp. Nie tykałem farby leżącej na zimmericie. Nie wiem czy dobrze, może i zimmerit powinienem był pędzlować? Mały update na dziś - mały, bo wykańczałem obicia i części metalowe (jakby czołg nie był metalowy ) czyli np. narzędzia, km-y. Niestety na zdjęciach które zrobiłem niewiele z tego widać. Ale z aparatu wiele więcej nie wycisnę. Teraz pozostają filtry, i tu pytanie jak najlepiej przytłumić kolory, jakiej farby do tego użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 11 Listopada 2010 Autor Share Napisano 11 Listopada 2010 Witam w kolejnej odsłonie. Prace idą do przodu w miarę możliwości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi