ryszardb Napisano 15 Stycznia 2010 Share Napisano 15 Stycznia 2010 Pytałeś o malowanie, znalazłem coś fajnego http://forum.modelbrouwers.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=16963&postdays=0&postorder=asc&start=180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2010 Świetny sposób. To są chyba te taśmy o których wspomniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 19 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2010 [19.01.2010] Przykleiłem i pomalowałem pierwszą warstwą farby jeden z dwóch górnych pokładów. Ster również gotowy, wyszedł zadowalająco jak dla mnie. Tak teraz na zdjęciach zauważyłem, że minimalnej poprawki malowania wymaga dolna framuga drzwi ponieważ brązowy kolor minimalnie się rozlał. Z tyłu na styku górnego pokładu z tyłem widać szparę i trochę kleju. Szczelina była zbyt duża, żeby chwyciła dwa elementy więc muszę wypełnić ją podkładem maskującym ---> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Bardzo ładna robota. Tą szparą się nie przejmuj. Przykryje ją górny pokład. Zobacz tylko żeby nie było jej widać od zewnątrz . Kiedyś podpatrzyłem u kogoś sposób na takie szparki - zaklejam je Poxiliną (10min). dość szybko schnie i łatwa w użyciu. Można ją potem obrabiać i ładnie kryje farba. Przewierć rufę i włóż linę steru. Przymocuj ją do steru przed załamaniem (3 zawias od dołu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 19 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2010 Dzięki Co do wiercenia rufy... nie mam pojęcia o czym mówisz :p Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie jak to wygląda u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Ja właśnie o tym zapomniałem , ale tu masz rysunek z książki The Ship A może Cię zainteresuje troszkę historii o tym stateczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 19 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2010 Dzięki Historia na pewno się przyda, szczególnie, że ta z instrukcji jest dość skąpa ;) Co do tych modyfikacji... mam obawy przed zabieram się za to bo w związku z deficytem doświadczenia mogę coś schrzanić :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 Nie ma obawy. Przewierć ster w rogu i kadłub , potem przeciągnij linkę dość grubą ok. o,6 mm i wklej glutem. Tylko linę powieś dość luźno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2010 A właśnie...pytanie o linki. Gdzie mogę znaleźć sznurki o tych różnych średnicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 W większości teraz korzystam z nici krawieckich i kordonków. Ostatnio wypatrzyłem u innych linka z dodatkami nie tylko krawieckimi , można tam też znaleźć batyst na żagle. Ja do tej pory kupowałem w sklepach http://www.wojtek.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2010 [22.01.2010] Przyklejona i pomalowana buda (dla psa? xD), przednia ściana z oknem i drzwami górnego pokładu, dach górnego pokładu i pomalowane krawędzie. Elementy z tyłu (nad niebieskim dachem) pomalowane dopiero pierwszą warstwą więc wymagają drobnych poprawek. Generalnie jestem bardzo zadowolony z dotychczasowych efektów (jak na osobę początkującą). Statek zaczyna nabierać "kształtów" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 23 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2010 [23.01.2010] Nowy model pensenty. Cóż... lepiej wyżyć się na czymś takim niż na modelu :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 25 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2010 [25.01.2010] Poklejona i pomalowana kolumna tylnego masztu oraz stenga. Na pierwszym pokładzie zamontowałem gotowe armatki. Trochę poprawek z tyłu oraz pomalowane biało-czerwona szlaczki. Teraz statek będzie musiał poleżeć z tydzień lub dwa ponieważ czekają mnie ciężkie egzaminy w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 [22.01.2010] Przyklejona i pomalowana buda (dla psa? xD), Tam stał sobie Pan sternik i "kijem "(czytaj rumplem) sterował okrętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 W MODELARZu nr 1 2010 ukazały się plany Golden Hind'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Mam problem z naklejkami. Włożyłem je do wody, fajnie się odłączyły od papieru, naniosłem je na pomalowaną powierzchnię i po paru godzinach się odkleiły. Co zrobiłem źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 odłaczyły sie juz w wodzie ??? Jesli tak to przesadziłeś z namaczaniem i wypłukałeś klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Tak, odłączyły się w wodzie. Kurde... z rysunku wynikało, że trzeba je moczyć 15 min a nie 15 sekund :/ Jest na to jakaś rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 malować wszo ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 8 Lutego 2010 Autor Share Napisano 8 Lutego 2010 A tak na poważnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Spróbuj zastosować płyny Micro-Set i Sol, dzięki nim kalki powinne się trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 8 Lutego 2010 Autor Share Napisano 8 Lutego 2010 Ok, dzięki! Myślałem jeszcze nad tym, żeby z powierzchni kalki wokół rysunków (tej nieprzydatnej) spróbować po uprzednim krótkim kontakcie z wodą "zetrzeć" tymi odklejonymi kalkami ten klej. Może się uda. Jak nie to poszukam tych płynów. To są płyny klejące, tek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 To są płyny klejące, tek? Miro-Set ma właściwości wspomagające aby kalki dobrze trzymały się podłoża, a Micro-Sol rozmiękcza kalki i pomaga wejść im we wszystkie szpary (linie podziału). Możesz też kalkomanie położyć na mocno rozcieńczony wikol. Ponad to po wyschnięciu kalkomani pryśnij je lakierem bezbarwnym co w pewnym stopniu też zabezpieczy je przed odpadaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 10 Lutego 2010 Autor Share Napisano 10 Lutego 2010 Dzięki za radę. W ten pierwszy na pewno się zaopatrzę jak najszybciej. Tymczasem nowe zdjęcia. Pomalowana lewa burta i zrobiona lampa z tyłu Na burcie (szczególnie brązowym kolorze) widać trochę maz. Może farba nie do końca wyschła ale podejrzewam, że kilka z nich już zostanie. Ciągle nie umiem dobrze malować... :( + pomalowany i przyklejony mostek z tyłu + dwie literki z kalkomanii, które na szczęście jako jedyne trzymałem 15 sekund a nie 15 minut ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Bardzo ładnie. Tylko zawiasy steru przemaluj na czarno, lub zrób srebrny podkład i na to cienko czarnym, będą wyglądały jak stal kuta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi