Skocz do zawartości

[RELACJA Z BUDOWY] Golden Hind 1:200 Heller

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 97
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

[19.01.2010]

Przykleiłem i pomalowałem pierwszą warstwą farby jeden z dwóch górnych pokładów. Ster również gotowy, wyszedł zadowalająco jak dla mnie. Tak teraz na zdjęciach zauważyłem, że minimalnej poprawki malowania wymaga dolna framuga drzwi ponieważ brązowy kolor minimalnie się rozlał. Z tyłu na styku górnego pokładu z tyłem widać szparę i trochę kleju. Szczelina była zbyt duża, żeby chwyciła dwa elementy więc muszę wypełnić ją podkładem maskującym --->

imag0074j.th.jpg imag0078q.th.jpg imag0079o.th.jpg

Napisano

Bardzo ładna robota. Tą szparą się nie przejmuj. Przykryje ją górny pokład.

Zobacz tylko żeby nie było jej widać od zewnątrz . Kiedyś podpatrzyłem u kogoś sposób na takie szparki - zaklejam je Poxiliną (10min). dość szybko schnie i łatwa w użyciu. Można ją potem obrabiać i ładnie kryje farba.

Przewierć rufę i włóż linę steru. Przymocuj ją do steru przed załamaniem (3 zawias od dołu).

Napisano

Dzięki

Co do wiercenia rufy... nie mam pojęcia o czym mówisz :p Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie jak to wygląda u Ciebie?

Napisano

Ja właśnie o tym zapomniałem , ale tu masz rysunek z książki The Ship

IMG.jpg

IMG_0002.jpg IMG.jpg

A może Cię zainteresuje troszkę historii o tym stateczku?

IMG_0001.jpg

IMG_0002.jpg

IMG_0003.jpg

IMG_0004.jpg

IMG_0006.jpg

IMG_0005.jpg

Napisano

Dzięki Historia na pewno się przyda, szczególnie, że ta z instrukcji jest dość skąpa ;) Co do tych modyfikacji... mam obawy przed zabieram się za to bo w związku z deficytem doświadczenia mogę coś schrzanić :/

Napisano

Nie ma obawy. Przewierć ster w rogu i kadłub , potem przeciągnij linkę dość grubą ok. o,6 mm i wklej glutem. Tylko linę powieś dość luźno.

14_1190739676_931.jpg.jpg

Napisano

A właśnie...pytanie o linki. Gdzie mogę znaleźć sznurki o tych różnych średnicach?

Napisano

W większości teraz korzystam z nici krawieckich i kordonków. Ostatnio wypatrzyłem u innych linka z dodatkami nie tylko krawieckimi , można tam też znaleźć batyst na żagle. Ja do tej pory kupowałem w sklepach

http://www.wojtek.com.pl/

Napisano

[22.01.2010]

Przyklejona i pomalowana buda (dla psa? xD), przednia ściana z oknem i drzwami górnego pokładu, dach górnego pokładu i pomalowane krawędzie. Elementy z tyłu (nad niebieskim dachem) pomalowane dopiero pierwszą warstwą więc wymagają drobnych poprawek.

imag0085k.th.jpg

imag0083h.th.jpgimag0080.th.jpg

Generalnie jestem bardzo zadowolony z dotychczasowych efektów (jak na osobę początkującą). Statek zaczyna nabierać "kształtów" ;)

Napisano

[23.01.2010]

imag0088t.th.jpg

Nowy model pensenty. Cóż... lepiej wyżyć się na czymś takim niż na modelu :]

Napisano

[25.01.2010]

Poklejona i pomalowana kolumna tylnego masztu oraz stenga. Na pierwszym pokładzie zamontowałem gotowe armatki. Trochę poprawek z tyłu oraz pomalowane biało-czerwona szlaczki. Teraz statek będzie musiał poleżeć z tydzień lub dwa ponieważ czekają mnie ciężkie egzaminy w najbliższym czasie.

imag0099g.th.jpgimag0100h.th.jpgimag0101d.th.jpgimag0102g.th.jpgimag0105o.th.jpg

imag0103q.th.jpg

Napisano
[22.01.2010]

Przyklejona i pomalowana buda (dla psa? xD),

Tam stał sobie Pan sternik i "kijem "(czytaj rumplem) sterował okrętem.

• 2 weeks later...
Napisano

W MODELARZu nr 1 2010 ukazały się plany Golden Hind'a

Napisano

Mam problem z naklejkami. Włożyłem je do wody, fajnie się odłączyły od papieru, naniosłem je na pomalowaną powierzchnię i po paru godzinach się odkleiły. Co zrobiłem źle?

Napisano

Tak, odłączyły się w wodzie. Kurde... z rysunku wynikało, że trzeba je moczyć 15 min a nie 15 sekund :/ Jest na to jakaś rada?

Napisano

Spróbuj zastosować płyny Micro-Set i Sol, dzięki nim kalki powinne się trzymać.

Napisano

Ok, dzięki! Myślałem jeszcze nad tym, żeby z powierzchni kalki wokół rysunków (tej nieprzydatnej) spróbować po uprzednim krótkim kontakcie z wodą "zetrzeć" tymi odklejonymi kalkami ten klej. Może się uda. Jak nie to poszukam tych płynów. To są płyny klejące, tek?

Napisano
To są płyny klejące, tek?

Miro-Set ma właściwości wspomagające aby kalki dobrze trzymały się podłoża, a Micro-Sol rozmiękcza kalki i pomaga wejść im we wszystkie szpary (linie podziału). Możesz też kalkomanie położyć na mocno rozcieńczony wikol. Ponad to po wyschnięciu kalkomani pryśnij je lakierem bezbarwnym co w pewnym stopniu też zabezpieczy je przed odpadaniem.

Napisano

Dzięki za radę. W ten pierwszy na pewno się zaopatrzę jak najszybciej. Tymczasem nowe zdjęcia. Pomalowana lewa burta i zrobiona lampa z tyłu Na burcie (szczególnie brązowym kolorze) widać trochę maz. Może farba nie do końca wyschła ale podejrzewam, że kilka z nich już zostanie. Ciągle nie umiem dobrze malować... :(

+ pomalowany i przyklejony mostek z tyłu + dwie literki z kalkomanii, które na szczęście jako jedyne trzymałem 15 sekund a nie 15 minut ;)

50431571.th.jpg

20332446.th.jpg

imag0118uu.th.jpg

Napisano

Bardzo ładnie. Tylko zawiasy steru przemaluj na czarno, lub zrób srebrny podkład i na to cienko czarnym, będą wyglądały jak stal kuta .