Skocz do zawartości

Pierwszy kontakt - 1/35

Wojtek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od dłuższego czasu po głowie chodziła mi myśl zrobienia dioramy s-f przedstawiającej katastrofę UFO. Z dwóch pomysłów na obecną chwilę wykonam taki.

Historyjka:

Późny rok 1945, Alaska pokryta grubą warstwą śniegu, jest wieczór. Samolot Straży Przybrzeżnej wraca do bazy z patrolu, nagle dwaj piloci przed sobą dostrzegają na niebie dziwne światło w pierwszej kolejności myślą że to spadająca gwiazda ale po chwili światło to nabiera gwałtownie wysokości i leci wzdłuż wierzchołków gór. Piloci przez cały czas meldują to co widzą bazie, jednocześnie chcą dogonić to światło. Nagle kontakt z nimi zostaje przerwany a ostatni meldunek brzmi... "Światło nas pochłania.......Boże......". Świadkami tego zdarzenie byli mieszkańcy małej osady, którzy to widzieli z daleka dwie ogniste kule spadające na ziemię w różnych od siebie kierunkach przy czym jedna spadła do lasu wywołując wybuch a druga znikła za górą. Następnego dnia zaczyna się akcja ratunkowa jednakże zostaje odwołana z powodu gwałtownej zamieci. Po trzech dniach gdy pogoda pozwala tylko na naziemne poszukiwania akcja ratunkowa zostaje wznowiona. Na pomoc przybywa wojsko. Żołnierze zostają podzieleni na grupy które mają przeszukać pobliskie lasy oraz sprawdzić co spadło za górą.

Może nie napiszę książki , ale ten ostatni motyw będzie przedstawiać moja diorama. Mianowicie żołnierzy, którzy to po wyczerpującej przeprawie przez góry znajdują obiekt przypominający spodek, przypominający bo nie wiem co mi wyjdzie oraz oczywiście "ciało".

A teraz zdjęcia;

Żołnierze to zestaw Dragona; U.S. 10th Mountain Division Italy 1946:

Pudełko:

342a7d38764852d2med.jpg

5cc55ece096ff12dmed.jpg

4295155f4abf370amed.jpg

W pudełku znajdziemy karteczkę z malowaniem:

2e9b3843761ff849med.jpg

Małą blaszkę:

98e682157c234776med.jpg

Ramki:

189382df38cb580dmed.jpg

c1a28f1fb2d94e15med.jpg

aee0716c4233365cmed.jpg

d197954c68142a7bmed.jpg

9420a663d03033c0med.jpg

Detale:

5b4383a9ce04c3a0med.jpg

9997c69a1d67f4b2med.jpg

e877bb1a4deaf751med.jpg

cc0972fd13764961med.jpg

Za części pomocne przy budowie spodka posłuży mi różnego rodzaju złom:

d502fbe2e3206360med.jpg

86ac9847a0d4202amed.jpg

Wybrałem akurat te, bo sąt z metalu dlatego że planuję zrobić małe oświetlenie. A pierścień spodka wykonam z plastikowe płyty.

A jeśli chodzi o szaraka to abo w całości ulepię go z GS-s:

909d81d5279e188fmed.jpg

Abo mocno przerobię figurkę w skali 1/72, tego jeszcze nie wiem.

W pierwszej kolejności wykonam figurki i spodek a później dobiorę odpowiednią ramkę. Jeśli chodzi o samo podłożę to będzie oczywiście skaliste pokryte śniegiem. Jedynie co mnie teraz martwi to, to czy wyrobię się do zakończenia konkursu.

Pozdrawiam

Wojtek

Super projekt Będę kibicował do upadłego

PS:

A może lekko zmodyfikujesz założenia i żołnierze znajdą nie martwego a żywego obcego? Wtedy ciekawe wyglądałby taki nieco groźniejszy obcy np w stylu Hydraliska ze Starcrafta lub typowego Aliena z trylogii...możliwości jest multum Pogrzebię w starych zabawkach itp możne znajdzie się cuś ciekawego

Hej, pierwsze co mi sie skojarzyło po przeczytaniu pierwszego zdania historyjki było genialne "Coś" J.Carpentera. Może coś tak w tym stylu? Była tam fajna scena ze spodkiem znalezionym przez naukowców, jeśli nie mialbyś jeszcze sprecyzowanego pomysłu...Pomysł fajny, poczekam na pierwsze prace Pozdrawiam

Mam wrażenie, że przy tak statycznych pozycjach figurek Amerykanów, to ciężko będzie stworzyć wrażenie kontaktu z "czymś"żywym.

Lepiej chyba będzie wyglądał układ "coś" martwego leżącego wśród szczątków i oglądający to żołnierze.

Zresztą sam spodek, z tego co widzę, byłby chyba trochę mały w tej skali. Może lepiej coś na kształt kapsuły ratowniczej, ew. opatrzonej "obcymi" napisami i z fotelem który rozmiarami i kształtem wyraźnie sugeruje, że pasażer nie był człowiekiem?

ekspedycja_4_29-1.jpg

Edytowane przez Gość

Ciekawy pomysł na dioramę 'nie historyczną' - w sam raz na sci-fi

A może by jakiś motyw z Crysis'a?? Kiedy żołnierze zastygają pod lodowatym "chuchnięciem"

http://www.gameplaymonthly.com/games/crysis/Crysis_screen5.jpg

W sumie po tej zamieci mogliby tak wyglądać obcy (przyzwyczajeni np. do wysokich temperatur, pochodzący z cieplutkiej planety, nie znający zimna).

dobre Dexter.

Jeśli chodzi o obcego, to będzie leżeć obok spodka martwy abo ciężko ranny a obok niego żołnierzy, ewentualnie za skał będzie się przypatrywał drugi ale nie jestem na sto procent pewny czy ją wykonam. Marek_K a czy rozmiar spodka ma znaczenie, chociaż wysłałem do CIA list z prośbą o pomoc, to do tej pory nie odpisali .

Jeśli chodzi o postęp pracy to dzisiaj wystartowałem z klejeniem figurek Dragona. Jak je skończę sklejać to wrzucę fotki.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za kibicowanie.

A moze tego klęczącego zrobić nad np zwłokami obcego? Tak jak by sprawdzał czy jeszcze żyje?

Właśnie tak zamierzam od początku zrobić. A wracając to obcego; jeszcze zanim zacznę go dłubać. Mam dwa pomysły, pierwszy to martwy obcy, abo leżący ranny obcy wyciągający rękę do klęczącego żołnierza .

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Witam.

Tym razem relacja z budowy "spodka/kapsuły". Jak na samym początku wspomniałem, powstanie on ze śmieci, części metalowe pochodzą od starej lampy a pierścień to dwie stare płytki cd;

2d73a279c2253a0dmed.jpg

Mniej więcej tak się będzie prezentował;

ddc11927b0fbfe76med.jpg

A na razie przykleiłem i zaszpachlowałem część górną;

a326f3fcf7ed3a64med.jpg

i dolną;

ce82f81f4749ee0emed.jpg

Oczywiście będę ją jeszcze szlifował.

Pozdrawiam.

Trochę mały ten pojazd kosmitów. Taka jedno lub dwuosobowa wersja "sportowa".

Powiększył bym także wysokość pierścienia poprzez wstawienie między płytki CD 2 lub 3 centymetrowego paska plastiku tak aby sprawić wrażenie iż w pierścieniu są silniki/silnik.

Przecież wiadomo że UFO nie ma silników, porusza się zakrzywiając czasoprzestrzeń.

A piloci UFO to nic innego jak tylko antropomorficznapersonifikacja

Mnie się rozmiar spodka widzi. Ciekaw jestem jak będą wyglądali jego piloci

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Witam po małej przerwie .

Niewiele czasu do zakończenia konkursu zostało więc trzeba się sprężać. Kolejnym etapem jest kosmita, jak wcześniej wspomniałem chciałem zrobić go na dwa sposoby. Pierwszy polegał by na przerobieni jakieś figurki w skali 1/72 lub ciut większej a drugi zrobienie E.T. od podstaw i wybrałem ten drugi.

Na sam początek wykonałem "szkielet" z drutów i tak się prezentuje z figurką jaką zamieszczę na dioramię;

6123d09266bdaa8bmed.jpg

I w ruch poszedł Green Staff;

1286ee52bb9cd176med.jpg

Kolejna porcja zdjęć już jutro.

Pozdrawiam.

Dalsze lepienie paskudy, tym razem oczy z tych dwóch kulek;

f07a8c4eb3d70f0bmed.jpg

powstały takie gały;

accd71eface362d6med.jpg

Jak również ulepiłem kości policzkowe i aparat słuchowy;

0e9be5375235ff9cmed.jpg

oraz usta;

9e6fcb789ab53941med.jpg

Na koniec zrobiłem ożebrowanie :

7c77312a37d403c4med.jpg

gdy masa stwardnieje odpowiednio je oszlifuję.

Pozdrawiam