Wojtek B. Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Witam. Od dłuższego czasu po głowie chodziła mi myśl zrobienia dioramy s-f przedstawiającej katastrofę UFO. Z dwóch pomysłów na obecną chwilę wykonam taki. Historyjka: Późny rok 1945, Alaska pokryta grubą warstwą śniegu, jest wieczór. Samolot Straży Przybrzeżnej wraca do bazy z patrolu, nagle dwaj piloci przed sobą dostrzegają na niebie dziwne światło w pierwszej kolejności myślą że to spadająca gwiazda ale po chwili światło to nabiera gwałtownie wysokości i leci wzdłuż wierzchołków gór. Piloci przez cały czas meldują to co widzą bazie, jednocześnie chcą dogonić to światło. Nagle kontakt z nimi zostaje przerwany a ostatni meldunek brzmi... "Światło nas pochłania.......Boże......". Świadkami tego zdarzenie byli mieszkańcy małej osady, którzy to widzieli z daleka dwie ogniste kule spadające na ziemię w różnych od siebie kierunkach przy czym jedna spadła do lasu wywołując wybuch a druga znikła za górą. Następnego dnia zaczyna się akcja ratunkowa jednakże zostaje odwołana z powodu gwałtownej zamieci. Po trzech dniach gdy pogoda pozwala tylko na naziemne poszukiwania akcja ratunkowa zostaje wznowiona. Na pomoc przybywa wojsko. Żołnierze zostają podzieleni na grupy które mają przeszukać pobliskie lasy oraz sprawdzić co spadło za górą. Może nie napiszę książki , ale ten ostatni motyw będzie przedstawiać moja diorama. Mianowicie żołnierzy, którzy to po wyczerpującej przeprawie przez góry znajdują obiekt przypominający spodek, przypominający bo nie wiem co mi wyjdzie oraz oczywiście "ciało". A teraz zdjęcia; Żołnierze to zestaw Dragona; U.S. 10th Mountain Division Italy 1946: Pudełko: W pudełku znajdziemy karteczkę z malowaniem: Małą blaszkę: Ramki: Detale: Za części pomocne przy budowie spodka posłuży mi różnego rodzaju złom: Wybrałem akurat te, bo sąt z metalu dlatego że planuję zrobić małe oświetlenie. A pierścień spodka wykonam z plastikowe płyty. A jeśli chodzi o szaraka to abo w całości ulepię go z GS-s: Abo mocno przerobię figurkę w skali 1/72, tego jeszcze nie wiem. W pierwszej kolejności wykonam figurki i spodek a później dobiorę odpowiednią ramkę. Jeśli chodzi o samo podłożę to będzie oczywiście skaliste pokryte śniegiem. Jedynie co mnie teraz martwi to, to czy wyrobię się do zakończenia konkursu. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Super projekt Będę kibicował do upadłego PS: A może lekko zmodyfikujesz założenia i żołnierze znajdą nie martwego a żywego obcego? Wtedy ciekawe wyglądałby taki nieco groźniejszy obcy np w stylu Hydraliska ze Starcrafta lub typowego Aliena z trylogii...możliwości jest multum Pogrzebię w starych zabawkach itp możne znajdzie się cuś ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Witam. Dzięki za kibicowanie. Jeśli chodzi o obcego to raczej człekopodobne kształty. Kto wie może zrobię jednego rannego a drugi będzie żywy, na tym etapie jednak nie będę obiecywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Hej, pierwsze co mi sie skojarzyło po przeczytaniu pierwszego zdania historyjki było genialne "Coś" J.Carpentera. Może coś tak w tym stylu? Była tam fajna scena ze spodkiem znalezionym przez naukowców, jeśli nie mialbyś jeszcze sprecyzowanego pomysłu...Pomysł fajny, poczekam na pierwsze prace Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 (edytowane) Mam wrażenie, że przy tak statycznych pozycjach figurek Amerykanów, to ciężko będzie stworzyć wrażenie kontaktu z "czymś"żywym. Lepiej chyba będzie wyglądał układ "coś" martwego leżącego wśród szczątków i oglądający to żołnierze. Zresztą sam spodek, z tego co widzę, byłby chyba trochę mały w tej skali. Może lepiej coś na kształt kapsuły ratowniczej, ew. opatrzonej "obcymi" napisami i z fotelem który rozmiarami i kształtem wyraźnie sugeruje, że pasażer nie był człowiekiem? Edytowane 9 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Fajny pomysł Zasiadam i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACER Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Ciekawy pomysł na dioramę 'nie historyczną' - w sam raz na sci-fi A może by jakiś motyw z Crysis'a?? Kiedy żołnierze zastygają pod lodowatym "chuchnięciem" http://www.gameplaymonthly.com/games/crysis/Crysis_screen5.jpg W sumie po tej zamieci mogliby tak wyglądać obcy (przyzwyczajeni np. do wysokich temperatur, pochodzący z cieplutkiej planety, nie znający zimna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Wojtek, a może coś takiego ? Śnieg jest, Alien jest i są mundurowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 dobre Dexter. Jeśli chodzi o obcego, to będzie leżeć obok spodka martwy abo ciężko ranny a obok niego żołnierzy, ewentualnie za skał będzie się przypatrywał drugi ale nie jestem na sto procent pewny czy ją wykonam. Marek_K a czy rozmiar spodka ma znaczenie, chociaż wysłałem do CIA list z prośbą o pomoc, to do tej pory nie odpisali . Jeśli chodzi o postęp pracy to dzisiaj wystartowałem z klejeniem figurek Dragona. Jak je skończę sklejać to wrzucę fotki. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za kibicowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Mare_K loo taz mam ten komix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 Witam. Pora zacząć. Figurki posklejałem i zagruntowałem; Wymagają one jeszcze przed malowaniem w niektórych miejscach trochę dłubania i szpachli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 A moze tego klęczącego zrobić nad np zwłokami obcego? Tak jak by sprawdzał czy jeszcze żyje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 19 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2010 A moze tego klęczącego zrobić nad np zwłokami obcego? Tak jak by sprawdzał czy jeszcze żyje? Właśnie tak zamierzam od początku zrobić. A wracając to obcego; jeszcze zanim zacznę go dłubać. Mam dwa pomysły, pierwszy to martwy obcy, abo leżący ranny obcy wyciągający rękę do klęczącego żołnierza . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2010 Witam. Niewielki postęp w warsztacie, na dzień dzisiejszy dwie figurki prezentują się tak; Oczywiście to nie koniec ich malowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 Widzę, że mnożą się SF-owe tematy. Super pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 Witam. Tym razem relacja z budowy "spodka/kapsuły". Jak na samym początku wspomniałem, powstanie on ze śmieci, części metalowe pochodzą od starej lampy a pierścień to dwie stare płytki cd; Mniej więcej tak się będzie prezentował; A na razie przykleiłem i zaszpachlowałem część górną; i dolną; Oczywiście będę ją jeszcze szlifował. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Szczerze, mam mieszane uczucia, zwłascza co do tej górnej części, ale zobaczymy co będzie dalej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Trochę mały ten pojazd kosmitów. Taka jedno lub dwuosobowa wersja "sportowa". Powiększył bym także wysokość pierścienia poprzez wstawienie między płytki CD 2 lub 3 centymetrowego paska plastiku tak aby sprawić wrażenie iż w pierścieniu są silniki/silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Przecież wiadomo że UFO nie ma silników, porusza się zakrzywiając czasoprzestrzeń. A piloci UFO to nic innego jak tylko antropomorficznapersonifikacja Mnie się rozmiar spodka widzi. Ciekaw jestem jak będą wyglądali jego piloci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 15 Lutego 2010 Autor Share Napisano 15 Lutego 2010 Witam. Spodek prawie skończony, po psiknięciu wygląda tak; Oczywiście to nie koniec malowania. Natomiast jeśli chodzi o wykonanie kosmity, jeśli czas pozwoli to zacznę w tym tygodniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 5 Marca 2010 Autor Share Napisano 5 Marca 2010 Witam po małej przerwie . Niewiele czasu do zakończenia konkursu zostało więc trzeba się sprężać. Kolejnym etapem jest kosmita, jak wcześniej wspomniałem chciałem zrobić go na dwa sposoby. Pierwszy polegał by na przerobieni jakieś figurki w skali 1/72 lub ciut większej a drugi zrobienie E.T. od podstaw i wybrałem ten drugi. Na sam początek wykonałem "szkielet" z drutów i tak się prezentuje z figurką jaką zamieszczę na dioramię; I w ruch poszedł Green Staff; Kolejna porcja zdjęć już jutro. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Dawaj z tym zielonym ludzikiem Ciekaw jestem jakich nabierze ksztatw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 6 Marca 2010 Autor Share Napisano 6 Marca 2010 Kolejna część lepienia kosmity, tym razem głowa; Oczywiście nie jest to finalny jej kształt, jeszcze przede mną sporo dłubaniny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Smutny, bo do domu daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 8 Marca 2010 Autor Share Napisano 8 Marca 2010 Dalsze lepienie paskudy, tym razem oczy z tych dwóch kulek; powstały takie gały; Jak również ulepiłem kości policzkowe i aparat słuchowy; oraz usta; Na koniec zrobiłem ożebrowanie : gdy masa stwardnieje odpowiednio je oszlifuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi