Zderzak Napisano 27 Lutego 2010 Autor Share Napisano 27 Lutego 2010 Cieszę się, że się Ci podoba Nabiłem właśnie setny post w warsztacie Udało mi się też zrobić dwa pałąki dachowe, ale odpuszczę sobie najprawdopodobniej dwa inne. Pierwszego nie ma bo jest tam obrotnica, i drugiego chyba też nie ma. Wątpię także, abym zaczął zabawę z obrotnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 6 Marca 2010 Autor Share Napisano 6 Marca 2010 Panowie, mam pytanie. Na powyższych zdjęciach odnoszę wrażenie, że obrotnica to po części zwykłe(nowe) mocowanie km.(post Kuby) Stąd moje rozważania, jak dalej pociągnąć obrotnicę. Zrobiłem już podstawę, czyli stelaż oraz tą okrągłą część, więc chyba powinienem dalej wzorować się na mocowaniu M998. No i kolejne pytanie. Strzelec obraca się naokoło, a stelaż jeździ po okrągłej części. Jednak jak ona nie odpada, bo dopatrzyłem się tylko górnego koła jezdnego Z drugiej strony(dolne) nie ma prawa tam istnieć Czyli znowu nie prześpię nocy i będę analizował zdjęcia A tak w ogóle, to czy ta obrotnica jest ruchoma Przy okazji, pochodzi chyba ze Skorpiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Zastukaj do BaldPumy, powinien mieć sporo zdjęć Skorpiona. Może będą lepsze widoki tej obrotnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Obrotnica pochodzi ze Stara ale na Skorpionach jest podobna (identyczna?) Jeżdżenie po pierścieniu - samo mocowanie km-u w podstawie posiada zapewnie skręcaną "łape" jeżdżącą na kółkach z łożysk i zachodzącą częściowo za pierścień od dołu, we wczesnych egzemplarzach - bez osłon widać że km jest mocowany 1-punktowo - (foto 01). W tym wypadku jako że została dodana tylna osłona została wzbogacona o łapki po obwodzie (foto 02) i z tyłu (foto 03). 01 02 03 W moim modelu zrobiłem docelowo zagięte przednie łapy (foto 04 - 06) a tylna jest pod lekkim kątem. 04 05 06 Montaż - zasuwam przednie (foto 07) i tył wciskam na "klika" (foto 08) i można obracać wieżyczką (ostrożnie ) i nie spada (foto 09) akwarium w tle zeby nie było ze fotka obrócona 07 08 09 Uwaga: są to moje wymysły i ewentualne zastosowanie jedynie na własną odpowiedzialność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 Dzięki BaldPuma za wyjaśnienie Analizując Twoje tematy i tematy Bodka doszedłem do takiej samej teorii. Tam wystaje też chyba taka dźwignia, która służy do zwalniani blokady, trzymania lub czegoś podobnego Ogólnie zajęło mi to duuuuuużo czasu, ale z efektu jestem zadowolony. Docelowo zamierzam dodać jeszcze daszek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Konrad odwalasz niezłą robotę (szykuje się ciekawy humvee) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 W kwestie merytoryczno-techniczne nie wchodzę, pochwalę tylko jakość wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 10 Marca 2010 Autor Share Napisano 10 Marca 2010 Panowie, potrzebuję porady. Na jaki kolor pomalować wieżę Myślałem o całej zielonej, potem o mieszanej, aż wreszcie o czarno-żółtych paskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Myślałem (...) o czarno-żółtych paskach A co Ty jakąś pszczółkę chcesz robić? Pomaluj w zebrę ze zdjęć, tak jak boki Humvee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 10 Marca 2010 Autor Share Napisano 10 Marca 2010 Pomaluj w zebrę ze zdjęć, tak jak boki Humvee. Właśnie nie wiem, czy nie przesadzę z tymi paskami. Na zdjęciach paskowanych osłon, są one bardzo cieniutko pomalowane, znacznie cieniej niż na drzwiach. No a pozostałe mają jednolite malowanie. BTW każda osłona ma chyba inny kształt... A co Ty jakąś pszczółkę chcesz robić? Bardzo ciężką pszczółkę Potem dodam skrzydełka po bokach, podczepię rakiety i jakieś bomby, no i dodam anteny na czułki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Właśnie nie wiem, czy nie przesadzę z tymi paskami Może faktycznie za bardzo by to było paskowane... To pomaluj po prostu na piaskowo. Zielona - ja bym tak na pewno nie malował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 10 Marca 2010 Autor Share Napisano 10 Marca 2010 W takim razie pomaluję na piaskowy, tylko mam mały problem,bo od wewnątrz są już zielone Ale przemalowali widocznie na piaskowy podczas walki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 A skąd Ci się tam ten zielony wziął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 10 Marca 2010 Autor Share Napisano 10 Marca 2010 Pomalowałem całą obrotnicę z mocowaniem, pałąk dachowy, no i został zielony. Więc pociągnąłem po wnętrzu, mając w głowie ciemniejszą osłonę M998 z Plastikowe, no i jeszcze jakieś tam obrazki. Pamiętaj, że planowo ma być daszek, ale co z tego wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Jak dla mnie może być zielona wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 15 Marca 2010 Autor Share Napisano 15 Marca 2010 Witam! Ostatnio mało czasu, dużo nauki, ale znalazłem trochę czasu. Paski wydają się dosyć szerokie, ale w rzeczywistości są wąskie. Na drzwiach zamierzam dać cieńsze No i jeszcze to zbliżenie, że 1cm wygląda jak 5 Sory za zdjęcia, ale akurat słońce się chowało a miałem chwilkę czasu P.S. Tylko nie mówcie, żeby zmieniać malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Model całkowicie schrzaniony...Paski za grube, za ciemne, krzywe, farba za grubo położona. Obrotnica chyba nie taka, profile źle dobrane, niestaranne malowanie. Tło za ciemne. Podłoże jakies takie kratkowane, zielone, brudne...Koła krzywo przyklejone, szyby tez brudne. Fotki zupełnie nieudane, komin zbyt cienki, gazetki pomięte... PS. Model bardzo mi sie podoba, widać ile w niego wkładasz pracy i ambicji. Podejrzewam, że po ukończeniu będzie się super prezentował. Rzadko spotykana wersja, bardzo trudna do zrobienia - dużo materiałów ( i pomysłów) własnych. To jest to, co lubię...Ładnie i pomysłowo. Dajesz dalej, budowę śledzę z uwagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Trochę grube te paski. Co nie zmienia faktu, że ładnie i równo pomalowane. Czym w końcu maskowałeś? Jestem bardzo ciekaw efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Model generalnie bardzo ok. Dużo pracy w niego wkładasz. Co za tym idzie nie psuj go malowaniem! Zrób porządną zebrę: wytnij z taśmy maskującej odpowiednie paski i ponaklejaj. Robienie paskow wyobrażam sobie następująco: naklejasz taśmę maskującą na coś z czego łatwo odejdzie, bierzesz linijkę i tniesz ten pasek na cieńsze skalpelem. Byle równolegle i byle tej samej szerokości. Naklejasz na model malujesz, odklejasz i gotowe. Nie wiem ile do tego modelu paski powinny mieć, ale podejrzewam, że między 1 a 2mm. Model na pewno będzie dużo bardziej efektowny. Na pocieszenie dodam, że to wcale nie jest trudny kamuflaż. Dla porównania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 ...Dla porównania: Model Avi'ego, zaczął go budować na Modelworku, ale skończył już poza. Kamuflaż zbyt drobny, niż powinien być, ale to jeszcze bardziej wzbudza szacunek dla efektu końcowego. Zderzak - teraz tak sobie myślę, że zbyt łagodnie potraktowałem Cię w poprzedniej wypowiedzi Ta zebra jest jednak do przemalowania. Nie tylko dlatego, że w oryginale jest drobniejsza, ale też dlatego, że ta drobniejsza będzie po prostu lepiej wyglądać. Dużo pracy w niego wkładasz. Co za tym idzie nie psuj go malowaniem! Howgh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 16 Marca 2010 Autor Share Napisano 16 Marca 2010 No właśnie nie wiem. Niby obrotnice są malowane na wszelakie sposoby, więc takie grube paski mogłyby przejść. Mają 2,5mm czyli 8,75cm w realu. Dalsze zabiegi pewnie trochę stonują wygląd, no ale może rzeczywiście coś porobić Chociaż wycinanie pasków 1mm z taśmy malarskiej jest trochę nudne i uciążliwe. Może przemaluję całą obrotnicę na zielony? Pewnie myślicie o czymś takim, aczkolwiek specjalnie uciekałem od czegoś podobnego. Bardziej wygląda jak to: Może jakaś grubsza wersja Chociaż i tak pewnie stanie na tym, że zeszlifuję farbę i będę malował od nowa... Ale jak nie starczy piaskowego, to wiadomo kogo będę sądził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Tutaj przecież masz raczej prosty wzór. Nie oczekujemy, ze zrobisz taki jak na tych zdjęciach które teraz zamieściłeś. Chodzi po prostu o to, że cały urok tego malowania to to, że te paski są bardzo drobne. skoro już wybrałeś taką wersję, to warto się troszkę postarać. Przy tym co zrobiłeś wygląda to... no właśnie nie wygląda. Nie łam się! Będzie dobrze, a i satysfakcja gwarantowana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 16 Marca 2010 Autor Share Napisano 16 Marca 2010 Szczerze mówiąc to to zdjęcie nie bardzo mi się widzi. Poprzednie paski na osłonach jakoś bardziej do mnie przemawiają. Tak myślę, że może na drzwi dam 1,5mm, a na wieży coś się zobaczy Myślę, że może jutro zetrę i dam pierwszą warstwę piaskowego, potem w czwartek druga, a w piątek wezmę laptopa i pobawię się z paskami. Tak więc może w sobotę pokaże czy coś udało mi się zrobić. Chociaż z drugiej strony, tak patrząc na osłonę leżącą na biurku, takie szerokie mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Wiesz... Twój cyrk, Twoje małpy. My tylko dobrze radzimy. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 20 Marca 2010 Autor Share Napisano 20 Marca 2010 Wiesz... Twój cyrk, Twoje małpy. My tylko dobrze radzimy. ;) Może i cyrk i małpy moje, ale treserów kilku No i żeby nie było, że zmyślam. Postawiłem na wasze i zmazałem zebrę. Oczywiście musiałem wszystko zetrzeć, potem piaskowy, okazało się, że zielony też zszedł itd. Wziąłem się też za tylną ściankę: Na fotkach blaszki wyglądają na wielkie, ale tylko wydają się, chociaż może je przytnę. Poprawiłem zapas, chyba tak powinien wyglądać Na koniec coś, czego nie komentuję. Całkiem przypadkiem, nie patrzyłem co biorę za podkładkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi