Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Coś dla miłośników szmatolotów.

Fokker dr.I Manfreda von Richthofena (Red Baron dla nieobczajonych w temacie) znajdujący się w zbiorach Luftwaffenmuseum na lotnisku Berlin-Gatow:

dsc0144d.jpg

dsc0145ly.jpg

dsc0147qw.jpg

dsc0152m.jpg

dsc0153v.jpg

dsc0154m.jpg

dsc0155b.jpg

dsc0156q.jpg

dsc0157yz.jpg

dsc0159d.jpg

dsc0160ae.jpg

dsc0161t.jpg

dsc0162g.jpg

dsc0164m.jpg

dsc0165d.jpg

dsc0166v.jpg

dsc0167gd.jpg

dsc0168wx.jpg

dsc0169hl.jpg

dsc0220v.jpg

Pozdrawiam

Eryk

• Super Moderator
Napisano

Bardzo fajny WA - mam jednak pytanie do osób bardziej w temacie:

Można znaleźć kilka różnych wersji malowania Fokkera DR.I Manfreda wraz z ogólnie powszechnym wizerunkiem samolotu całego czerwonego. Jak to jest naprawdę z tym malowaniem? Który wizerunek jest poprawny i gdzie ewentualnie można znaleźć wiarygodne informacje w tym temacie?

Dla przykładu wikipedia podaje taki oto wizerunek KLIK, w dodatku różniący się pewnymi szczegółami z przedstawianym egzemplarzem w berlińskim muzeum

Napisano

Manfredzik latał na takowych maszynach dla uściślenia:

Albatros C.IX - Fokker Dr.1 114/17 - Fokker Dr.1 152/17 - Fokker Dr.1 425/17 - Fokker Dr.1 477/17

no i każda miała swoje malowanie mi osobiście najbardziej podoba się to z muzeum w Berlnie

• Super Moderator
Napisano
Manfredzik latał na takowych maszynach dla uściślenia:

Albatros C.IX - Fokker Dr.1 114/17 - Fokker Dr.1 152/17 - Fokker Dr.1 425/17 - Fokker Dr.1 477/17

W międzyczasie pojawił się chyba jeszcze Fokker F1 102/17 - to jakaś wersja testowa, dla późniejszych standardowych Dr.1, będących w służbie ?
Napisano

Tak F1 - to oznaczenie serii przedprodukcyjnej:). Różniła sie od seryjnych Dr.I- lotkami, statecznikiem poziomym .

Na 102/17 Richthoffen zestrzelił dwie maszyny -60 i 61 zestrzelenie

Samolot malowany był w standardowy "kamuflaż"- mazy

• 9 months later...
Napisano
Bardzo fajny WA - mam jednak pytanie do osób bardziej w temacie:

Można znaleźć kilka różnych wersji malowania Fokkera DR.I Manfreda wraz z ogólnie powszechnym wizerunkiem samolotu całego czerwonego. Jak to jest naprawdę z tym malowaniem? Który wizerunek jest poprawny i gdzie ewentualnie można znaleźć wiarygodne informacje w tym temacie?

Dla przykładu wikipedia podaje taki oto wizerunek KLIK, w dodatku różniący się pewnymi szczegółami z przedstawianym egzemplarzem w berlińskim muzeum

Prawie wszystkie typy i malowania samolotów na których latał Manfred von Richthofen znajdziesz na stronie http://www.ipmsswidnica.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=44 .

Fotka z wykipedii przedstawia samolot w malowaniu samolotu na którym Manfred zginął. Jednak widoczne numery boczne maja się nijak do oryginału maszyny.

Napisano

Dzięki za zdjęcia! Od jakiegoś czasu chodzi mi pogłowie ta kruszynka i na pewno się przydadzą. A ponieważ na pewno zajrzą tu znawcy tematu pozwolę sobie przy okazji zadać pytanie o to który zestaw z DR.1 w 1:72 warto kupić (Smer, Roden, Eduard czy Revell)?

• 4 weeks later...
Napisano

super fotki! że ja tego wcześniej nie zauważyłem...

który zestaw z DR.1 w 1:72 warto kupić (Smer, Roden, Eduard czy Revell)?

powiem tak: jak chcesz durnostojke na biurko to Revell jak nie chcesz za dużo zapłacić a chce ci sie dłubać to Roden, a jak jesteś purystą albo chcesz b. dobry produkt to Eduard Smera niestety nie miałem w łapach...

Napisano
Smera niestety nie miałem w łapach...

Miałeś Smer pakuje model Eduarda.

o kurcze... a to ciekawe a np. z Albatrosem V też tak jest? noooo troche by się zaoszczędziło przy większej ilości modeli

• 3 weeks later...
Napisano
Smera niestety nie miałem w łapach...

Miałeś Smer pakuje model Eduarda.

o kurcze... a to ciekawe a np. z Albatrosem V też tak jest? noooo troche by się zaoszczędziło przy większej ilości modeli

Witam

Albatrosa też pakują podobnie jak np. Fokkera E.III , rzeczywiście można sporo zaoszczędzić W berlińskim muzeum warte obejrzenia są również Siemens Schuckert D.IV oraz Junkers D.I