Erolek Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Coś dla miłośników szmatolotów. Fokker dr.I Manfreda von Richthofena (Red Baron dla nieobczajonych w temacie) znajdujący się w zbiorach Luftwaffenmuseum na lotnisku Berlin-Gatow: Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 12 Stycznia 2010 Bardzo fajny WA - mam jednak pytanie do osób bardziej w temacie: Można znaleźć kilka różnych wersji malowania Fokkera DR.I Manfreda wraz z ogólnie powszechnym wizerunkiem samolotu całego czerwonego. Jak to jest naprawdę z tym malowaniem? Który wizerunek jest poprawny i gdzie ewentualnie można znaleźć wiarygodne informacje w tym temacie? Dla przykładu wikipedia podaje taki oto wizerunek KLIK, w dodatku różniący się pewnymi szczegółami z przedstawianym egzemplarzem w berlińskim muzeum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Manfredzik latał na takowych maszynach dla uściślenia: Albatros C.IX - Fokker Dr.1 114/17 - Fokker Dr.1 152/17 - Fokker Dr.1 425/17 - Fokker Dr.1 477/17 no i każda miała swoje malowanie mi osobiście najbardziej podoba się to z muzeum w Berlnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 12 Stycznia 2010 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 12 Stycznia 2010 Manfredzik latał na takowych maszynach dla uściślenia:Albatros C.IX - Fokker Dr.1 114/17 - Fokker Dr.1 152/17 - Fokker Dr.1 425/17 - Fokker Dr.1 477/17 W międzyczasie pojawił się chyba jeszcze Fokker F1 102/17 - to jakaś wersja testowa, dla późniejszych standardowych Dr.1, będących w służbie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 13 Stycznia 2010 Share Napisano 13 Stycznia 2010 Tak F1 - to oznaczenie serii przedprodukcyjnej:). Różniła sie od seryjnych Dr.I- lotkami, statecznikiem poziomym . Na 102/17 Richthoffen zestrzelił dwie maszyny -60 i 61 zestrzelenie Samolot malowany był w standardowy "kamuflaż"- mazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Z.Kędzierski Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Bardzo fajny WA - mam jednak pytanie do osób bardziej w temacie: Można znaleźć kilka różnych wersji malowania Fokkera DR.I Manfreda wraz z ogólnie powszechnym wizerunkiem samolotu całego czerwonego. Jak to jest naprawdę z tym malowaniem? Który wizerunek jest poprawny i gdzie ewentualnie można znaleźć wiarygodne informacje w tym temacie? Dla przykładu wikipedia podaje taki oto wizerunek KLIK, w dodatku różniący się pewnymi szczegółami z przedstawianym egzemplarzem w berlińskim muzeum Prawie wszystkie typy i malowania samolotów na których latał Manfred von Richthofen znajdziesz na stronie http://www.ipmsswidnica.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=44 . Fotka z wykipedii przedstawia samolot w malowaniu samolotu na którym Manfred zginął. Jednak widoczne numery boczne maja się nijak do oryginału maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Dzięki za zdjęcia! Od jakiegoś czasu chodzi mi pogłowie ta kruszynka i na pewno się przydadzą. A ponieważ na pewno zajrzą tu znawcy tematu pozwolę sobie przy okazji zadać pytanie o to który zestaw z DR.1 w 1:72 warto kupić (Smer, Roden, Eduard czy Revell)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 super fotki! że ja tego wcześniej nie zauważyłem... który zestaw z DR.1 w 1:72 warto kupić (Smer, Roden, Eduard czy Revell)? powiem tak: jak chcesz durnostojke na biurko to Revell jak nie chcesz za dużo zapłacić a chce ci sie dłubać to Roden, a jak jesteś purystą albo chcesz b. dobry produkt to Eduard Smera niestety nie miałem w łapach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 A więc wybór się rozstrzygnie pomiędzy Rodenem a Eduardem. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Smera niestety nie miałem w łapach... Miałeś Smer pakuje model Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Smera niestety nie miałem w łapach... Miałeś Smer pakuje model Eduarda. o kurcze... a to ciekawe a np. z Albatrosem V też tak jest? noooo troche by się zaoszczędziło przy większej ilości modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 9 Grudnia 2010 Share Napisano 9 Grudnia 2010 Smera niestety nie miałem w łapach... Miałeś Smer pakuje model Eduarda. o kurcze... a to ciekawe a np. z Albatrosem V też tak jest? noooo troche by się zaoszczędziło przy większej ilości modeli Witam Albatrosa też pakują podobnie jak np. Fokkera E.III , rzeczywiście można sporo zaoszczędzić W berlińskim muzeum warte obejrzenia są również Siemens Schuckert D.IV oraz Junkers D.I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi