fulcrum_29 Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Witam Model jak w tytule ,zestaw Heller 1:72 Spasowanie elementów takie sobie,model właściwie z pudła poza dyszami które wyglądały jakby były w innej skali Miałem juz nie robić Su ,bo ostatnio kilka ich zrobiłem,ale wydarzenia z Radomia skłoniły Mnie do sklejenia jeszcze jednego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Dobry, szczególnie dysze. Ale.. nr boczny powinien być chyba troche większy i OCP za krótkie. Skąd wyszarpałeś ten zestaw? Czy to z tego wysypu zaraz po katastrofie na allegro? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Fajny model powiedz coś więcej o malowaniu bo mam problem z dopraniem farb do swojego Su- 27. A co do zastrzeżeń to ja bym go trochę bardziej pobrudził w senie wyeksploatował. Po za tym modelik świetny. Ps kalki sam drukowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Ładny model w efektownym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_G Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 Fajnie zrobiony. Też jestem zainteresowany jakimi to farbami pomalowałeś no i skąd te kalki wytrzasnąłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 Ja się przyłącze do pytania o kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 Dobry, szczególnie dysze bym go trochę bardziej pobrudził w senie wyeksploatował Dołączam się do powyższych opinii, a malowanie rzeczywiście efektowne. Gratuluję i pozdrawiam Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 5 Lutego 2010 Autor Share Napisano 5 Lutego 2010 Witam Numer boczny...może powinien być większy,ale numery są od białoruskiego Su tyle że jednomiejscowego,więc rozmiar powinien być ok. OCP to sprawa otwarta można poprawić,tak bardzo chciałem go skończyć że jakoś Mi to umknęło Kaleczki to zbieranina od wszystkich Su co robiłem, napisy eksploatacyjne z zastawu Revella,gwiazdeczek u mnie mnogo,numer 63... to był najwiąkszy kłopot,bo nie miałem 6 ,ale miałem 5 i 0 więc zrobiłem 6 numer 63 na statecznikach pionowych jest od jakiś amerykańców ,tu miałem kłopot z 3 bo ma inny kształt niż ta na kadłubie a flagi na statecznikach pionowych malowałem Co do brudzenia to jest minimalne bo maszyna ta nie była specjalnie brudna(ale przy zdjęciu z lampą ginie) Farbki dobierałem na "oko" jasny niebieski to mieszanka MM 1562 20%+ MM 1768 80% niebieski to MM 1562 szary to Humbrol nr 64 95%+5% MM 1768 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek 23 Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 Ładnie wykonany - czysto i schludnie, poza tym właśnie dysze przykuwają uwagę - chociaż wydaje mi się, że kolory są zbyt jaskrawe tzn. ten najciemniejszy niebieski chyba zbyt ciemny, ale zresztą nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 5 Lutego 2010 Autor Share Napisano 5 Lutego 2010 Ciężko było dobrać odpowiedni kolor,bo na różnych fotkach różnie wyglądały(inne kąty ,inne oświetlenie,pogoda),a w instrukcjach malowania np Begemot kolory były zupełnie nie trafione. Myslę że zdjęcia bez lampy błyskowej były by lepsze,ale fotki robię wieczorem po pracy i tylko przy sztucznym swietle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek 23 Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 Faktycznie masz rację...Na fotografiach, które ja posiadam, te kolory są właśnie nieostre i "przechodzą się" a na tej fotce którą dałeś, widać jednak duży kontrast i różnice kolorów...A tak na marginesie, to skoro masz już dużo niebieskich farbek... to może ukraiński SU-27? I się jeszcze zapytam: jak tam prace nad Tu-160? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 6 Lutego 2010 Autor Share Napisano 6 Lutego 2010 Suchoi mam już 5 ,więc narazie wystarczy ,a przed Tu-160 jeszcze długa droga Teraz kończę B-1B Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Lutego 2010 Share Napisano 6 Lutego 2010 fulcrum_29 No to jesteś pierwszy Gratuluję modelu. Popraw tylko OCP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtiii Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 No to i ja się minimalnie przyczepię do Twojego samolotu gdyż sam jestem na etapie tworzenia kopii 63ki... Tyle że 1:48 1) Według mnie flaga Białorusi na statecznikach jest nieco za duża. Niby mały niuans ale zawsze coś. Ja nie odważyłem się malować i skołowałem kalki. 2) Na kołach podwozia głównego mógłbyś domalować czerwone kreski (na zewnętrznych stronach po dwie biegnące od połowy średnicy "felgi" i nachodzące nieco na oponę). Tu polecam zdjęcia zawarte w magazynie Aero 4(23)/2009 3) Nie mam zastrzeżeń co do malowania. Ten model odbiega od standardowego malowania i wg mnie dobrze dobrałeś barwy. Zauważmy że Białorusini dość odpicowali samolot na pokazy i tu dodatkowa pochwała za brak brudzingu gdyż na tym konkretnym modelu syfu nie było. 4) Mógłbyś jeszcze zapodać zdjęcie od spodu? Mam nadzieję że nie zapomniałeś o jaskrawoniebieskich "podmalówkach" w pobliżu wnęki przedniego podwozia? Poza tym bardzo ładnie Ci to wyszło, szczególnie że skala 1:72 nie pozwala zaszaleć z detalami. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 10 Lutego 2010 Autor Share Napisano 10 Lutego 2010 Teraz jak się przyglądam to flaga wydaje się być troszke za wysoka,ale była malowana i podczas oklejania taśmą mogłem zgubić proporcje. Kalki w 1:72 były dla Mnie nie do zdobycia a nie mam możliwości wydrukowania samemu.Na półce wygląda OK Kreski na kołach... Miałem kłopot ze znalezieniem na fotkach,ale znalazłem ,są bardzo krótkie i powycierane już na oponach ,ale malne je jeszcze Co do jaskrawych "podmalówek" to nie mam dobrego zdjęcia spodu i nienamalowałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtiii Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Pod tym adresem znajdziesz śliczne zdjęcie "brzucha" 63ki. Jak widać podmalówki są w okolicy wnęki podwozia przedniego, koło prwego wlotu powietrza i na statecznikach poziomych http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Su-27UBM_Radom_2009_b.JPG Wiem że czepiam się detali ale takie "podmalówki" na pewno dodadzą realizmu Twojemu modelowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 11 Lutego 2010 Autor Share Napisano 11 Lutego 2010 Takiej właśnie fotki Mi brakowało Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayhawk60 Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Wyszedł całkiem całkiem. W sumie nie ma sie do czego przyczepić. Oby tak dalej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi