Skocz do zawartości

Sdkfz 251/3 ausf B ZVEZDA 1/35 (i zvezdoludki) mój debiut :]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziękuję za komentarze, to motywuje :] Gaśnice musiałem mieć czerwoną, potraktowałem ją jako akcent

Dalsze postępy:

IMG_0768.JPG

IMG_0770.JPG

IMG_0780.JPG

IMG_0793.JPG

IMG_0798.JPG

IMG_0805.JPG

IMG_0818.JPG

IMG_0820.JPG

IMG_0823.JPG

IMG_0831.JPG

IMG_0833.JPG

IMG_0836.JPG

IMG_0845.JPG

IMG_0848.JPG

IMG_0850.JPG

IMG_0854.JPG

Główki nie mają oczu, bo zastanawiam się czy najpierw malować źrenice i później białka, czy na odwrót. Na pierwszym planie jedna figurka nosi MG34, druga amunicję do niego, oficer na samym końcu żeby go nie zabili od razu

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Te klapy zostawiasz otwarte czy tylko tak do zdjęcia? Bo wątpię żeby ktoś zdecydował się na atak z silnikiem na wierzchu może dodaj też trochę pyłu na tym gruzie i na chodniku, tak dla urozmaicenia.

A tak w ogóle to świetna diorama, pierwszy raz tu zajrzałem i muszę przyznać że jestem pod wrażeniem

powodzenia

Napisano

I jeśli okopcenia na futrynach to pamiątka pożaru, to z czystym sumieniem możesz je jeszcze trochę podciągnąć w górę. Klapy silnika moim zdaniem też do zamknięcia.

Napisano

Poza tym co napisali moi przedmówcy mógł byś rozrzucić trochę luźnych cegieł na drodze i chodniku bo ten gruz wygląda jak podmieciony miotłą pod budynek. No a generalnie wygląda bardzo fajnie ;)

Napisano

Klapy otwieram z premedytacją Jak kupiłem ten model to fakt, że ma silnik bardzo mi się spodobał, nie mógłbym go teraz zamknąć, szkoda by mi było. W każdym razie ta diorama powstaje dosyć spontanicznie i pozwalam sobie na wiele, również na te klapy.

Założenie jest takie, że sdek sobie stoi i będzie miał rozwiniętą tą wielką antenę (z taką anteną pewnie jeździć by nie chcieli), gdzieś tam dalej przed pojazdem toczy się walka, więc lecą posiłki w tym kierunku. Żołnierz, który stoi przy MG w pojeździe stresuje się, że zaraz ruskie mogą przełamać siły niemieckie i na wszelki wypadek stoi przy karabinie. Pojazd być może ma awarię, bo nie ma w nim kierowcy, ani innych żołnierzy, jedynie radiowiec próbuje nakierować wsparcie lotnicze. Tak wygląda dorobiona ideologia

Cegiełki na drodze to bardzo dobry pomysł i zrealizuję go, muszę sobie tylko wcześniej przygotować cegły w odpowiednim kolorze, nie chciałbym pojedynczych małych elementów malować bezpośrednio na drodze. O okopceniach przy oknie też myślałem i chyba faktycznie jeszcze je pociągnę. Pyłkami też się zajmę, chwilowo wszelkie działania pastelami zawiesiłem, na końcu je wykorzystam (i dokończę nimi sdeka). Dziękuję za uwagi!

Napisano

IMG_0861.JPG

IMG_0862.JPG

IMG_0865.JPG

IMG_0870.JPG

IMG_0871.JPG

IMG_0872.JPG

IMG_0874.JPG

Najpierw namalowałem źrenice oczu, później białka, powiem Wam, że dużo wygodniej niżeli by robić źrenice jako kropy :] Mam nadzieję, że nie wyglądają tak strasznie :P

Napisano

Żeby moja pierwsza diorama za szybko nie trafiła do śmietnika skonstruowałem ochronę dla niej :]

IMG_0890.JPG

Wszystko zrobione z pleksi. Muszę przyznać, że pleksa to bardzo niewdzięczny materiał, a żeby go dobrze skleić trzeba się wyposażyć w drogi klej do pleksi :/ No ale przynajmniej się nie stłucze :]

• 2 weeks later...
Napisano

IMG_0921.JPG

IMG_0925.JPG

IMG_0975.JPG

IMG_0979.JPG

IMG_0990.JPG

IMG_1001.JPG

IMG_1004.JPG

IMG_1016.JPG

IMG_1027.JPG

Niedługo zakończę malowanie figurek w kolory bazowe i zacznę cieniowanie

Napisano

Figurantów uważam za skończonych :]

IMG_1035.JPG

IMG_1037.JPG

IMG_1041.JPG

IMG_1051.JPG

IMG_1060.JPG

IMG_1074.JPG

IMG_1079.JPG

IMG_1081.JPG

IMG_1083.JPG

IMG_1086.JPG

IMG_1087.JPG

IMG_1089.JPG

IMG_1092.JPG

IMG_1095.JPG

IMG_1097.JPG

IMG_1098.JPG

Napisano

Biorąc pod uwagę uwagi niektórych kolegów, zrobiłem porządek na ulicy, to znaczy bałagan Żeby za czysto nie było.

IMG_1100.JPG

IMG_1106.JPG

IMG_1109.JPG

Napisano

IMG_1118.JPG

IMG_1120.JPG

IMG_1123.JPG

IMG_1124.JPG

IMG_1127.JPG

Posiedziałem troszkę nad ścianką :] Chyba troszkę lepiej?

Napisano

Kolejna porcja zdjęć:

IMG_1129.JPG

IMG_1132.JPG

IMG_1139.JPG

IMG_1149.JPG

IMG_1150.JPG

IMG_1151.JPG

IMG_1153.JPG

IMG_1159.JPG

IMG_1174.JPG

IMG_1183.JPG

IMG_1185.JPG

IMG_1188.JPG

IMG_1196.JPG

IMG_1200.JPG

SDeK dostał post-shading z pasteli, żeby się tak nie wyróżniał pośród elementów malowanych aerografem :] Pastelami potraktowałem także resztę pracy, oprócz figurek, które będę brudził po przyklejeniu. Dorobiłem troszkę gruzu i wody z glonami w ścieku.

Napisano

Żeby troszkę ożywić dioramkę okraszyłem ją jesiennymi liśćmi.

IMG_1223.JPG

IMG_1226.JPG

IMG_1230.JPG

IMG_1236.JPG

IMG_1237.JPG

IMG_1240.JPG

Są to pewnie już ostatnie zdjęcia w warsztacie. Figurki przyklejone, pojazd dostał swoją antenę. Pozostało okurzyć figurki, ewentualnie zrobić jakieś drobiazgi i gotowe :] Kiedyś trzeba podjąć decyzję i zakończyć prace. Wszelkie uwagi mile widziane, bo to już ostatni dzwonek

Napisano

Fajny debiut. Widać, że się starasz i jestem pewny, że każda kolejna Twoja praca będzie tylko lepsza. W dodatku gratuluję, że zdecydowałeś się na tak duży format pracy już na początku. Brawa za odwagę. Wyszedłeś z tego z tarczą.

PS

Jedyna wątpliwość dotyczy otwartej maski przedziału silnikowego. W warunkach bojowych to zaproszenie do "wrzuć mi tutaj granat".

Napisano

Piękne. Super podstawka - masakryczna robota z rzeźbieniem tego bruku i frontu budynku. Szkoda tylko, że wszystkie figurki modelarskie jakie widziałem wyglądają z twarzy, jak by miały za małe buty.