Skocz do zawartości

PzKpfw III Revell 1/72-Do trzech razy sztuka...

Pafica

Rekomendowane odpowiedzi

Mój dotychczasowy udział w ZKM`ach nie był zbyt udany. Nigdy nie udało mi się niczego skończyć, a zawsze przygotowywałem po 3 modele. W ostatniej edycji model T-34 Revella skończyłem dzień po zakończeniu konkursu :} Poszedłem tym tropem, i tym razem wystawiam 3 model, także revella. Czy tym razem się uda? Do trzech razy sztuka...Mam nadzieję :}

hwbiqg.jpg

Model Revella PzKpfw. III jest chyba znany wszystkim modelarzom siedem dwójkowym. Doskonała jakość plastkiu, brak jakichkolwiek nadlewek/niedolewek, układ jezdny-bardzo fajnie zdetalowany (koła). Rażą liny, i odlane z błotnikami narzędzia. O ile liny można wyrzucić/zastąpić miedzianymi(stalowymi) o tyle narzędzia trzeba po prostu delikatnie wymalować, bo naprawić bez ingerencji blaszek się nie da. Przyrobieniu zwisów, co pokazał mnowogro, zabraknie około 2 ogniw. Trzeba na to uważać. Poza tym, to najlepszy model w tej skali, jaki przyszło mi sklejać.

1z66vyv.jpg

Detale kół. Świetne.

13zrc0g.jpg

Dodam lufkę z RB. Ta Revellowska jest dość kiepska, choć z niej też dało by się coś zrobić.

o0a537.jpg

Dajesz z nim, dajesz

Zasiadam do kibicowania bo skala 1/72 to moja skala

p.s. zauważyłem, że Twoje zdjęcia są bardzo dobrej jakości, mógłbyś napisać z jakiego oświetlenia korzystasz

p.

Pafica ładne 72-ki robisz ale strasznie wolno, jak tak można

Mam nadzieję, że któryś na konkurs skończysz

Malowanko na biało?

Trójka bardzo ładna, sam zakupie Revellowską za to M-ke (ma wyjść w kwietniu).

Kibicuje.

Rażą liny, i odlane z błotnikami narzędzia.

To z narzędziami to mam w Pz.IV G Dragona w 72, model prooo a taka gafa... Więc nie czepiaj się biednego Revella

że Twoje zdjęcia są bardzo dobrej jakości, mógłbyś napisać z jakiego oświetlenia korzystasz

E, niestety są bardzo dalekie od dobrej jakości. Korzystam tylko i wyłącznie z oświetlenia typu okno. Do tego statyw, zamknięta przesłona i długie naświetlanie.

Mam nadzieję, że któryś na konkurs skończysz

Postaram się skończyć tego :}

Malowanko na biało?

Absolutnie. Panzergrau z jasnym kurzem/ błotem bardziej mi odpowiada

Udało mi się nawet bezproblemowo skleić gąsienice, ogniwek na styk przy minimalnych zwisach.

10crrsw.jpg

Wymaga jeszcze obrobienia zębów kół napędowych...

358w2vd.jpg

A tu mam problem z "relingami" bo żaden drucik minie odpowiada, jeden za cienki (z silniczka elektrycznego) inny za gruby...

Fajnie się zapowiada, a co do tych zwisów, to kolega też niedawno zrobił ten model i u niego z kolei zwisy gąsek wyszły bardzo fajne. I w cale nie zabrakło dwóch ogniw, mało tego, te dwa ogniwa mu zostały

Jak widać każdemu wychodzi inaczej. Dla mnowogro zabrakło dwóch, u mnie na styk, u Twojego kolegi dwa zostały :}

Wpiąłem 6 bieg, zresztą przy tym modelu nie ma szansy inaczej sklejać-lego po prostu.

Poklejony z grubsza, czas na detale,

xcj5sm.jpg

9r0kg1.jpg

2hn704n.jpg

Zwisy są, ale malutkie-raczej niemiaszki dbały o napięcie gąsienic.

Przy okazji widać bardzo zgrabną sylwetkę III-jeden z proporcjonalniejszych czołgów II WW.

2dtzy2h.jpg

Ładnie to wygląda, zwisy są mówiąc krótko - git.

Przy okazji widać bardzo zgrabną sylwetkę III-jeden z proporcjonalniejszych czołgów II WW.

Pz. IV G i tak jest najlepszy

Przy okazji znalazłem taką oto ciekawostkę,

p1.jpg

Fotka pochodzi STĄD

L-ki były z tego co pamiętam w Afryce, zastanawiałeś się nad opcją pustynną?

• 2 weeks later...

W między czasie pomalowałem. Pierwszy raz malowałem aero "od początku do końca" i jestem zadowolony. Ca prawda inaczej wyobrażałm sobie malowanie kółek, ale to nie problem, po pomalowaniu bandaży i pod warstwą pigmentów nie będzie widać błędów. Tak się starałem nie zalać modelu, że przesadziłem na wieży, w kilku miejscach delkatnie widać plastik. Niby to nie problem, szkoda tylko, że nie zachowałem sobie mieszanki farby. No trudno, dobiorę na oko. Poza tym z błędów-przy malowaniu odpadła mi zapasowa gęś, zrobiłem mały zaciek z lewej strony dodatkowej tarczy przedniego panceża, zauważycie to na 2-giej fotce, muszę to poprawić.

260ucjq.jpg

15qys5c.jpg

200w8oz.jpg

Wyobrażam to sobie tak:

iz3ujd.jpg

Zapowiada się naprawdę ciekawie. Kibicuję tym bardziej, że trójka Revella też stoi sobie u mnie na półce i czeka (i jeszcze sobie poczeka bo póki co nie czuję się na tyle zaawansowany żeby ją skeić).

Mała uwaga: Skoro to będzie Ausf.L to gdzie się podziały boczne włazy ewakuacyjne?

Trójka bardzo ładna, sam zakupie Revellowską za to M-ke (ma wyjść w kwietniu).

To planują wypuścić nowsząniż ta?

4075-deckel.jpg

To planują wypuścić nowsząniż ta?

Nie, to właśnie tą wznawiają.

Pafica ogólnie ok, ale czy ten kolorek nie za jasny?

Ja się boję, czy nie za ciemny :}

Mała uwaga: Skoro to będzie Ausf.L to gdzie się podziały boczne włazy ewakuacyjne?

Instrukcja podawała, że w tym malowaniu nie powinno być. Zbytnio zaufałem revellowi? Jeżeli tak, oczywiście je dokleję.

Instrukcja podawała, że w tym malowaniu nie powinno być. Zbytnio zaufałem revellowi? Jeżeli tak, oczywiście je dokleję

cholercia, faktycznie do tego malowania nie ma włazów. Nie wydaje mi się, żeby się Revell pomylił. Z drugiej strony z informacji które posiadam wynika, że włazy zlikwidowali dopiero w M-ce.

Może ktoś dobrze kumaty w materii niemieckiej pancerki się wypowie.

Kontynuuję: wash na wieży i czołowej płycie kadłuba. Na razie jestem zadowolony, może prócz tego, że urwałem jedną pokrywę włazu i szukam bezskutecznie w czeluściach dywanu.

34gxdsx.jpg

9pq9z7.jpg

Ale gigant...

sqtxky.jpg

wlzssn.jpg

Kadłubek, lampy do zalania, włoski do usunięcia...

mizafc.jpg

Zdjęcia nie są zapewne dobrej jakości, ale mam rozkalibrowany monitor i nic nie mogę z tym zrobić.

... urwałem jedną pokrywę włazu i szukam bezskutecznie w czeluściach dywanu.
No cóż współczuję. Ale pamiętaj prawo Murphiego dla modelarzy mówi byś szukał w kierunku przeciwnym niż poleciało. Ja pozbyłem się dywanu z modelarni ale części giną tak samo na kafelkach jak na dywannie.

A pancer wychodzi calkiem fajnie. Tylko jakiś taki, ja wiem, jakby niemiecki?

Co do fotek, to na moim monitorze wyglągdają przywzwoicie (może to zasługa fajnie zrobionego modelu?).

Pafica napisał:

... urwałem jedną pokrywę włazu i szukam bezskutecznie w czeluściach dywanu.

Znalazłem!

Kurcze, szacun, jak Ty robisz te obicia w 72?

Dobry (to ważne) pędzelek rozmiaru 1 i farba olejna. Nie zawsze wychodzą jakby się chciało, ale jak dla mnie akceptowalnie.

Jak dla mnie to zapowiada się Twój najlepszy model! Bardzo ładnie wygląda. Spróbuj jeszcze powalczyć z kalkami na wieży. Może podmalować środek? Trochę się błyszczą.

Wash, biedroneczka skończone, trzeba dolepiać detale, zalewać "oczy" i brudzić...

dwfamr.jpg

rk7gnb.jpg

2lusaq8.jpg

1zdcgnk.jpg

Podstawka, czeka na zieleń. Nie wiem jak mi z nią się uda, mam do nich pecha, pożyjemy zobaczymy :}

5wxgys.jpg

• 2 weeks later...

No, nawet jak z resztą nie zdążę, to samą III mogę wystawaić w konkursie Tym razem się uda :}

Prawie koniec, może jakieś bambetle, podmalówki, pobrudzeniówki, i inne "ówki"

A, i przyklejenie włazu...

Wybaczcie brak dobrych zdjęć detali, ale słoneczko zaszło, i trochę do tego byłoby za mało światła...

Włoski są niemożliwe...usuwa się je, usuwa, a potem i tak na zdjęciu ze trzy się przyklejają...

28hpwjp.jpg

22f6gy.jpg

11wc3ty.jpg

28wovon.jpg

Co do podstawki...nie wiem, jakoś mi one satysfakcji, ani przyjemności nie przynoszą, być może model stanie po prostu na kawałku zabejcowanej dechy....