marioba Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 Witam Szanownych Forumowiczów! Jako że bardzo lubię niemieckie Schleppery i ich różne odmiany, więc zrobiłem co nieco przy tym czymś. Jest to stary model Krauss Maffei Sd.Kfz 7/1 Tamiya,wzbogacony o blaszki Eduarda, koła i tracki od Modelkastena. Warsztat będzie długi i bolesny, bo nie lubię blaszek. Jednak zestaw jest tak uproszczony, że bez blach ani rusz. Mam czas, nikt mnie nie goni. Będzie wolno ,ale skutecznie. Na ostatnim zdjęciu widać jak blacha odstaje-do poprawki... Tyle na dzisiaj, mile widziane są wszelkie sugestie i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 ciekawie się zapowiada, jeszcze trochę trzeba oszlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Piękne zegary, ale zaczep pokrywy silnika nie był płaski - to gumowy dzyndzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 28 Lutego 2010 Autor Share Napisano 28 Lutego 2010 Wiem że zaczep pokrywy silnika to gumowy dzyndzel, ale nie mam innego, a taki był na blaszce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 28 Lutego 2010 Autor Share Napisano 28 Lutego 2010 Witam! Praca posuwa się do przodu. Zawieszenie i pierwsza przymiarka do kół Modelkastena Najpierw skróciłem wahacze o około 3-4 milimetry Skleciłem całe przednie zawieszenie. Złożyłem to wszystko do kupy, wkleiłem wahacze i na sucho zapodałem koła. I to by było na tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 (edytowane) Witam! Ciąg dalszy zabawy. Dzisiaj zrobione uchwyty do Mauserów, lampy, Notek (wymieniony na Tasca), skrajniki, ramka na proporczyk. Przymiarka kół napędowych, które to jeszcze są niepoklejone. I to by było na tyle...... Edytowane 7 Marca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Ładnie ci idzie ja przy nim używałem brzydkich słów gdyż miałem zestawowe kółka . Czekam na dalsze postępy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 14 Marca 2010 Autor Share Napisano 14 Marca 2010 Witam! Ciąg dalszy męczarni. Niestety kompletny brak czasu spowodował wyhamowanie prac nad traktorem. Tylko tyle udało mi się zrobić przez sobotę i niedzielę. Zrobiłem tablicę rejestracyjną, tylny Notek(Tasca), odblask. Zrezygnowałem z fototrawionych drzwiczek do schowków. Są za płaskie, zwłaszcza zawiasy. Dokleiłem za to aberowskie kłódki i łańcuszki. No i jeszcze chlapacze. I to by było na tyle......... Ps. Może ktoś z Szanownych forumowiczów posiada fotki lub rysunki zapinek bocznych burt. Tamiya ich nie zrobiła (1972 sic!), a Edek o nich zapomniał. Coś już tam mam ,ale mało wiarygodne. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WARECKI Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Witam! Ps. Może ktoś z Szanownych forumowiczów posiada fotki lub rysunki zapinek bocznych burt. Tamiya ich nie zrobiła (1972 sic!), a Edek o nich zapomniał. Coś już tam mam ,ale mało wiarygodne. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Robiłem jakiś czas temu Sd.Kfz.7/2 z TRUMPETERA ,producent dołączył blaszki z których można było wykonać między innymi zapinki . Rysunki szczegółów zamieszczam ; Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Och, jakiż piękny tamiyowski plasticzek...<:F Wahacze wkleiłeś na stałe? Szkoda, jeśli tak... niewiele dziergania i chodziłyby pod grunt :( Kwestia kółek i przylegania, czy dodanie gęsi zniweluje ten wznios przednich względem ostatniego?Troszkę mi to niebezpiecznie wygląda. p & 3mam kciuki...w walce z farfoclami plasticzku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 16 Marca 2010 Autor Share Napisano 16 Marca 2010 Witam! Kolego WARECKI jesteś Wielki. Bardzo pomogą mi rysunki które zamieściłeś. Będę teraz kombinował z czego i jak dorobić te zapięcia. Poprzeglądam stare blaszki PE, może coś się znajdzie, a reszta to będzie "hand made". Wahacze wkleiłeś na stałe?Szkoda, jeśli tak... niewiele dziergania i chodziłyby pod grunt :( Kwestia kółek i przylegania, czy dodanie gęsi zniweluje ten wznios przednich względem ostatniego?Troszkę mi to niebezpiecznie wygląda. Gościu, dzięki za czujność!. Całe zawieszenie jest zmontowane na Patafixa. Narazie jeszcze nic nie kleiłem. Poskładam gąski, założę na kółka i zobaczę jak to będzie wyglądało. Czasu tylko na to wszystko nie mam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Witam. Co ja widzę??!! Mam ten sam model w poczekalni i przymierzam się do niego w najbliższym czasie Będę tu zaglądał i kibicował. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 Witam! Dzisiaj niestety miałem czas tylko na złożenie gąsienic. Składały się wspaniale, jak na Modelkastena przystało!. Bez kleju na wcisk. Dłużej trwało wycięcie z ramek wszystkich ogniwek i poduszek niż montaż tego wszystkiego. Polepiłem koła napędowe i wkleiłem siatki w burty. I tylko tyle czasu dzisiaj miałem. Ale żeby nie mówić że nic nie robię, zapraszam do galerii, gdzie jest skończony inny Schlepper. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=19918 i to by było na tyle......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WARECKI Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Witam! Ładne gąski , czysto wykonane , a jak składalność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 Składały się wspaniale, jak na Modelkastena przystało! Tak jak napisałem powyżej, składały się świetnie , bo to Modelkasten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Witam Szanownych Forumowiczów! Po dwutygodniowej przerwie, wróciłem do tematu. Dzisiaj zamontowałem tracki. Troichę przestraszył mnie Gościu Kwestia kółek i przylegania, czy dodanie gęsi zniweluje ten wznios przednich względem ostatniego?Troszkę mi to niebezpiecznie wygląda. , ale w sumie dobrze wyszło. Nic nie lewituje. Tracki leżą super, mimo tego że całe zawieszenie zmontowane jest na Patafixa. I to by było na tyle, ciąg dalszy nastąpi...... viewtopic.php?t=19918 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Lepiej było zwrócić uwagę za wczasu ;) Świetnie że nie trzeba było ingerencji. A ten notek...z chęcią odkręciłbym Ci, bo mój akurat taki sobie jest :p p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Witam Szanownych Forumowiczów! Ciąg dalszy walki z traktorem. Dzisiaj polepiłem burty i pobawiłem się nad zapięciami tychże burt. Jest to "wstępna wersja". Zostawię to do rana i zobaczę jak to jutro będzie wyglądało. Podwozie odpięte, bo przeszkadza. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=19918 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Hej. Eleganckie zapineczki, a burty będą ruchome czy wklejasz na stałe(coś zawiasików/bolcy nie widzę) Wydłubałeś zestawowe kierunkowskazy, będziesz robił fototrawione? I chwal że sie postępami. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 23 Lipca 2010 Autor Share Napisano 23 Lipca 2010 Witam Szanownych Forumowiczów! Postanowiłem odkurzyć zaniedbany warsztat i coś napisać i pokazać. Praktycznie nic nowego nie zrobiłem, ale zbieram graty co by pojazd lepiej wyglądał. Flak 38 z pudła Tamiyi, mimo tego że posiadam blaszki do niego, jest beznadziejny. Dlatego wydałem 59 PLN na nowy box Trumpetera, który bije na głowę tamiowski zestaw. Trumpeter daje blaszki, które są lepsze od tych co posiadam do Tamiyi (Eduard). No cóż, pomiędzy Tamiyją a Trumpeterem jest różnica 35 lat!. Poza tym zestaw Trumpetera można zrobić w pozycji transportowej, ze złożonymi osłonami, a to mnie bardzo interesuje, bo pojazd będzie w wersji marszowej. Burty nie będą się rozkładały. dodatkowo kupiłem lufy Jordi. Są takie sobie, trochę się zawiodłem. W międzyczasie polepiłem trochę "Luchsa" Mirage. Myślałem że będzie to model lekki, łatwy i przyjemny, a okazał się zwykłą modelarską miną. Zestaw to dramat! Kupa szpachlowania, wieża praktycznie wypiłowana od podstaw. Kanistry z zestawu do niczego się nie nadają (założyłem Italeri). Lufa to jakiś taki glut z polistyrenu (dorobiłem nową).W pudełku niby jest blaszka, ale to tylko grille i jakieś utrzymanki do liny (te blaszki co nieśmiało nakleiłem ,to Aber z szuflady). Model nie jest wart 70 PLN. Nie polecam. Lepiej zrujnowac się trochę i kupić "Luchsa" Tasca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 17 Lutego 2013 Autor Share Napisano 17 Lutego 2013 Witam Szanownych Forumowiczów! Odświeżam stary wątek warsztatowy. Zmęczony trochę projektem M4, postanowiłem dokończyć rozbabrany model. Postał on sobie ponad dwa lata na półce i najwyższy czas coś z nim zrobić. W ostatnim wpisie widać "Luchsa". Projekt dawno zakończony http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=32212&p=488378&hilit=Luchs#p488378 . Aluminiowe lufy: użyte do tego projektu : http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=26947&p=413522&hilit=Wirbelwind#p413522 . Dokupiłem niedawno kółka od Voyagera: Postawiłem w końcu model na kapciach i zająłem się przeszczepianiem Flaka 38 od Trumpetera do podwozia Tamiyi. Tamiyowski Flak 38, pomimo tego że mam do niego edkowe blaszki, jest tragicznie słaby i nie nadaje się. Poszedł więc won i zamiast niego postawię Trampka, który to jest ładnie zdetalowany (blaszki w komplecie) i nieźle się lepi. Przede mną kupa roboty. Przede wszystkim lepienie blaszek PE, a tego cholerstwa nie lubię... Teraz wygląda to tak: I tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Kurde świetna praca i bardzo dobrze że odświeżyłeś temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Faktycznie niezła robota, ale sprzed 3 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 17 Lutego 2013 Autor Share Napisano 17 Lutego 2013 Witam! Faktycznie niezła robota, ale sprzed 3 lat. Warsztat jest wznowiony! Ostatni mój wpis zrobiłem kilkadziesiąt minut temu, 17tego lutego 2013! Model robi się dalej i będzie kończony. Myślę że dwa miesiące zajmie mi mniej więcej dokończenie tego pojazdu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 A! Sorry pomyliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi