Skocz do zawartości

dog fight ZSSR vs Reszta Świata

lucass_krk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Za namową i przy pomocy kolegi Crustian'a powstała lista tego co ze sprzętu ZSSR walczyło ze zgniłym kapitalizmem, jeżeli któryś z kolegów miałby coś do dodania to prosze o sugestie projekt nadal otwarty.

mig15vsf86.jpg

mig17vsa7.jpg

mig19vsa4.jpg

mig21vsf4.jpg

mig23vsf14.jpg

mig25vsf15.jpg

mig29vsf16.jpg

Za namową i przy pomocy kolegi Crustian'a

dzięki za pamięć o mnie .to co walczymy dalej? bo trzeba nam uzupełnić o suczki i inne. wszelka pomoc mile widziana na PW do kolegi Lucass_krk

a bardziej naturalnym wrogiem izraelskiego A-4 byłaby raczej wyrzutnia rakiet S-75 lub S-125

w ten sposób to można stingera od talibów z mi-24 porównać a lukass_krk tworzy raczej listę walk powietrznych które się rozegrały.dobrze myślę lukass_krk?

W sumie to może i naszego Miga-23 i U-2 umieścić Smile

Jak dobrze kojarzą to jeden z pilotów ze Słupska namierzał takiego zwiadowcę

no może i namierzał ale doszło do konfrontacji? bo tu chodzi o konfrontację

mała dygresja: to może ruski scyzoryk kontra izraelski czołg bo jeden arab przeciął nim kable w merkawie.no i był latający bo gość nim pięknie rzucał więc to działu samoloty 1:1 merkawa też latała jak najechała na minę więc też samolot

Edytowane przez Gość

dokładnie tak, walki powietrzne stąd przy MIG'u 25 F-15 bo w iraku F-15 zestrzeliło MIG'a, MIG-23 i F-14 bo tak walka odbyła sie z libijskimi migami, a prośbę mam o pomoc przy innych "brandach" rosyjskich bo migi mam nawet nieźle udokumentowane gorsza sprawa z Suchojami i właśnie o taką pomoc proszę

a suchoje vs migi moga być? Jak tak to etiopskie su 27 vs erytreiskie mig 29.Z blizszych spotkań suchoi z zachdną techniką to miewały je np indyjskie su-7 z pakistańskimi f-86, libijskie su-22 z tomcatami, a przeciwnikiem su-15 były being 707 i 747.

a suchoje vs migi moga być

tytuł tematu zaprzecza ale suczki vs.efy jak najbardziej myślę

a suchoje vs migi moga być? Jak tak to etiopskie su 27 vs erytreiskie mig 29.Z blizszych spotkań suchoi z zachdną techniką to miewały je np indyjskie su-7 z pakistańskimi f-86, libijskie su-22 z tomcatami, a przeciwnikiem su-15 były being 707 i 747.

no właśnie z SU-15 tylko o Boeingach wiem ale ciężko ten samolot nazwać przeciwnikiem raczej ofiarą

Jakieś 3-4 lata temu malezyjskie su-27 starły się z singapurskimi F-15.Suczki wygrały.Były to wprawdzie tylko manewry,ale ich wynik miał większy wydźwięk psychologiczny niż niejedno realne starcie.

A co chodzi ? O stworzenie listy "komu z czym się udało zawalczyć" ? Bo jeśli tak, to w już powstałej liście trzeba by dokonać kilku przemieszań. Znaczy, ze nie tylko Migom-21 przyszło walczyć z F-4, ale i pewnie Migom-17, czy -19 się udało.

To chyba musiało być wirtualne starcie. 3-4 lata temu Singapur nie miał jeszcze f-15 (pierwszy f-15 sg zszedł z lini produkcyjnej w 2008 r). Malezyjczycy lataj na su-30, nie su-27.

Pisząc "jakieś" dałem do zrozumienia, że dokładnie nie pamiętam kiedy to było. Pisząc "Malezyjczycy lataj na su-30, nie su-27" dałeś do zrozumienia ,iż znasz ten fakt.Twój post miałby więcej sensu, gdybyś uściślił moją wypowiedź, a nie ironizował.

dałeś do zrozumienia ,iż znasz ten fakt.Twój post miałby więcej sensu, gdybyś uściślił moją wypowiedź, a nie ironizował

Jeżeli chodzi ci o fakt pojedynku malezyjskich su-30 z singapurskimi f-15, to takowego nie znam i wydaje mi się on mało prawdopodobny - ze względu na wspomniany termin rozpoczęci dostaw f-15 nie wydaje mi się aby zaraz po dostarczeniu maszyn posłali je na manewry z Maryjczykami. Wdrożenie do służby nowego typu samolotu zajmuje trochę czasu. Dosyć głośno było natomiast o manewrach hindusko-amerykańskich, gdzie f-15 ponoć oberwały od połączonych sił su-30 i mig-21 i o red flagu (chyba zeszłorocznym) na którym Hindusom poszło gorzej.

izraelskie a7 skasowało miga 17 egipskiego stąd ta para i tak to robiłem

Izrael niegdy nie używał A7

mig-17 i mig-19 spotkały się z a-4 i a-7 naprzemiennie w historii walk powietrznych. lucass_krk dobrał akurat takie zestawienie ale po znaczkach można sobie zrobić to w głowie na odwrót.chyba,że ktoś jest uparty to się to zamieni na wspak.

MiG-15 to w kodzie NATO "Fagot", brak tego na pierwszej stronie.

Poza tym (drobna nieścisłość) piszemy MiG a nie MIG

projekt nadal otwarty.

Czy za tym "projektem" będzie szło np. robienie modeli przeciwników, czy tylko takie zestawianie chciałeś zrobić?

Nie żebym był jakiś uparty, ale we wstępie do tematu pisaliście, że czekacie na sugestie i uzupełnienia. Więc zwróciłem uwagę na nieścisłość. I nie żebym się czepiał ale w nad Wietnamem też MiGi 17/19 i Corsairy się za bardzo wzajemnie nie nastrzelały. W żadnym zestawieniu zestrzeleń jakie widziałem nie ma MiGa strąconego przez A-7, a jedyny A-7 wymieniony jako zniszczony w walce powietrznej przypisany jest dla MiGa 21. Tyle wyczytałem w źródłach, które wpadły mi w łapki, jeżeli macie jakieś z innymi danymi to zapodawajcie, chętnie się zapoznam

Po mojemu to i temat jest źle sformułowany, bo jeśli przyjmujemy, że ZSRR=konstrukcje pochodzące z tego kraju, to powinno być vs USA, wszak wśród przeciwników nie zauważyłem konstrukcji Niemieckich, Koreańskich czy Brazylijskich, a tylko amerykańskie... Czyż nie?