lucass_krk Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Witam Za namową i przy pomocy kolegi Crustian'a powstała lista tego co ze sprzętu ZSSR walczyło ze zgniłym kapitalizmem, jeżeli któryś z kolegów miałby coś do dodania to prosze o sugestie projekt nadal otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Do dodania to jest mysle sporo. Zobacz tu: http://s188567700.online.de/CMS/index.php Z lewej, w menu masz "Database" i tam sa zestawienia dla poszczegolnych kontynentow/konfliktow. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Za namową i przy pomocy kolegi Crustian'a dzięki za pamięć o mnie .to co walczymy dalej? bo trzeba nam uzupełnić o suczki i inne. wszelka pomoc mile widziana na PW do kolegi Lucass_krk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Jako przeciwnika Miga-25 umieściłbym raczej SR-71, a bardziej naturalnym wrogiem izraelskiego A-4 byłaby raczej wyrzutnia rakiet S-75 lub S-125. Ale to tylko moje 3 grosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 W sumie to może i naszego Miga-23 i U-2 umieścić Jak dobrze kojarzą to jeden z pilotów ze Słupska namierzał takiego zwiadowcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 (edytowane) a bardziej naturalnym wrogiem izraelskiego A-4 byłaby raczej wyrzutnia rakiet S-75 lub S-125 w ten sposób to można stingera od talibów z mi-24 porównać a lukass_krk tworzy raczej listę walk powietrznych które się rozegrały.dobrze myślę lukass_krk? W sumie to może i naszego Miga-23 i U-2 umieścić Smile Jak dobrze kojarzą to jeden z pilotów ze Słupska namierzał takiego zwiadowcę no może i namierzał ale doszło do konfrontacji? bo tu chodzi o konfrontację mała dygresja: to może ruski scyzoryk kontra izraelski czołg bo jeden arab przeciął nim kable w merkawie.no i był latający bo gość nim pięknie rzucał więc to działu samoloty 1:1 merkawa też latała jak najechała na minę więc też samolot Edytowane 5 Marca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 5 Marca 2010 Autor Share Napisano 5 Marca 2010 dokładnie tak, walki powietrzne stąd przy MIG'u 25 F-15 bo w iraku F-15 zestrzeliło MIG'a, MIG-23 i F-14 bo tak walka odbyła sie z libijskimi migami, a prośbę mam o pomoc przy innych "brandach" rosyjskich bo migi mam nawet nieźle udokumentowane gorsza sprawa z Suchojami i właśnie o taką pomoc proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 a suchoje vs migi moga być? Jak tak to etiopskie su 27 vs erytreiskie mig 29.Z blizszych spotkań suchoi z zachdną techniką to miewały je np indyjskie su-7 z pakistańskimi f-86, libijskie su-22 z tomcatami, a przeciwnikiem su-15 były being 707 i 747. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 a suchoje vs migi moga być tytuł tematu zaprzecza ale suczki vs.efy jak najbardziej myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 5 Marca 2010 Autor Share Napisano 5 Marca 2010 a suchoje vs migi moga być? Jak tak to etiopskie su 27 vs erytreiskie mig 29.Z blizszych spotkań suchoi z zachdną techniką to miewały je np indyjskie su-7 z pakistańskimi f-86, libijskie su-22 z tomcatami, a przeciwnikiem su-15 były being 707 i 747. no właśnie z SU-15 tylko o Boeingach wiem ale ciężko ten samolot nazwać przeciwnikiem raczej ofiarą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Jakieś 3-4 lata temu malezyjskie su-27 starły się z singapurskimi F-15.Suczki wygrały.Były to wprawdzie tylko manewry,ale ich wynik miał większy wydźwięk psychologiczny niż niejedno realne starcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 To chyba musiało być wirtualne starcie. 3-4 lata temu Singapur nie miał jeszcze f-15 (pierwszy f-15 sg zszedł z lini produkcyjnej w 2008 r). Malezyjczycy lataj na su-30, nie su-27. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 A co chodzi ? O stworzenie listy "komu z czym się udało zawalczyć" ? Bo jeśli tak, to w już powstałej liście trzeba by dokonać kilku przemieszań. Znaczy, ze nie tylko Migom-21 przyszło walczyć z F-4, ale i pewnie Migom-17, czy -19 się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodos Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Tukidyndas ma racje . W tym zestawieniu raczej chodzi o pojedynki kolejnych genracji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 To chyba musiało być wirtualne starcie. 3-4 lata temu Singapur nie miał jeszcze f-15 (pierwszy f-15 sg zszedł z lini produkcyjnej w 2008 r). Malezyjczycy lataj na su-30, nie su-27. Pisząc "jakieś" dałem do zrozumienia, że dokładnie nie pamiętam kiedy to było. Pisząc "Malezyjczycy lataj na su-30, nie su-27" dałeś do zrozumienia ,iż znasz ten fakt.Twój post miałby więcej sensu, gdybyś uściślił moją wypowiedź, a nie ironizował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Tak sobie to wygląda Nie lepiej (dokładniej) zrobić np. tak F-14 (ogólnie) przeciwnicy Mig-21/Mig-23/Mig-25..... dużo tego Ale Miga-17 do A-7 ?? to już lepiej do F-8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 6 Marca 2010 Autor Share Napisano 6 Marca 2010 izraelskie a7 skasowało miga 17 egipskiego stąd ta para i tak to robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 dałeś do zrozumienia ,iż znasz ten fakt.Twój post miałby więcej sensu, gdybyś uściślił moją wypowiedź, a nie ironizował Jeżeli chodzi ci o fakt pojedynku malezyjskich su-30 z singapurskimi f-15, to takowego nie znam i wydaje mi się on mało prawdopodobny - ze względu na wspomniany termin rozpoczęci dostaw f-15 nie wydaje mi się aby zaraz po dostarczeniu maszyn posłali je na manewry z Maryjczykami. Wdrożenie do służby nowego typu samolotu zajmuje trochę czasu. Dosyć głośno było natomiast o manewrach hindusko-amerykańskich, gdzie f-15 ponoć oberwały od połączonych sił su-30 i mig-21 i o red flagu (chyba zeszłorocznym) na którym Hindusom poszło gorzej. izraelskie a7 skasowało miga 17 egipskiego stąd ta para i tak to robiłem Izrael niegdy nie używał A7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 tfu a4 co gdybyś choć troszkę pomyślał zauważył byś że to przejęzyczenie bo jako twórca tego zestawienia jak byk na 1 stronie masz zdjęcie a4 izraelskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 No mam, ale w zestawieniu z migiem 19, a rozmowa była o parze A7/MiG17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 oki więc w Wietnamie się spotkali w Dog Fight na Planete nawet była rozmowa z pilotem korsarza która napieprzał 17, 19 i 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 mig-17 i mig-19 spotkały się z a-4 i a-7 naprzemiennie w historii walk powietrznych. lucass_krk dobrał akurat takie zestawienie ale po znaczkach można sobie zrobić to w głowie na odwrót.chyba,że ktoś jest uparty to się to zamieni na wspak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 MiG-15 to w kodzie NATO "Fagot", brak tego na pierwszej stronie. Poza tym (drobna nieścisłość) piszemy MiG a nie MIG projekt nadal otwarty. Czy za tym "projektem" będzie szło np. robienie modeli przeciwników, czy tylko takie zestawianie chciałeś zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Nie żebym był jakiś uparty, ale we wstępie do tematu pisaliście, że czekacie na sugestie i uzupełnienia. Więc zwróciłem uwagę na nieścisłość. I nie żebym się czepiał ale w nad Wietnamem też MiGi 17/19 i Corsairy się za bardzo wzajemnie nie nastrzelały. W żadnym zestawieniu zestrzeleń jakie widziałem nie ma MiGa strąconego przez A-7, a jedyny A-7 wymieniony jako zniszczony w walce powietrznej przypisany jest dla MiGa 21. Tyle wyczytałem w źródłach, które wpadły mi w łapki, jeżeli macie jakieś z innymi danymi to zapodawajcie, chętnie się zapoznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Po mojemu to i temat jest źle sformułowany, bo jeśli przyjmujemy, że ZSRR=konstrukcje pochodzące z tego kraju, to powinno być vs USA, wszak wśród przeciwników nie zauważyłem konstrukcji Niemieckich, Koreańskich czy Brazylijskich, a tylko amerykańskie... Czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi