lucass_krk Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Witam Za namową i przy pomocy kolegi Crustian'a powstała lista tego co ze sprzętu ZSSR walczyło ze zgniłym kapitalizmem, jeżeli któryś z kolegów miałby coś do dodania to prosze o sugestie projekt nadal otwarty. Cytuj
PKD4GA Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Do dodania to jest mysle sporo. Zobacz tu: http://s188567700.online.de/CMS/index.php Z lewej, w menu masz "Database" i tam sa zestawienia dla poszczegolnych kontynentow/konfliktow. Pozdr. Pawel Cytuj
crustian Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Za namową i przy pomocy kolegi Crustian'a dzięki za pamięć o mnie .to co walczymy dalej? bo trzeba nam uzupełnić o suczki i inne. wszelka pomoc mile widziana na PW do kolegi Lucass_krk Cytuj
Mare_K Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Jako przeciwnika Miga-25 umieściłbym raczej SR-71, a bardziej naturalnym wrogiem izraelskiego A-4 byłaby raczej wyrzutnia rakiet S-75 lub S-125. Ale to tylko moje 3 grosze... Cytuj
sokol Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 W sumie to może i naszego Miga-23 i U-2 umieścić Jak dobrze kojarzą to jeden z pilotów ze Słupska namierzał takiego zwiadowcę Cytuj
crustian Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 (edytowane) a bardziej naturalnym wrogiem izraelskiego A-4 byłaby raczej wyrzutnia rakiet S-75 lub S-125 w ten sposób to można stingera od talibów z mi-24 porównać a lukass_krk tworzy raczej listę walk powietrznych które się rozegrały.dobrze myślę lukass_krk? W sumie to może i naszego Miga-23 i U-2 umieścić Smile Jak dobrze kojarzą to jeden z pilotów ze Słupska namierzał takiego zwiadowcę no może i namierzał ale doszło do konfrontacji? bo tu chodzi o konfrontację mała dygresja: to może ruski scyzoryk kontra izraelski czołg bo jeden arab przeciął nim kable w merkawie.no i był latający bo gość nim pięknie rzucał więc to działu samoloty 1:1 merkawa też latała jak najechała na minę więc też samolot Edytowane 5 Marca 2010 przez Gość Cytuj
lucass_krk Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 dokładnie tak, walki powietrzne stąd przy MIG'u 25 F-15 bo w iraku F-15 zestrzeliło MIG'a, MIG-23 i F-14 bo tak walka odbyła sie z libijskimi migami, a prośbę mam o pomoc przy innych "brandach" rosyjskich bo migi mam nawet nieźle udokumentowane gorsza sprawa z Suchojami i właśnie o taką pomoc proszę Cytuj
hellvis Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 a suchoje vs migi moga być? Jak tak to etiopskie su 27 vs erytreiskie mig 29.Z blizszych spotkań suchoi z zachdną techniką to miewały je np indyjskie su-7 z pakistańskimi f-86, libijskie su-22 z tomcatami, a przeciwnikiem su-15 były being 707 i 747. Cytuj
crustian Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 a suchoje vs migi moga być tytuł tematu zaprzecza ale suczki vs.efy jak najbardziej myślę Cytuj
lucass_krk Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 a suchoje vs migi moga być? Jak tak to etiopskie su 27 vs erytreiskie mig 29.Z blizszych spotkań suchoi z zachdną techniką to miewały je np indyjskie su-7 z pakistańskimi f-86, libijskie su-22 z tomcatami, a przeciwnikiem su-15 były being 707 i 747. no właśnie z SU-15 tylko o Boeingach wiem ale ciężko ten samolot nazwać przeciwnikiem raczej ofiarą Cytuj
giberes Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Jakieś 3-4 lata temu malezyjskie su-27 starły się z singapurskimi F-15.Suczki wygrały.Były to wprawdzie tylko manewry,ale ich wynik miał większy wydźwięk psychologiczny niż niejedno realne starcie. Cytuj
hellvis Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 To chyba musiało być wirtualne starcie. 3-4 lata temu Singapur nie miał jeszcze f-15 (pierwszy f-15 sg zszedł z lini produkcyjnej w 2008 r). Malezyjczycy lataj na su-30, nie su-27. Cytuj
Tukidyndas Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 A co chodzi ? O stworzenie listy "komu z czym się udało zawalczyć" ? Bo jeśli tak, to w już powstałej liście trzeba by dokonać kilku przemieszań. Znaczy, ze nie tylko Migom-21 przyszło walczyć z F-4, ale i pewnie Migom-17, czy -19 się udało. Cytuj
Dodos Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Tukidyndas ma racje . W tym zestawieniu raczej chodzi o pojedynki kolejnych genracji . Cytuj
giberes Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 To chyba musiało być wirtualne starcie. 3-4 lata temu Singapur nie miał jeszcze f-15 (pierwszy f-15 sg zszedł z lini produkcyjnej w 2008 r). Malezyjczycy lataj na su-30, nie su-27. Pisząc "jakieś" dałem do zrozumienia, że dokładnie nie pamiętam kiedy to było. Pisząc "Malezyjczycy lataj na su-30, nie su-27" dałeś do zrozumienia ,iż znasz ten fakt.Twój post miałby więcej sensu, gdybyś uściślił moją wypowiedź, a nie ironizował. Cytuj
mirage3 Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Tak sobie to wygląda Nie lepiej (dokładniej) zrobić np. tak F-14 (ogólnie) przeciwnicy Mig-21/Mig-23/Mig-25..... dużo tego Ale Miga-17 do A-7 ?? to już lepiej do F-8. Cytuj
lucass_krk Napisano 6 Marca 2010 Autor Napisano 6 Marca 2010 izraelskie a7 skasowało miga 17 egipskiego stąd ta para i tak to robiłem Cytuj
hellvis Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 dałeś do zrozumienia ,iż znasz ten fakt.Twój post miałby więcej sensu, gdybyś uściślił moją wypowiedź, a nie ironizował Jeżeli chodzi ci o fakt pojedynku malezyjskich su-30 z singapurskimi f-15, to takowego nie znam i wydaje mi się on mało prawdopodobny - ze względu na wspomniany termin rozpoczęci dostaw f-15 nie wydaje mi się aby zaraz po dostarczeniu maszyn posłali je na manewry z Maryjczykami. Wdrożenie do służby nowego typu samolotu zajmuje trochę czasu. Dosyć głośno było natomiast o manewrach hindusko-amerykańskich, gdzie f-15 ponoć oberwały od połączonych sił su-30 i mig-21 i o red flagu (chyba zeszłorocznym) na którym Hindusom poszło gorzej. izraelskie a7 skasowało miga 17 egipskiego stąd ta para i tak to robiłem Izrael niegdy nie używał A7 Cytuj
lucass_krk Napisano 7 Marca 2010 Autor Napisano 7 Marca 2010 tfu a4 co gdybyś choć troszkę pomyślał zauważył byś że to przejęzyczenie bo jako twórca tego zestawienia jak byk na 1 stronie masz zdjęcie a4 izraelskiego Cytuj
hellvis Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 No mam, ale w zestawieniu z migiem 19, a rozmowa była o parze A7/MiG17 Cytuj
lucass_krk Napisano 7 Marca 2010 Autor Napisano 7 Marca 2010 oki więc w Wietnamie się spotkali w Dog Fight na Planete nawet była rozmowa z pilotem korsarza która napieprzał 17, 19 i 21 Cytuj
crustian Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 mig-17 i mig-19 spotkały się z a-4 i a-7 naprzemiennie w historii walk powietrznych. lucass_krk dobrał akurat takie zestawienie ale po znaczkach można sobie zrobić to w głowie na odwrót.chyba,że ktoś jest uparty to się to zamieni na wspak. Cytuj
Grzes Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 MiG-15 to w kodzie NATO "Fagot", brak tego na pierwszej stronie. Poza tym (drobna nieścisłość) piszemy MiG a nie MIG projekt nadal otwarty. Czy za tym "projektem" będzie szło np. robienie modeli przeciwników, czy tylko takie zestawianie chciałeś zrobić? Cytuj
hellvis Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Nie żebym był jakiś uparty, ale we wstępie do tematu pisaliście, że czekacie na sugestie i uzupełnienia. Więc zwróciłem uwagę na nieścisłość. I nie żebym się czepiał ale w nad Wietnamem też MiGi 17/19 i Corsairy się za bardzo wzajemnie nie nastrzelały. W żadnym zestawieniu zestrzeleń jakie widziałem nie ma MiGa strąconego przez A-7, a jedyny A-7 wymieniony jako zniszczony w walce powietrznej przypisany jest dla MiGa 21. Tyle wyczytałem w źródłach, które wpadły mi w łapki, jeżeli macie jakieś z innymi danymi to zapodawajcie, chętnie się zapoznam Cytuj
Grzes Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Po mojemu to i temat jest źle sformułowany, bo jeśli przyjmujemy, że ZSRR=konstrukcje pochodzące z tego kraju, to powinno być vs USA, wszak wśród przeciwników nie zauważyłem konstrukcji Niemieckich, Koreańskich czy Brazylijskich, a tylko amerykańskie... Czyż nie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi