Marudek Napisano 15 Marca 2010 Autor Share Napisano 15 Marca 2010 Hej! Chciałbym skończyć go do końca tygodnia, żeby zostało mi jeszcze trochę czasu na zrobienie wózka i może skończenie Harleya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Marca 2010 Autor Share Napisano 16 Marca 2010 Hej! Czarny podkład już wysechł. Przed pryśnięciem aluminium trochę to wypoleruję. W iędzyczasie pomalowałem części silnika. Najpierw wkleiłem cylindry tylnej gwiazdy razem z popychaczai i kablami iskrowników. Po "zwashowaniu" wkleiłem części przedniej gwiazdy. Brakuje jeszcze kilku kabli i przewodów, ale za to zabiorę się dopiero w środę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Taki czarny wygląda zbójecko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Taki czarny wygląda zbójecko O tak perfidnie groźnie i złowieszczo Kurde Piotrze kiedy ty znajdujesz czas, ja staje na głowie a i tak go wykombinować nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 17 Marca 2010 Autor Share Napisano 17 Marca 2010 Marwaw - mnie się też taki podoba. Zresztą Beaufighter kolegi SlawiekD potwierdza, że jednolity czarny kolor może być naprawdę ciekawy. METYS - ale ja nie mam czasu na nic . Staram się podłubać chwilę wieczorami i w weekendy (w sob i nd udaje mi się zrobić najwięcej). Ale wczoraj wróciłem z pracy taki styrany, że nie miałem siły na nic - wtedy lepiej sobie odpuścić grzebanie przy modelu, bo można coś schrzanić. Oprócz Fiata mam na warsztacie jeszcze Harleya w 1/72 i już wiem, że w tym tempie się z nim nie wyrobię. Ponadto do końca Marca muszę poprawić brudzenie i podstawkę Harleya w 1/9. Dodatkowo myślę o nowym projekcie (konwersja Wildcata) - mam tak mało czasu, że nie wiem w co ręce włożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 18 Marca 2010 Autor Share Napisano 18 Marca 2010 Witam, Wczoraj prysnąłem pierwszą warstwę aluminium - zobaczę jak wyszło i jeśli źle pokryło, to psiknę drugą. A tu skończony silnik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 18 Marca 2010 Share Napisano 18 Marca 2010 Ładna sztuka Co prawda dwa popychacze nie trafiają idealnie w głowice cylindrów ale to akurat nie powinno rzucać się w oczy po schowaniu silnika w osłonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 18 Marca 2010 Autor Share Napisano 18 Marca 2010 Sławko ale masz oko! Przeplatanie tych kabelków wcale nie bylo takie proste. Mogłem zostawić wklejenie popychaczy na koniec, zamiast bawić się z tym przeplataniem. Niechcący zdzierałem sobie farbę z kabli, a potem musiałem to retuszować. Dodatkowo kilka popychaczy nie wytrzymało tej "presji". Odklejone popychacze łatwo poprawić, choć myślałem, że na fotkach nie będzie tego widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 18 Marca 2010 Share Napisano 18 Marca 2010 Masz tempo, nie ma co Silniczek miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 18 Marca 2010 Autor Share Napisano 18 Marca 2010 Dzięki Marwaw. Najpóźniej w sobotę go zamontuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 18 Marca 2010 Share Napisano 18 Marca 2010 Super robota! Okablowanie robi wrażenie. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 Dzięki Ipkinss. Model prawie skończony. Brakuje tylko luf kaemów i tylnego światła pozycyjnego. Linie podziału zapuściłem washem. Kalki kładło się całkiem przyzwoicie. Tym razem nie kombinowałem z tłoczeniem oszklenia, tylko użyłem tego co było w pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Piękna bryka, dna pływaków były czarne, czy jeszcze nie pomalowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 Hej! W sumie nie ma materiałów potwierdzających, czy dna pływaków były czarne. Tak samo nie ma referencji potwierdzających obecność oznaczeń na dolnych płatach, Brak też wyraźnych specyfikacji koloru śmigła. Instrukcja sugeruje by w tych miejscach poszukać własnych materiałów lub zasugerować się innymi włoskimi samolotami. W innych hydroplanach Włosi malowali dna pływaków na czarno, dlatego tak jest też u mnie. Podobnie z oznaczeniami na dolnych płatach. Kolor śmigła wziąłem z jakiegoś walkaroundu Fiata CR - szaro-niebieski kolor. Nie ma też zdjęć wózka, ale jak wyczytałem na jakimś zachodnim forum, musiał to być wózek fabryczny, podobny do tych na których stawiano wyścigowe hydroplany Macchi (dwa zdjęcia znalazłem). Posłużę się nimi jedynie jako odniesieniem, a reszta będzie inwencjąwłasną - oczywiście jeśli się wyrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 dwa zdjęcia znalazłem) ... to pewnie te same, znając życie: ten photostream moim zdaniem ciekawy, ale pewnie już znasz. Jeśli z wózkiem się nie da [co ja wygaduję, "nie da się" , ha ha] to może wyprobuj wersję muzealną, ze stojakiem jak ten np: http://www.warbirdphotographs.com/WBP/storico08.htm Ładnie ci idzie. Czy na stateczniku pionowym kolory nie powinny się schodzić [zakrywając srebro u góry]? Może domaluj ten kawałek zieloności? Pozdro-LoudLordD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 Wielkie dzięki LordDisneyland! To pierwsze zdjęcie mam, ale ten link - bardzo mi się przyda . Jeśli chodzi o kolory na stateczniku, to masz rację. Próbowałem nałożyć kalki tak, aby założyły się na siebie na krawędzi statecznika. Jednak po "zmiękczeniu" kalki Micro Solem - naddatek zamiast się dopasować do łuku - oderwał się. Co ciekawe, kalka się nie poszarpała - wygląda jakbym ją równo dociął... Masz rację - trzeba to domalować . Dzięki za cenną uwagę i super link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 No to fajnie, że się przydałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 Marudku, tył śmigła na czarno pomaluj. "Normalne" Falco tak miały, więc zaryzykowałbym stwierdzenie, że tu też by tak było. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 Fajnie wygląda z tym czarnymi dnami pływaków, a co do śmigła racja pomaluj z tyłu łopaty na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Marca 2010 Autor Share Napisano 23 Marca 2010 OK Panowie, dzięki za uwagi - śmigło i ster kierunku jeszcze podmaluję. A oto efekt wczorajszych zmagań z wózkiem/lawetą: Dodam do niego jeszcze parę bambetli i będzie gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Fajna "pizza" Aż się trochę dziwię, że nie ingerujesz w nią głębiej, pamiętając inne Twoje wyczyny (dokumentacja, jak przypuszczam...). Kabelki na silniku tak zostawisz, czy je pomalujesz? Ukłony, wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Marca 2010 Autor Share Napisano 29 Marca 2010 Hej! W tym modelu nie mogłem sięza bardzo "rozpędzać" bo zależało mi na ukończeniu go przed zakończeniem konkursu. Dlatego dodałem tylko parę detali wnętrza, okablowanie (które już jest pomalowane - to jest miedziany drut). Kolory kabli takie jak w walkaround'zie Fiata CR, który znalazłem w Necie. No i wózek, lawet od podstaw. Poniżej skończony "pojazd" : Model jest skończony i już wkrótce zapraszam do galerii. Dziękuję za Waszą pomoc i doping Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi