Mors Napisano 10 Kwietnia 2010 Share Napisano 10 Kwietnia 2010 wuen... jak zwykle najwyższy z możliwych poziomów Tak trzymać Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 11 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Przeróbek ciąg dalszy... Element przy kierownicy (nie wiem jak się nazywa): od siebie dodałem łby śrub i śrubę w amortyzatorze - na razie jedna. Firmowo były to wystające "cycki", które ciężko byłoby pomalować... Wzorowałem się na tych zdjęciach: (podziękowania dla uczesanego za zestaw fotek szczególików budowy - jak widać bardzo przydatnych) Łby śrub zrobione są ze szpilek - zeszlifowanych do średnicy 1,3mm i wypolerowanych - zaś śruby w teleskopach to M 1.5mm Na wierzchu śrub przykleję imitacje śrub hex, przewiercę otwory, wkleję pręcik 0.4mm i zrobię nacięcia - powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Superowo to wygląda! Gratuluje podejścia do tematu no i wykonania oczywiście Czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Ten element motocykliści nazywają półką ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Super wyszyła ta kierownica . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Za te wszystkie śrubeczki,sprężynki, bolce - Nieziemska robota. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Przeróbek i doróbek ciąg dalszy. Przednie hamulce - Tamiya poszła na łatwiznę i dała tylko zewnętrzne części obudowy tłoczków więc postanowiłem dorobić brakujące elementy - nie mam fotki sprzed przeróbek więc zamieszczam fragment instrukcji, gdzie widać jak wyglądają oryginalne elementy Z arkusza polistyrenu grubości 0.75mm i kawałków ramki dorobiłem brakujące elementy Odciąłem wszystkie śruby i elementy mocowania przewodów hamulcowych - zostaną zastąpione metalowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Nice job! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 1 Maja 2010 Autor Share Napisano 1 Maja 2010 Na stronie http://blackbears.ru/index_en.php?get=manual (podziękowania dla "Kazika" za pomoc) znalazłem instrukcję do Hayabusy a w niej niespodzianka - elementy, które pominęła Tamiya w modelu: Jest to jakaś pompa i przewody biegnące do silnika nad mocowaniem rur wydechowych - co dziwne - o mocowaniu tych rurek Tamiya nie zapomniała... Po przejrzeniu 503 stron znalazłem jeszcze kilka pomocnych fotek i rysunków, dzięki którym mogłem dorobić brakujące elementy: Kilka godzin pracy i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty Napisano 1 Maja 2010 Share Napisano 1 Maja 2010 wow - wymiatasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 1 Maja 2010 Autor Share Napisano 1 Maja 2010 Kolejny etap - zaciski na wężach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiwaczek Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Mistrzostwo! Gratulacje za wykonanie i podejscie do tematu. Dzieki twojej pracy sam zabieram sie za model motoru. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 Wydech przygotowany do zamontowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 wuen przyznaj się, że to prawdziwy wydech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Ta "pompka" to zawór . Zawór " 2nd air" lub inaczej zawór "pair" systemu . Polega on na niczym innym jak na wtłaczaniu świeżego powietrza do kanałów wylotowych głowicy , by motocykl spełniał normy emisji spalin, a co dalej za tym idzie - otrzymał homologację na większość rynków świata . Takie małe oszustwo . Spaliny wylatują wraz ze świeżym powietrzem dzięki czemu są czystsze. Producent zestawu wcale o tym systemie nie zapomniał . Zostawił tylko zaślepki . Prawidłowo . Ten motocykl jest pojazdem "tuningowanym " , a w takich wypiernicza się wszystko co zbędne . W jego przypadku ekologia jest zupełnie niepotrzebna . Zaworu nie ma celowo. Malutka uwaga . Te "półkola" zaraz pod pokrywą zaworową też powinny być czarne - to jest gumowa uszczelka pomiędzy głowicą a deklem zaworowym okalająca dookoła krawędzie. Jeżeli dekiel jest ściągnięty wraz z uszczelką w miejscach półkoli widać wałki rozrządu i dzięki tym wcięciom można dokładnie kontrolować położenie wałków przy ustawianiu rozrządu . Bardzo ładnie budujesz tego mopeda Pozdrawiam serdecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 przyznaj się, że to prawdziwy wydech Oczywiście, że prawdziwy - w skali 1:12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 Ta "pompka" to zawór. (...)Producent zestawu wcale o tym systemie nie zapomniał . Problem w tym, że Tamiya wogóle nie uwzględniła tego zaworu w modelach Hayabusy - w zwykłej również go nie ma... A moja wersja to wersja tuningowa ze zmienionym wydechem ale nie torowa więc również spełniająca proekologiczne normy - z możliwością śmigania po ulicach - dlatego ma tablicę rejestracyjną i lusterka. Te "półkola" zaraz pod pokrywą zaworową też powinny być czarne - to jest gumowa uszczelka pomiędzy głowicą a deklem zaworowym okalająca dookoła krawędzie. Jeżeli dekiel jest ściągnięty wraz z uszczelką w miejscach półkoli widać wałki rozrządu i dzięki tym wcięciom można dokładnie kontrolować położenie wałków przy ustawianiu rozrządu Czy możesz dokładniej podać o które elementy chodzi? Przy okazji - dzięki za info - szkoda, że tak późno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Zawór jest na większość rynków . Na bardzo nieliczne może go nie być . Sprawdzę dokładnie w literaturze jeżeli temat Cię interesuje i odpowiem na PW . Może Tamka na takim się wzorowała i dlatego w "normalnej " cywilnej hajce też nie umieścili zaworu . Analogicznie jest to rozwiązane w każdym innym motocyklu ze stajni Suzuki. W profesjonalnie przygotowanym motocyklu do sportu zaworu nie będzie . Ekologia to spadek mocy i dodatkowe gramy masy . Jeżeli zaś chodzi o uszczelkę . Zwróć uwagę - na tym zdjęciu dekiel jest czerwony( silnik jest przerabiany oczywiście, więc tu się niczym nie sugerujemy ) . Półkola uszczelki zachodzą na głowicę . Widzisz te czarne półkola zaraz pod deklem ? http://www.h1v8.com/i/H2%20Busa/rt_side1sm.jpg Nie chciałem Tobie nic wytykać absolutnie , od tak , dla samej ciekawostki się wsnułem . I tak to wszystko zasłonisz owiewkami ... P.S. Twoja hajka może śmigać po ulicy, jasne . Jak kupisz mopeda , który ma homologacje i sobie go przerobisz wyciskając z niego kolejne 50 koni - co za tym idzie , ekologia idzie już sobie na łono Abrahama , to wszyscy mogą pocałować Cie gdzieś :-) . Do momentu przeglądu technicznego .... :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 1. według mnie Tamiya pominęła ten element bo jest prawie niewidoczny - zasłania go chłodnica. Ja chcę zrobić model ze zdjętą dolną owiewką i wiele elementów będzie widocznych - stąd doróbka. 2. Teraz wiem o co chodzi z tymi półkolami - jutro zamaluję. Dzięki za informacje i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Ten tłumik mnie rozwalił... Wyszło zaaarąbiście Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 No no no 2 tygodnie mnie na forum nie było a tu tyle się działo ,super tłumik super kolanka czekam na aktual. Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 9 Maja 2010 Autor Share Napisano 9 Maja 2010 Ostatnio znowu mniej czasu na modelowanie - ale coś podłubałem - zrobiłem przednie zawieszenie: wszystkie śruby zamieniłem na metalowe (T2M + Top Studio) Zrobiłem też elementy, do których zamocowane będą dźwignie zmiany biegów i hamulca nożnego: (imitacje łbów śrub z zestawu Top Studio TD23027) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 wuen modelowanie malina. Bardzo mi się podoba to wszystko co wyczyniasz z motorkiem! Podpowiedz, srebrne tuleje amortyzatora to jakaś taśma przylepna, czy malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Przypuszczam(żeby nie powiedzieć że jestem pewien) że to naklejka dodana przez Tamkę do zestawu, podobnie jak Carbon na wydechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 12 Maja 2010 Autor Share Napisano 12 Maja 2010 Kiedyś musiało to nastąpić... Mała nieuwaga i ... uszkodziłem kalkę na ramie - podczas próby naprawy "nadwyrężyłem farbę - w związku z czym Zamówiłem nowe kalki a w tzw. międzyczasie zająłem się owiewkami - pomalowane 6-ma warstwami GAIA Clear 007 wyglądają tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi