Jump to content

T-55A

Artur Wałachowski
 Share

Recommended Posts

Po drugiej analizie musze napisac, ze przybrudzenie gornej czesci bardzo mi sie podoba ale nie widac tego na kolach i gaskach . W czasach LWP troche dbano o sprzet wiec wszystkie odrapania jakos nie bardzo pasuja do polskiego pojazdu. Dodam jeszsze , ze w/g naszego spiona beczki w tamtych czasach nie byly malowane tylko stalowe. Reszta jak dla mnie OK .

Witam,jeśli chodzi o kolor beczek to do głowy by mi nie przyszło że mają być stalowe,ale to dla tego że specjalizuję się w modelach drugowojennych i to pierwszy współczesny czołg.Stąd też takie wyeksploatowanie pancerza-podszedłem do malowania tego T-55 ,jak do Pantery albo Tygrysa pozdrawiam,Artur.

Wielu z nas do niedawna nie wiedzialo o tych beczkach . Nie uwazam jednak tego za blad i mysle, ze nie odebrales tego w ten sposob. Fidel kiedys pokazal nam fotke , na ktorej obok pojadow ze stalowymi beczkami byly i takie z malowanymi.

Witam,nie czuję się w żaden sposób urażony,dobrze wiedzieć o tych beczkach.W najbliższym czasie będę robił Leoparda na zamówienie,zapewne będę potrzebował pomocy-szczególnie co do malowania tego sprzętu-dobrze wiedzieć że na forum są osoby znające sie na współczesnej pancerce,pozdrawiam,Artur.

W najbliższym czasie będę robił Leoparda na zamówienie

Już czekam z niecierpliwością. Jaka skala, jakie malowanie? Jeżeli 1/35 i polskie malowanie, to będziesz musiał sam porobić kalkomanie (chyba, że niespodzianie się coś pokazało?).

Jeszcze nie wiem,to zależy jak zażyczy sobie klient,na dniach mam dostać przesyłkę-model Tamiya-1/35,metalowa lufa,blachy-chyba Parta,ale nie jestem pewien,malowanie tez na razie nie jest mi znane-wolałbym oczywiście w Polskich barwach,pozdrawiam,Artur

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

Dziękuję za opinię-imitacja piasku na podstawce jest wykonana hmmm ...no cóż z piasku,przyklejonego na klej Wikol i pomalowanego,na koniec doszedł suchy pedzel i większe kawałki kamyków na super glue,pozdrawiam,Artur.

• 2 years later...
Super chociarz nie moja skala.

Mam pytanie do znawcow T-55:

czy dodatkowa oslona kopulek (zakrywajaca sruby) to tylko z Labed ?

Nie kumam co to jest Labed. Natomiast oficjalnie te osłony nazywały się przeciwnapalmowe tak stało w instrukcji T-55AM

Osłony przeciwnapalmowe to patent ruski wprowadzony gdzieś z końcem lat 60-tych najpierw u nich a potem w Łabędach i w czechach.

Co do naszych udoskonaleń na 55-tkach to taką ciekawostką jest HK-10 czyli wspomaganie układu kierowania. Czołg można było prowadzić dwoma palcami każdej dłoni. Wiem bo miałem coś takiego na kilku wozach T-54AM2. Tak tak były takie wozy.