temir 2 Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Witam! W ramach kolejnej edycji zabawy pt."Zróbmy sobie czołg" zrobiłem sobie tytułowego "Rosomaka" w wersji Wozu Ewakuacji Medycznej w skrócie WEM. Jako że modele współczesnych polskich pojazdów wojskowych należą do rzadkości tym cenniejsza jest inicjatywa podjęta w tym temacie przez znaną rodzimą bielską firmę "Tololoko" Model powstał bardzo szybko więc tym razem pominąłem wątek warsztatowy ale postaram się pokrótce przedstawić go w paru zdaniach: Jest to zestaw żywiczny składający się z dużej ilości części - szczególną uwagę poświęcono elementom podwozia i zawieszenia: umożliwia to wykonanie modelu z kołami w niezależnym wychyleniu co na pewno będzie pomocne przy dopasowaniu ustawienia modelu do zróżnicowanego terenu na dioramie . dodatkowo dołączona jest blaszka z drobnymi detalami tj. śruby pędników, lusterka itp.. ..i kadłub w zbliżeniu: A oto model już gotowy - całość psiknięta akrylem Vallejo i łoszowany preparatem MIGa: Uprzedzając ewentualne uwagi dotyczące modelu: wykonany został z założenia jako tzw."egzemplarz demonstracyjny" i stąd jego nieco "surowy" wygląd (brak śladów ekasploatacji itp.). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 A będzie miał oznaczenia wojskowe (numery rej. taktyczne, czerwone krzyże)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Witam! Model wygląda bardzo ciekawie. Szkoda, że nie pokusili się o wydanie go w 1:35. Co do zbytnich śladów eksploatacji, mi się bardziej podoba taki jak jest. Nie wiem czemu, ale bardziej kojarzę Rosomaka właśnie z czystym, nowym wozem. Dodałbym mu jednak czerwone krzyże i tablice rejestracyjne Ogólnie Żeby było jasno o co mi chodzi: www.altari.com.pl P.S. Plus za temat polskiej armii Edit: Grzesiek był szybszy odnośnie oznaczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Akurat tej wersji WEM mamy w Afganistanie 9 sztuk, bardzo ładnie zakurzonych i obrobionych przez załogi, ale skoro wolisz czyściocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Grzesiek był szybszy odnośnie oznaczeń Dzięki za fotki, już wszystko wiadomo o co nam chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Model fajnie zrobiony Mimo , że czysty to swój urok ma .Taki bardziej mi się podoba niż tonący po lusterka w błocie .A tak z ciekawości ile dałeś za tego rośka WEM ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayhawk60 Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 No całkiem całkiem, co prawda spodziewałem się tego z wieżyczką ale ten też jest fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) Witam! A będzie miał oznaczenia wojskowe (numery rej. taktyczne, czerwone krzyże)? Dodałbym mu jednak czerwone krzyże i tablice rejestracyjne Odnośnie oznakowań - docelowo do "seryjnych" modeli na pewno będą, ten tutaj to jak wspomniałem egzeplarz "demo". Akurat tej wersji WEM mamy w Afganistanie 9 sztuk, bardzo ładnie zakurzonych i obrobionych przez załogi, A mógłbym tą drogą prosić o jakieś byłbym wielce zobowiązany... z ciekawości ile dałeś za tego rośka WEM ??? Nic - jestem jedynie wykonawcą modelu - model jest jeszcze "ciepły" i wszelkie bliższe informacje nt. sprzedaży i wysyłki można uzyskać tutaj: http://www.tololoko.pl/ Bardzo się cieszę że model się podoba i wzbudza zainteresowanie Pozdrawiam! Edytowane 2 Maja 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 A mógłby tą drogą prosić o jakieś byłbym wielce zobowiązany... Mam się pokłonić/paść na twarz ? Nie licz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 Witam! Mam się pokłonić/paść na twarz ? Miało to oznaczać mój ukłon w Twoją stronę jako wsparcie mojej prośby... Przykro mi wielce że tak to odczytałeś Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) Ale wypas. Kolega w dobrej formie jak zwykle Kadłub jest odlany na jakimś klocku czy "czysty"? Na stronce producenta jest wersja z wieżą, nie wiesz może czy to gotowiec czy do składania? Hmmm a miałem już nic kupować przez najbliższy czas Mam się pokłonić/paść na twarz ? Nie licz Przed Marcinem nie padniesz? Oż Ty Młody Gniewny W Bytomiu cały siedemdwójkowy Modelwork bił pokłony równiutko Wiem, wiem kolega z większej skali. Edytowane 2 Maja 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Ale prośby o co ? Zdjęcia ? Albo jestem zbyt zmęczony albo zapomniałeś jakiegoś słowa w poscie Jeśli to moja wina to sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 R_Mazzi Na stronce producenta jest wersja z wieżą, nie wiesz może czy to gotowiec czy do składania? Pozwolisz temir m żę się wtrącę Ta wersja z wieżą jest jako gotowa lub do samodzielnego złożenia W dziale plac zabaw -zakupy zapodałem zdjęcie i troche popisałem To tak na marginesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) Witam! Kadłub jest odlany na jakimś klocku czy "czysty". Bazę modelu stanowi wersja podstawowa pojazdu - tak jak w orginale; z pewną dozą nieśmiałości przyznaję że jam ci to uczynił Na stronce producenta jest wersja z wieżą, nie wiesz może czy to gotowiec czy do składania I taki i taki. Hmmm a miałem już nic kupować przez najbliższy czas peter napisał:Mam się pokłonić/paść na twarz ? Nie licz Przed Marcinem nie padniesz? Oż Ty Młody Gniewny W Bytomiu cały siedemdwójkowy Modelwork bił pokłony równiutko No co ty! Wprawiasz mnie tym w nieliche zakłopotanie - oczywiście było mi niezmiernie miło poznać osobiście tylu kolegów modelarzy, ale z tymi pokłonami to gruba przesada Ale prośby o co ? Zdjęcia ? Dokładnie - myślałem że z kontekstu będzie to czytelne... Pozwolisz temir m żę się wtrącę Ta wersja z wieżą jest jako gotowa lub do samodzielnego złożenia No to ze swojej strony dodam, że obecnie jest też już dostępny model "Rosomaka" w wersji tzw."afgańskiej" z dodatkowym opancerzeniem oraz charakterystycznym wyposażeniem zewnętrznym . Pozdrawiam! Edytowane 2 Maja 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 W dziale plac zabaw -zakupy zapodałem zdjęcie i troche popisałe Dzięki, już przeczytane, pora przejść od słów do czynów i sięgnąć po portfel ;) A swoją drogą, już go skleiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 okładnie - myślałem że z kontekstu będzie to czytelne... No i było ale życiem mym krótkim nauczony wolę być pewny na 100 % wszystkiego Podeślę na PW. Przed Marcinem nie padniesz? Oż Ty Młody Gniewny Taki wiek, my z reguły jesteśmy przeciwko zasadom i systemowi W Bytomiu cały siedemdwójkowy Modelwork bił pokłony równiutko Ja jestem trzypiątkowy i z zazdrości nie biję pokłonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Piękna maszyna, nasz, narodowa(w pewnym sensie), tylko czekać aż ktoś w plastiku zrobi... właśnie, ile można czekać? Szlak by to Tak patrze i myślę sobie że krzyże można by zaadaptować od Fuchsa Revella... Nie wiem jak z wymiarami bo Rośka nie mam ani modelu ani wymiarów więc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 (w pewnym sensie) Rosomak WEM jest bardziej polski niż fiński więc jest nasz piękny narodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Nie będę się kłócił, nie ma o co, jest pięknie i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 A swoją drogą, już go skleiłeś? Co ty jeszcze nie i myślę , że prędko to nie nastąpi Więcej kupuję niż przetwarzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Temirek powrócił, w wielkim stylu. Bez brudzenia faktycznie jakiś taki "bezpłciowy", ale ja wszytsko spod ręki Twej śliczny . P.S. Czy ja dobrze rozumiem, że Ty im robiłeś matkę do formy ("budę") do tej wersji WEM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Temir akbar! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 Witam! Czy ja dobrze rozumiem, że Ty im robiłeś matkę do formy ("budę") do tej wersji WEM Tak właśnie... Podeślę na PW. Będę wdzięczny niesłychanie Temir akbar! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Jeszcze jedno, zdradź proszę jak pomalowałeś przednie światła. Wyglądają genialnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 Witam! zdradź proszę jak pomalowałeś przednie światła. Wyglądają genialnie! Nie ma tu nic tajemniczego : w otwory reflektorów (w orginale są na tyle głębokie) napuściłem srebrnego i pomarańczowego Humbrola, a na koniec przychodzi jeszcze ramka z blaszki i folijka. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi