dzidas71 Posted May 10, 2010 Share Posted May 10, 2010 Witam.To pierwszy mój okręcik.Planuje więcej,na razie U-bootwaffe,a pózniej coś większego w tej skali.Model HobbyBoss-a nawet niezły i w miarę szczegółowy jak na tą wielkośc.Mam tylko problem z wyborem malowania ,tzn konkretnej jednostki.Mało materiałów Na temat VII jest tego sporo,ale jeśli chodzi o IX kiepsko.Może ktoś coś podpowie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 11, 2010 Super Moderator Share Posted May 11, 2010 Mam go też u siebie w pudełku - nie wiem, kiedy doczeka się wykonania. .Może ktoś coś podpowie? Poszperam wieczorem w materiałach - jak coś znajdę to wrzucę. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzidas71 Posted May 11, 2010 Author Share Posted May 11, 2010 Byłbym wdzięczny! Jeśli chodzi o modelik,to polecam.W miare prosty,a niezle zrobiony.Następny bedzie AFV lub Bronco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 11, 2010 Super Moderator Share Posted May 11, 2010 Poszperam wieczorem w materiałach - jak coś znajdę to wrzucę. Z grubsza poszperałem - oto co jedynie udało mi się wyskrobać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzidas71 Posted May 12, 2010 Author Share Posted May 12, 2010 Dzięki.Dobre malowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzidas71 Posted August 17, 2010 Author Share Posted August 17, 2010 Skończyłem wreszcie modelik.Proszę o komentarz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dumapolski Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Nooo ładnie. Gdzie znalazłeś tą tabliczkę ze zdjęciem dowódcy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macisso Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Co prawda troszkę brakuje mi zdjęć pokazujących detale, ale to co jest prezentuje się pięknie Brudzenie też wydaje się być udane, zatem gratulacje za pięknego podwodniaka Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reggy Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Wygląda bardzo sympatycznie, ale jeszcze jedną rzecz by się przydało zrobić - zamalować czarną farbą otworzy przelewowe, żeby choć wydawało się, że tam są dziury, a nie normalnie pomalowany kadłub. Proponuję w te szczelinki zapuścić czarnego, rzadkiego washa - powinno się nawet obejść bez ścierania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzidas71 Posted August 18, 2010 Author Share Posted August 18, 2010 Dzięki. Co do tabliczki,to ją zrobiłem. A gdzie znajduja sie te otwory przelewowe ? Póki co,jestem początkujący w marynistyce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dumapolski Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Otwory przelewowe to te małe wgłębienia na górze kadłuba na tym zdjęciu http://membres.multimania.fr/modelereduit/twodescphotos.html to na zdjęciu to model. Nie pamiętam do czego te otwory służą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekkarolczak Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Służą do "dystrybucji" wody pod kadłub lekki. Chodzi o odpowietrzenie pustych przestrzeni ponad kadłubem sztywnym. Co pozwala chociażby szybciej się zanurzać. Należy pamiętać że kadłub lekki to jedynie nabudowa, mieszcząca mechanizmy nie wymagające uszczelniania - np. napędy sterów głębokości oraz ułatwiająca życie załodze.... Ciężko było by łazić po okrągłym zbiorniku jakim jest kadłub sztywny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts