tornado Napisano 12 Maja 2010 Share Napisano 12 Maja 2010 Coś mnie wczoraj podkorciło i zabrałem się za budowę tego modelu (musiałem zrobić sobie małą przerwę od WS): Tu jest IN-BOX, a oto co zrobiłem do tej pory: sklejona i poszpachlowana rama: cylindry z głowicami: skrzynia korbowa: i na koniec wczorajszego dnia przymiarka: Dzisiaj zabrałem się za malowanie. rama psiknięta bazą i clearem: cylindry z głowicami potraktowałem czarnym połyskiem alclad, a następnie chromem SM07: podobnie potraktowałem mosiężne śruby (łeb ma 2,19mm co odpowiada w realu 13 mm), którymi zastąpię te odlane na skrzyni korbowej: pomalowana skrzynia korbowa z odciętymi łbami i wywierconymi otworami na nowe śruby: całość sklejona do kupy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 12 Maja 2010 Share Napisano 12 Maja 2010 Piękny model się zapowiada,rama wyszła super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 12 Maja 2010 Share Napisano 12 Maja 2010 Pięknie, pięknie Podziwiam Pana W tym przypadku nie sprawdza się powiedzenie, że kto robi szybko, ten robi nie dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 12 Maja 2010 Share Napisano 12 Maja 2010 Miałem okazję podziwiać parę prac we Wrocławiu i dlatego już wiem, że efekt końcowy będzie świetny. No ale oszukał mnie Pan mówiąc, że nie maluje chromów . rama psiknięta bazą i clearem Można wiedzieć o co dokładnie chodzi. Rozumiem, że baza to jakiś czarny, a na to poszedł bezbarwny lakier połysk tak? Pytam, bo nie znam się za bardzo, a chciałbym zrobić kiedyś jakiś motorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Maja 2010 Autor Share Napisano 12 Maja 2010 Dzięki za miłe komentarze rama psiknięta bazą i clearem Rozumiem, że baza to jakiś czarny, a na to poszedł bezbarwny lakier połysk tak? Dokładnie jest tak jak napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 12 Maja 2010 Share Napisano 12 Maja 2010 Piknie Andrzeju. Dziwne bo właśnie wziąłem się za Harleya WLA 1/9 Italeri i miałem co nie co z budowy pokazać jutro--- he he telepatia czy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Nareszcie! Ten chrom na silniku - piękna sprawa Będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniu Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 A ja się strasznie cieszę, że motorki wracają do łask. Coraz więcej ich na Forum i chwała Wam za to A prace Tornada jak zawsze - co tu dużo gadać Słuszna skala, więc spodziewam się duuużo fajnych detali od Autora. Powodzenia Andrzeju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Maja 2010 Autor Share Napisano 13 Maja 2010 Dziwne bo właśnie wziąłem się za Harleya WLA 1/9 Italeri i miałem co nie co z budowy pokazać jutro No to dawaj dawaj, chętnie polukam na Twoje dzieło Silnik na ukończeniu. Między innymi doszły pokrywy, świece zapłonowe, oraz imitacje śrub i nakrętek: Widok na całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Piękne SERCE wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Pytanie, czy pomiędzy żeberkami (w głębi) na cylindrach pozostał czarny kolor czy to tylko złudzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Maja 2010 Autor Share Napisano 13 Maja 2010 Pytanie,czy pomiędzy żeberkami (w głębi) na cylindrach pozostał czarny kolor czy to tylko złudzenie? Złudzenie. Podczas robienia fotek światło lampy w tych miejscach mniej dotarło przez co może tak się wydawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Maja 2010 Autor Share Napisano 14 Maja 2010 C.d. budowy. Tym razem zabrałem się za układ napędowy: Łańcuch pomalowałem metalizerami MM, najpierw 1405 Gun Metal a następnie zrobiłem przecierkę 1415 Burn Metal i 1406 Exhaust (w realu lepiej wygląda): Chromem SM07 psiknąłem kilka dźwigienek i górną pokrywę skrzyni biegów, pozostałe są w kolorze aluminium (fabryczne): Jeszcze wczoraj nakleiłem kalkomanie na ramę i zabezpieczyłem je bezbarwnym z utwardzaczem (stosunek 1:1 dzięki temu już rano mogłem zrobić polerkę). W ramie zamontowałem osłony pod silnik i skrzynię, do skrzyni podłączyłem przewody (końcówki zrobiłem z pasków folii), a następnie wszystko zmontowałem do kupy. Na zdjęciach w niektórych miejscach rama wyglada jak by chropowata, ale jest to tylko efekt kompresji zdjęć: Widok na całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Panie tornado te czesci to do modelu? bo jakos tak naturalnie wygladaja. pozdrawiam, przepiekna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Bardzo mi się podoba, wygląda naprawdę jak oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Maja 2010 Autor Share Napisano 15 Maja 2010 Dzięki za miłe opinie Na warsztacie wylądował akumulator, zamieniłem w nim plastikowe wkręty na metalowe. Dobrze rozumię, że to do nich podłącza się przewody elektryczne ? Zrobiłem też skrzynkę na aku i zbiornik oleju: Wszystko zamontowałem w ramie i podłączyłem przewody olejowe do pompki olejowej: Po drugiej stronie ramy wylądował rozdzielacz z kablami podlączonymi do świec zapłonowych: i jeszcze rzut okiem na całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Cudnie panu to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Własnym oczom nie wierzę, że to tylko model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Klasa... Czy nasadki na świece zapłonowe (te na końcach przewodów) były w zestawie, czy to pomysł własny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek9666 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Piękny model,wygląda jak 1:1 ,w silniku brakuje tylko oleju i paliwa i można odpalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madon Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Dokładnie, skąd fajki świec??? Myślę że jak by komuś pokazać wyżej zamieszczone fotki, to na pierwszy rzut oka nie połapał by się że to model Szkoda że ciężarówek nie robią w takeij skali, co prawda jedna zajęła by pół pokoju, ale odwzorowanie by było perfekcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Andrzeju a co z łańcuchem? W moim jest ale wygląda jak wytłoczony pasek , widać ogniwka ale na koło zębate nałożyć się tego nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Maja 2010 Autor Share Napisano 15 Maja 2010 Dzięki koledzy za Wasze opinie a wiadomo nic tak nie motywuje do dalszej pracy jak Wasze komentarze Czy nasadki na świece zapłonowe (te na końcach przewodów) były w zestawie, czy to pomysł własny? Nasadki/fajki były w zestawie (fajki osobno, przewody osobno), a tak wogóle porównując zdjęcia oryginału z modelem praktycznie nie mam nic do przerabiania Jedyną wadę jaką zauważyłem to to, że producent dał wszystkie światła sygnalizacyjne w kolorze czerwonym (w każdym razie nie znalazłem zadnej fotki oryginału z samymi czerwonymi światłami), a powinne być niebieskie i czerwone, tak wyglądają w modelu: zdjęcie znalezione w necie a tak w oryginale: zdjęcie znalezione w necie Szkoda że ciężarówek nie robią w takeij skali, co prawda jedna zajęła by pół pokoju, ale odwzorowanie by było perfekcyjne Kiedyś nieistniejąca już firma POCHER robiła w zbliżonej skali do motoru bo w 1:8 Volvo F12 (około 60 cm dł. i 30 cm wys.). Niekiedy jeszcze można go znaleźć na aukcjach e'bay, tylko cena odstrasza, która dochodzi nawet do 3000 $. Andrzeju a co z łańcuchem? W moim jest ale wygląda jak wytłoczony pasek , widać ogniwka ale na koło zębate nałożyć się tego nie da W moim jest ok. (patrz foto na 1 stronie), zębatki wchodzą w niego bez problemu, ba nawet jest odwzorowana złączka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Niebiesko-czerwone lampy to raczej już takie unowoczesnienie. Zawsze takie motory widywałem tylko z czerwonymi kogutami, przynajmniej tyle co się naoglądałem filmów z lat 70-tych Pewnie te niebieskie lampki to jakieś zamienniki, może jakieś wymagania homologacyjne się zmieniły, żeby ten motor mógł jeszcze służyć Przynajmniej takie są moje domysły, ale do tego Harleya w moim odczuciu bardziej nadają się retro czerwone lampy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Maja 2010 Autor Share Napisano 15 Maja 2010 Rabbit666 dzięki za wyjaśnienie Też się naogladałem filmów z lat 70 ale jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi na kolor szkieł W takim razie lampy w modelu nie są błędem producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi