Rabbit666 Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 tornado jak najbardziej czerwony jest tym "własciwym". Nawet radiowozy miały tylko czerwone koguty, niebieskie to jakiś nowoczesny wymysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Maja 2010 Autor Share Napisano 16 Maja 2010 C.D. budowy. Stopka: Pompka hamulcowa z podłączonym pedałem (jest ruchomy): Na pompkę zamontowałem osłonę i całość umieściłem na ramie motoru, również przykręciłem pałąk: Stopka z dźwigniami na swoim miejscu: Widok na całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Fotki z farbką uzmysłowiły mi jakie to wielkie będzie. To i nie dziwota, że elementy ruchome i sporo szczegółów w postaci śrub i innych niuansików, których nie uświadczysz w mniejszych skalach. Ale nie umniejsza to faktu, iż to co robisz prezentuje się zacnie - tak trzymać !! p.s. ostatnio coraz więcej modeli motorków pojawia się na forum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Maja 2010 Autor Share Napisano 16 Maja 2010 Troszkę pospieszyłem się z przyklejeniem osłony na pompce hamulcowej bo okazało się, że przeszkadza mi w zamontowaniu przewodu, na szczęście klej jeszcze nie związał i odkleiłem ją bez problemu Przy okazji pomalowałem korek na zbiorniczku, wcześniej nie pomalowałem go bo myślałem, że będzie niewidoczny a jednak pod pewnym kątem od lewej strony widać go. Zmontowałem gaźnik i zrobiłem przymiarkę na sucho: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Maja 2010 Autor Share Napisano 18 Maja 2010 Zabrałem się za kółeczka, opony przetarłem papierem ściernym: Tarcze kół z zaciskami: gotowa tarcza do montażu na koło (są obie gotowe): Kompletne przednie koło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 To mnie troszkę ciekawi, oponki lekko zużyte, a tarcze nówki, w ogóle nie zużyte. Może by je troszkę podszlifować, jakoś tak bardziej realnie to będzie wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Maja 2010 Autor Share Napisano 18 Maja 2010 To mnie troszkę ciekawi, oponki lekko zużyte, a tarcze nówki, w ogóle nie zużyte. Może by je troszkę podszlifować, jakoś tak bardziej realnie to będzie wyglądało? W poprzednim moim poście na drugim zdjęciu widać, że tarcza jest przetarta (słabo bo słabo ale widać na niej ryski). Druga tarcza była przetarta już po zmontowaniu, tu mam lepszą fotkę obu tarcz: Powiem tylko, że strasznie ciężko szlifowało się te tarcze, ale to chyba dlatego, że są wykonane z twardej 1,5 mm blachy stalowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Ech te szprychy - nie myślałeś, żeby je wymienić na druciane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Maja 2010 Autor Share Napisano 18 Maja 2010 Ech te szprychy - nie myślałeś, żeby je wymienić na druciane? Do tego celu musiał bym mieć inne naciągi szprych. Myślałem nawet aby wykonać je z z igły iniekcyjnej pocietej na kawałki, ba nawet zacząłem je ciąć ale wyszły mi z tego takie babole, że w końcu poddałem się i dałem se na wstrzymanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 W poprzednim moim poście na drugim zdjęciu widać, że tarcza jest przetarta (słabo bo słabo ale widać na niej ryski). Druga tarcza była przetarta już po zmontowaniu, tu mam lepszą fotkę obu tarcz: Powiem tylko, że strasznie ciężko szlifowało się te tarcze, ale to chyba dlatego, że są wykonane z twardej 1,5 mm blachy stalowej Nie to, żebym się czepiał ale... Tarcze są oszlifowane ale brakuje im śladów po klockach hamulcowych, które zostawiają koncentryczne kółka w wyniku tarcia w czasie obracania się kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 19 Maja 2010 Autor Share Napisano 19 Maja 2010 Nie to, żebym się czepiał ale... Tarcze są oszlifowane ale brakuje im śladów po klockach hamulcowych, które zostawiają koncentryczne kółka w wyniku tarcia w czasie obracania się kół. Tarcze szlifowałem na okrągło ale zanim to zrobiłem najpierw szlifowałem grubszym papierem na prosto (musiałem użyć dość sporej siły aby na tarczach w ogóle powstały jakieś zadrapania), no i jak widać rysy te są nadal widoczne Wszystko zależy pod jakim kątem do światła ustawiony był aparat. Na poniższej fotce na dole i u góry tarczy wyraźnie widać zaokrąglone szlifowanie, z kolei jak obrócę koło w tych miejscach bardziej widać proste rysy a tam gdzie były proste widać zaokrąglone. W realu nie jest tak źle ale jeszcze podszlifuję tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Witam, Model się zapowiada ciekawie. Cały czas temat obserwuje, szkoda, że nie siedzę w tej tematyce. Czekam na efekt końcowy ta skala 1:6 PS. Nawet nie lubię motorów w 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 20 Maja 2010 Autor Share Napisano 20 Maja 2010 PS. Nawet nie lubię motorów w 1:1 ... a ja tylko ścigaczy, powinien byc dla nich zakaz jazdy po ulicach Tylne amortyzatory są już gotowe Producent postarał się i dał w nich metalowe u dołu odpowiednio wyprofilowane tuleje. Amorki są ruchome Na fotkach widać zamontowane siodełko ale jest to tylko przymiarka i będzie dopiero malowane: Przeszlifowałem jeszcze trochę tarcze hamulcowe i w raz kołem i pozostałym osprzętem zamontowałem na ramie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 PS. Nawet nie lubię motorów w 1:1 ... a ja tylko ścigaczy, powinien byc dla nich zakaz jazdy po ulicach Akurat tu się chyba mylisz. Powinien być zakaz dla niektórych debili jeżdzący na nich. Są ludzie, którzy potrafią to dobrze wykorzystać. P.S :Sorki sa off-top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 cały czas obserwuję z ciekawością, i muszę przyznać że model prezentuje się naprawdę fajnie. prace jak zwykle wykonywane wyśmienicie wzorowo:) pozdawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Witam elementy wykonane jak zwykle obłędnie. Ps: znam wielu ludzi którzy mają ścigacze i po mieście jeżdżą normalnie i niestety wielu którzy jeżdżą bez szacunku dla mocy takiego sportowca,ale to już nie motocykliści ot taka moja obrona prawdziwych motocyklistów .Sorka za odejście od tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Kuba115 jeśli pozwolisz to podepnę się pod Twój post w obronie motocyklistów , a irizar miał tylko na myśli motocykle, nie motocyklistów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Maja 2010 Autor Share Napisano 22 Maja 2010 C.d. budowy. Pomalowany widelec z zamontowanym klaksonem: Przednie amorki musiałem maznąć szpachlą i pomalować je od nowa, górę chromem SM-07, dół MM 1401. Następnie zamontowałem koła, kierownicę, siodełko i radiostację (filtr powietrza na sucho): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Motorek powoli nabiera kształtów robota jak zwykle pierwszorzędna ,kiedy powrót do pociągu drogowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Maja 2010 Autor Share Napisano 22 Maja 2010 kiedy powrót do pociągu drogowego? Już niedługo, dokończę motorek i wracam do australijczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrael Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Moto wygląda jak by go w fabryce robili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Moto wygląda jak by go w fabryce robili Jak skończy prace to zrobi fotki w plenerze i wstawi do działu 1:1 i nikt się nie pozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Maja 2010 Autor Share Napisano 25 Maja 2010 Kilka dni bawiłem się w malowanie i lakierowanie blach. Wczoraj nakleiłem kalki na przedni błotnik a dzisiaj ponownie psiknąłem go clearem. Za kilka dni zrobię polerkę i będę montował na ramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Pięknie. Ładnie się to błyszczy i jak dojdą chromy do tego białego to każdy moto na forum zostanie. Nie ma jazdy bez chromów.Powodzenia. Czekamy na fotki blach na motorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 30 Maja 2010 Autor Share Napisano 30 Maja 2010 Wypolerowałem błotniki i zbiorniki paliwa, następnie zabrałem się za ich uzbrajanie i montaż na ramie. Niestety od zbyt częstego brania modelu za przednie i tylne amorki trochę pościerał się chrom z przednich osłon amorków (i to jest powód dlaczego wolę fabryczny), narazie zostawię to jak jest i dopiero pod koniec budowy jeszcze raz psiknę te elementy SM-07. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi