Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Iveco na ukończeniu, wiec startuje z nowym pomysłem a mianowicie Scania 143 Zingg ( chyba 143) Więc na wstępnie to na pewno jest 143?? Kolejne, szukałem fotki tego co dzieje się za kabiną ale niestety nie znalazłem może ktoś jest sprytniejszy w szukaniu? Czy mógł by ktoś wytkać błędy italeri wszystkie a postaram się poprawić to co będę potrafić. A tak ma wyglądać ta Scania:

Scania-3er-Zingg-deKoning-07085-01.jpg

A teraz, co do piast z tyłu i felg przednich zna ktoś kogoś co ma takie piasty i felgi pod SS i był by chętny sprzedać, oraz ten kangurek ten się nada?? tq86.jpg

Napisano

Witam,

143 piękna, oby Tobie wyszła jak najlepiej. Będę oglądał.

Kangur się różni trochę niż ten w oryginale, ale jak nie masz innego to go daj.

Wojtek robił dużo przeróbek w tej Scanii więc polecam jego temat - viewtopic.php?t=14670&postdays=0&postorder=asc&start=0 myślę, że się nie obrazi ;)

Pozdrawiam.

Napisano

problem koloru ramy rozwiązany, a kolor silnika maznąć na ten sam? wraz ze skrzynią biegów i osprzętem??

irizar przeglądałem i właśnie dzięki temu tematowi wiem co można poprawić.

Tak myślę gdzie nie gdzie dorobić nakrętki czy też łby śrub, temat poruszany ale można prosić o jakieś stronki i rade co najlepiej będzie pasowało?

Napisano

Kolor silnika i skrzyni daj na ciemniejszy zielony ciemniejszy od koloru ramy. trakerek nie chcę cie zasmucać ale już ktoś zrobił ten model. http://public.fotki.com/modeltrucks25thscale/modelshows/jabbeke/jabbeke-2010/dscf0054.html#media

Pozdrawim i życzę skończenia modelu.

Napisano

Moim zdaniem w niczym to nie przeszkadza, że ktoś zrobił ten model. Można poszukać warsztatu i podpatrzeć jak ktoś po przerabiał niektóre rzeczy.

Napisano
problem koloru ramy rozwiązany, a kolor silnika maznąć na ten sam? wraz ze skrzynią biegów i osprzętem??

irizar przeglądałem i właśnie dzięki temu tematowi wiem co można poprawić.

Tak myślę gdzie nie gdzie dorobić nakrętki czy też łby śrub, temat poruszany ale można prosić o jakieś stronki i rade co najlepiej będzie pasowało?

Setki razy już poruszany, ale Ci pokaże

www.paper-hobby.com

Najlepsze nakrętki 0,8 mm i nity (kółka) 0,9 mm.

Napisano

Wiem ze setki, to co ze ktoś robił? Pewno zagramaniczny jakiś a w Polsce jakoś tego modelu jeszcze nie spotkałem. Wojtku Dzięki

Coś tam działam:

22062010309.th.jpg 22062010310.th.jpg

Napisano

Fajna Trójeczka, kolorek bardzo odważny ,ale do odważnych przecież ten świat należy

Co do poprawek makaroniarzy ,to hymm... Wszystko z grubsza masz pokazane w relacji Wojtka(chwała mu za tą relacje- bo na jej podstawie można co nieco wykrzesać z tego modelu ).

Warto natomiast stwierdzić o następujących problemach:

- zawieszenie kabiny, trzeba je podnieść,bo kabina potem opada jak się tego nie zrobi,

-głowice zaworów przy V8 trzeba pozamieniać stronami,

-ja tego niestety albo stety nie robiłem, ale można by się pozbyć kilku piór z przednich resorów,

Reszta tak jak inni pisali- wyżej wymieniona relacja

Pozdrawiam.

Napisano

Fajnie, że ktoś jeszcze oprócz mnie zaczął tą ciężarówkę . Też ją klepię na boku od jakiegoś czasu .

Pozdrawiam

Napisano

Przenieść tylko tą poprzeczkę z przodu bliżej belki? A te poprzeczki co idą od resorów do uchwytów zostawić?

Napisano

Powoli do przodu.

Przerobione strzemiona :

25062010312.th.jpg

Uchwyt filtra powietrza:

25062010314.th.jpg

Stabilizator przedni:

25062010315.th.jpg

Elementy tylnego zawieszenia:

25062010316.th.jpg

Skleiłem tez kabinę i przedni zderzak zabiorę się za niego niedługo...

Napisano

Troche za późno, ale nie lepiej by było zrobić samemu resory o niebo lepiej by wyglądały.

Napisano

Za dużo kombinowania, przycinani itp. Dałem oryginały tylko zeszlifowałem szwy. Mi się podoba a aż tak nie będą się rzucać w oczy.

Napisano

Twój model ,ale i tak będzie piekny 3-mam kciuki.

Napisano

No to trochę zdziałałem fotki dam później. Czas by zacząć robić pneumatykę powoli i teraz pytanko ska wezmę rozdzielacze i zawory?? A i może ktoś ma jakieś schematy lub fotki jak powinna wyglądać instalacja. Bo na fotkach Scanii Wojtka tak nie wszystko widać. I nie wszystko jest wyjaśnione.

• 2 weeks later...
Napisano

Post pod postem. Potrzebuję fotek tylnego okablowania ramy. Oraz co jest podłączone do tylnego zbiornika i tych trzech pod akumulatorami. Dodatkowo na fotkach Wojtka widać chyba osłonę silnika. Osłania ona tylko same kolektory wydechowe tzn jest tak wysoko czy wyżej ?

• 4 weeks later...
Napisano

A poprowadzę monolog, bo jak widać, można tutaj tylko pierdoły posuwać, a niczego konstruktywnego się nie dowiem.

Wiec zapewne moje pytanie pozostanie bez odpowiedzi, ale napiszę a tak sobie. Używał ktoś "maskola" microscale? i jakie macie z nim przeżycia? Zastanawiam się jak lepiej malować , tzn najpierw to czego jest więcej( kolor)czy ten którego jest mniej a potem maskować?

Napisano

Zależy co malujesz. Generalnie sprawdza się zasada najpierw jasne kolory, potem ciemne.

Napisano

No a tutaj jak widać ciemnych niema , temat duży nie jest wiec można było ta stronę do tyłu dać nieprawda?