krzychu-onisk Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 Witam, zakładam kolejny wątek, tym razem można powiedzieć "priorytetowy". Wymyśliłem sobie, że zrobię Flakpantherę w skali 1:48, coś mniej więcej takiego jak wypuściło niedawno Cyberhobby: Tyle, że na kadłubie od wersji G. Wykorzystam do tego: Pantherę G Tamki. Flaka 38 także Tamki. Lufy RB do Flaka Liny Eureki. Jeżeli Jadar będzie posiadał to i blachy do Panthery Edka, jednak to jest nie wiadoma, choć jeśli ktoś ma takowe to bym odkupił w przypadku braku w Jadarze (problem iż nie są one już produkowane). Najbardziej zależy mi na grillach. Malowanie najpewniej trójbarwne, ale raczej nic wymyślnego w formie. Będę się wzorował głównie na Pantherze Kamila Sztarbały z którym się już skonsultowałem co do pewnych nie jasności jakie miałem. Link do relacji. Przemyślałem ustawienie Flaka na czołgu i doszedłem do wniosku tak jak najlepszym wariantem jest [tak jak w powyższym modelu] ustawienie go na płaskiej płycie. A i teraz pomyślałem o kolejnym dodatku, nie duży ale zawsze - zmiana karabinu na metalowy. LINK - MARTOLA Puki blachy są niewiadomą zacznę na spokojnie kółka i gąski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 Wita! Podaj nr katalogowy tej blaszki edzia sprawdzę w katalogu polskiego dystrybutora (może akurat sie trafi) a jak nie to się z nimi skontaktuję przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 10 Lipca 2010 Autor Share Napisano 10 Lipca 2010 Nr to ED28019 Próbowałem w Martoli, jednak dostałem wiadomość "blaszka już niedostępna" czyli raczej nie produkowana, ale jak napisałem ostatnia szansa w Jadarze. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 No, fajnie się zapowiada, będę zaglądał... i na żywca też będę trochę pomagał :P pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 11 Lipca 2010 Autor Share Napisano 11 Lipca 2010 i na żywca też będę trochę pomagał :P Wpadniesz pomalować figurki Prace dziś zrobione: 1. Przykleiłem tylną ścianę i płytę to Flaka i zakleiłem to co trzeba. 2. Zacząłem Flaka. Teraz zmieniam podstawę działka żeby pasowało do koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 Fajny projekt będę zaglądał . Ładny model tego pojazdu jest wykonany przez Kamila F. Sz na nowym PWM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 Nie wiem czy wiesz Krzysiek, ale Kamil Sz. to Kraschi z którym swego czasu się nie lubiliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 11 Lipca 2010 Autor Share Napisano 11 Lipca 2010 Ładny model tego pojazdu jest wykonany przez Kamila F. Sz na nowym PWM . Podałem link wyżej (tyle że z niepolskiego forum, ta sama relacja tyle że in inglisz) Tukidyndas nie rób ze mnie idioty, a ja i Jasiek vs. Kraschi to wojna zakończona, doszło już dawno do niepiśmiennej ugody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 11 Lipca 2010 Share Napisano 11 Lipca 2010 Hehe nie doczytałem podziurawiony tez będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 11 Lipca 2010 Autor Share Napisano 11 Lipca 2010 Hehe nie doczytałem Embarassed podziurawiony tez będzie ? Pomylić się/nie zauważyć - ludzka rzecz. Dziur póki co nie przewiduje. Dziękuję za zainteresowanie projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 12 Lipca 2010 Autor Share Napisano 12 Lipca 2010 No i wygląda to pięknie, bynajmniej nie dlatego, że ja to robie, a dzięki temu że Flak wielkością idealnie pasuje do kadłuba - czego nie mamy w normalnych Pantherach gdzie przez wieżę wszystko staje się nieproporcjonalne (moja opinia na temat Panther). Cofnąłem się do roku 4000 p.n.e. żeby wynaleźć koło - i oto jest 5 kg szpachli i 30m² papieru ściernego później. Niestety Tamka ma to do siebie, że wszędzie są ślady po wypychaczach, w czołgach etc. nie robi to problemu bo wszystkie są po stronie nie widocznej, jednak w takim działku świetnie eksponują się w świetle dziennym więc trzeba je usuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Ja widzę w tym projekcie kilka dziur. Model który proponuje DML jest miniaturą prawdziwego wozu który należał do Pz.Jg,Abt. 653, trzeba wziąć tylko dwie poprawki, raz , że ten Abteilung zasłynął z wielu przeróbek frontowych, a dwa model DML jest niepoprawny, cichcem pominęli całą polowo zbudowaną wieżę z płyt pancernych. To nie był po prostu flak wstawiony na strop czołgu. Oczywiście można przypuścić , że Twój model to kolejna modernizacja polowa, albo SF. Jednak pojawia się tu problem merytoryczny. Otóż uzupełniłeś okrąg po wieży płytką . I teraz pytanie, co tu się stało. Jak Niemcy włożyli tak duży kawał płyty by zasłonił otwór do środka pojazdu? Inna sprawa to fakt, że nikt by tego otworu nie zaślepiał. Teraz jeśli pojazd ulegnie awarii to już mogiła. Nawet po zdemontowaniu włazu radiooperatora/ kierowcy będzie zbyt mało miejsca by dokonać napraw. W tym celu podnosiło się wieże. Jeśli ma to być modernizacja polowa to musi pozostać ślad po wieży w postaci otworu i łożysk na których była osadzona. Flaka należałoby osadzić na jakieś polowo zbudowanej platformie. Tak samo nie rozumiem czym jest ta okrągła podstawa pod flakiem, nikt by się nie bawił w wycinanie okręgu tylko flak zostałby w całości razem z podstawą osadzony na stropie pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 12 Lipca 2010 Autor Share Napisano 12 Lipca 2010 Tego się obawiałem - kontrowersji technicznych. Model który proponuje DML jest miniaturą prawdziwego wozu który należał do Pz.Jg,Abt. 653, trzeba wziąć tylko dwie poprawki, raz , że ten Abteilung zasłynął z wielu przeróbek frontowych, a dwa model DML jest niepoprawny, cichcem pominęli całą polowo zbudowaną wieżę z płyt pancernych. To nie był po prostu flak wstawiony na strop czołgu. A tak z ciekawości to są jakieś materiały potwierdzające że wyglądał jak wyglądał? Moje to bardziej SF i nie chcę zbytnio wchodzić w sprawy techniczne... Zakładam, że pojazd ten był (może pojedynczym) eksperymentem konstruktorów niemieckich, a nie polowym zespawaniem jednego z drugim. Tak samo nie rozumiem czym jest ta okrągła podstawa pod flakiem, nikt by się nie bawił w wycinanie okręgu Może i by się nie bawił, ale na czymś musiałem Flaka postawić żeby umożliwić mu swobodny obrót, a przerobienie podstawy było opcją najlepszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 13 Lipca 2010 Share Napisano 13 Lipca 2010 No i Cyberhobby to na podwoziu pantery D a ten będzie na podwoziu G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Lipca 2010 Autor Share Napisano 14 Lipca 2010 No i Cyberhobby to na podwoziu pantery D a ten będzie na podwoziu G Tak, napisałem o tym wyżej Mam pewien problem, otóż poszukuje planów/rysunków/zdjęć wnętrza kadłuba Panthery G. A konkretniej, chciałbym wiedzieć: co się znajdowało we wnętrzu w zaznaczonych przeze mnie miejscach. Co do postępów to na razie są minimalne, blach nadal brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 Hej Nie mam teraz dostępu do kompa swojego, dlatego nie mogę podrzucać materiałów, natomiast co to planów które zamieściłeś to Panther D. Panther G w tych miejscach miało stelaże na pociski główne do działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 15 Lipca 2010 Autor Share Napisano 15 Lipca 2010 no faktycznie, zamieściłem D, nie żebym nie odróżniał Aha, czyli w przypadku mojej konstrukcji te miejsca mogą być wolne. Powiem wręcz - idealnie Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 Bardzo ciekawa przeróbka Szkoda że zajrzałem tak późno, co do kwestii mocowania działa - zgadzam się z Pattersonem. Najłatwiejszą i chyba ciekawą i efektowną drogą byłoby zostawienie lawety działka i dospawanie na pancerzu trzech punktów jej podparcia. Ale to tylko życzenie kibiców-darmozjadów, więc możesz działać spokojnie Co do zdjęcia obudowy flaka, link: http://i272.photobucket.com/albums/jj183/acefrehleyrox/GermanBergPantherwithQuad20mm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 19 Lipca 2010 Autor Share Napisano 19 Lipca 2010 Co do zdjęcia obudowy flaka, link: http://i272.photobucket.com/albums/jj183/acefrehleyrox/GermanBergPantherwithQuad20mm.jpg Ooo, widziałem to zdjęcie, ale uznałem, że to Fotoszop Chociaż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 Rzeczywiście, ta pantera jest wyszopowana z tego pierwszego zdjęcia... A czy pierwsze z T-34 było wyszopowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 Co do zdjęcia obudowy flaka, link: http://i272.photobucket.com/albums/jj183/acefrehleyrox/GermanBergPantherwithQuad20mm.jpg Ooo, widziałem to zdjęcie, ale uznałem, że to Fotoszop na to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 To drugie zdjęcie to fotomontaż, znam oryginał tej fotki, to bergepanthera holująca Elefanta. Natomiast ostatnio widziałem fotkę Panthery z flakiem o którym wspominałem i muszę się naprostować, to nie wieża tylko osłony pancerne flaka i nie 20mm tylko 37. Wiec to nie ten egzemplarz. Zatem może i taka konfiguracja jak DML proponuje była, aczkolwiek ja się nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 20 Lipca 2010 Autor Share Napisano 20 Lipca 2010 Jedyne znane zdjęcia Flakpanthery to: I tu jest z innym typem flaka, a tak jak mówiłem mój projekt jest trochę science, trochę fiction Dziś wracam do prac przerwanych Nocą Kabaretową w Mrągowie Muszę się zabrać za szpachlowanie pięknie widocznych wypychaczy na gąsienicach (od strony wewnętrznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 21 Lipca 2010 Autor Share Napisano 21 Lipca 2010 No to tak, blachy już mam Chwała Jadarowi po prostu Jeden błotnik już zrobiłem: No i Aberowska lufa od MG34: I teraz bardzo poważne pytanie do znawców: Skoro idea jest taka że "pojazd powstał w fabryce i był jednorazowym eksperymentem" to co mu w takim układzie było zbędne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 21 Lipca 2010 Share Napisano 21 Lipca 2010 Zasadniczo to sie nie znam ale podpowiem tylko tyle rob jak Ci sumienie kaze a napewno bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi