paweltomasik1 Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 Witam wszystkich, co prawda Sherman dalej w budowie, ale nie wytrzymałem i zacząłem działać z zestawem Tamiyi "King Tiger Production Turret" w 1/35 (mój pierwszy w tej skali ). Oto mały in-box (sorki za zdjęcia): Mam w planie spróbować odtworzyć wnętrze wieży i może jak się uda okolic. Podpieram się materiałami z książek: Nr. 5 Militaria "PzKpfw King Tiger" i "Germany,s Tiger tanks - VK45.02 to Tiger II". Co nieco zacząłem już dłubać, na zdjęciu poniżej widać przyszłą ściankę p-poż. Co z tego wyjdzie to się okaże. Jakie malowanie? Na 80% s.Pz. Abt 505 no 132 . Zapraszam do podglądania, komentowania i wytykania błędów, no i oczywiście wsparcie metoryczne bardzo mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 22 Lipca 2010 Autor Share Napisano 22 Lipca 2010 Witam, dzięki za zainteresowanie, a dla bigmodel i jager27 wielkie .Panowie dzięki za linki do ciekawych stronek a przez nie dotarłem też do TEJ stronki. Skarbnica detali King Tigera. Wypas. A to mini update, co by nie było że się nic nie dzieje: Produkcja wnętrza rozpoczęta. Kanał na podłodze i jedna przegródka już na stałe, reszta złożona na sucho. Na razie to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 I na tym właśnie powinno polegać modelarstwo. Budowa modelu od podstaw (tu wnętrze) wg dokumentacji, a nie kupowanie gotowych konwersji. Choć wiem, że to drugie jest łatwiejszym sposobem i pozwala na zaoszczędzenie czasu. Przepraszam za taki off topic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Bardzo dobrze Myślę że będę tu dość często zaglądał. Malowanie z 505 to fajny wzorek na niego. (Swoją drogą mojego się już chyba nie doczekacie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 23 Lipca 2010 Autor Share Napisano 23 Lipca 2010 Dzięki za zachętę, czuję się zmobilizowany by zrobić to jak najlepiej . Nie ukrywam, że inspiracją dla mnie są prace pana Andrzeja Ziobera. Raczej nigdy go nie doścignę, no ale motywacja jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Witam. No,no wnętrze do Kocura od podstaw. Ambitny plan, sam zacząłem dłubać swojego King Tigera w 1/16 z Trumpetera. I praktycznie ponad 50 % wnętrza będę robił od nowa. Będę zaglądał do relacji Jeżeli mogę coś polecić, to polecam ten zestaw płyt DVD - The Saumur Tiger I & II photo disks http://panzerbasics.com/index_files/25-disks/saumur-disk.htm Naprawdę, warte swojej ceny. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Share Napisano 24 Lipca 2010 Hej, hej. No,no wnętrze do Kocura od podstaw. Ambitny plan, Plan ambitny, ale co z tego zostanie to zobaczymy . Miała być tylko wieża, ale jakoś tak zaczęło się rozrastać, zobaczymy dokąd dojdę . Oki, wrzucam małą aktualizację, nie jest pięknie ale to moja pierwsza taka waloryzacja więc jest jak jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Witam. No, widzę że prace idą do przodu Dwie drobne uwagi. Otwór na wał napędowy powinien być niżej. Te dwie podłużne pokrywy na ściance działowej powinny być dłuższe. Powinny się kończyć kilka milimetrów nad wręgą która biegnie wzdłuż wanny kadłuba. Mniej więcej w tym miejscu gdzie się kończą pionowe linie narysowane ołówkiem Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Share Napisano 24 Lipca 2010 Hmm, faktycznie coś nie gra, jutro będę sprawdzał. Co do pokryw to na 100%. Otwór na wał niby na miejscu a jednak coś nie gra (chyba coś ze skalowaniem mi nie wyszło). W każdym razie dzięki za zwrócenie uwagi, co dwoje oczu to nie jedne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Witam Znalazłem takie dwa zdjęcia, może będą pomocne. Wszystkie pochodzą z książki - Schwere Panzer in detail. Ryton Publications Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 25 Lipca 2010 Autor Share Napisano 25 Lipca 2010 Dzięki, na pewno się przydadzą, na razie stanęło na tym że robię ściankę działową ausf.B . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Ok, co by nie było, że nic się nie dzieje , malutka aktualizacja. Scianka ausf.B, dalej nie jest pięknie ale jest: A to pomysł mojej żony (znaczy się zakup tego mebla): pozdrowionka, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaszub Napisano 1 Sierpnia 2010 Share Napisano 1 Sierpnia 2010 czy to na górze to nie czasem Avro Lancaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Dokładnie, jeden z moich pierwszych modeli czyli dobrze wygląda tylko ze znacznej odległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Żeby nie było, że nic się nie dzieje to mały update. Na razie po porostu robi się mało i powoli. Robienie czasami tych samych elementów po kilka razy itp. Ścianka dalej się produkuje, a w ramach odsapnięcia od niej postanowiłem zrobić zespól chłodzący silnika. Nie będzie tego raczej widać i dlatego to dłubię . Jak nie wyjdzie to i tak nikt nie zobaczy . A wstępnie wygląda to tak: Przy okazji podaje ciekawy link do kilku rysunków King Tigera wykonanych przez francuzów w 1945. Świetna jakość kopii. Jest to pod TYM linkiem. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 2 Września 2010 Autor Share Napisano 2 Września 2010 Nasępna aktualizacja. Brak komentów, no ale cóż jedziemy dalej. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Fiu fiu, ładnie to wygląda. Szkoda, że nie robisz 100% wnętrza, to by dopiero była piękność ;) Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Będę się starał zrobić jak najwięcej będzie to możliwe (czyt. ile dam radę ). Zastanawiam się nad załogantami, ale takich jak bym chciał, czyli załoga przy "pracy" wewnątrz, nie mogę znaleść . Jak już "szaleję" to może spróbuję zmusić jakieś figurki do zajęcia stanowisk bojowych metodą chirurgiczną . Zobaczy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 4 Września 2010 Autor Share Napisano 4 Września 2010 Pomęczę was jeszcze trochę tymi aktualizacjami . Oto następna mała. Scianka dostała kolorku podkładu, wykonane pozostałe części podłogi (złożone na sucho), no i tygrysek dostał bateryjki ale nie wiem czy się cieszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Pomęczę was jeszcze trochę tymi aktualizacjami Twisted Evil . Oby jak najdłużej Naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem i trzymam kciuki za dalsze prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Witam. No,no całkiem fajnie zaczyna się prezentować wnętrze do kinga Silnik oraz transmisje też będziesz robił od podstaw, czy wsadzisz jakąś żywice, np: Verlindena ? Ścianka działowa już tak zostanie w kolorze podkładu ? Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 5 Września 2010 Autor Share Napisano 5 Września 2010 Dzięki Panowie za pozytywne komentarze . Jest trochę baboli ale to nauczka na przyszłość, np. te wręgi na podłodze. Jeśli ktoś będzie robił coś takiego to radze skleić całą konstrukcję poza czołgiem i dopiero włżyć do środka, wraz z osiami. bigmodel napisał: Silnik oraz transmisje też będziesz robił od podstaw, czy wsadzisz jakąś żywice, np: Verlindena ? Ścianka działowa już tak zostanie w kolorze podkładu ? Jeśli silnik będę robił to od podstaw, mam stronę gościa który zrobił tego samego kinga co ty i obfotografował go z każdej możliwej strony. Swietny materiał poglądowy. Jest to TU. Scianka powyżej podłogi będzie malowana w kolorze Ivory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 19 Września 2010 Autor Share Napisano 19 Września 2010 Witam ponownie po przerwie. Niestety okazało się że prace trochę się cofnęły, a mianowicie podłoga, a dokładniej otwór podłogi jest przesunięty względem kosza wieży czyli będzie przerabiana . Tak to jest jak coś się robi pierwszy raz. Na przyszłość będę wiedział że najpierw należy robić kosz. A wię jak już się wspomniało zacząłem walkę z koszem, baaardzo mozolną walkę. A oto nienajlepszy rezultat tej walki (złożone na sucho, będą poprawki): A to prezent od żony na rocznicę ślubu : Pozdrowienia, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Witam. Mam cichą nadzieje że ten Tiger I też będzie z wnętrzem Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 20 Września 2010 Autor Share Napisano 20 Września 2010 Jak zdobędę dokumentację to jak najbardziej . Ten scratch building jest jak bagno, wciąga . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi