Kamil232 Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Samolot chyba jedyny w tej skali. Rzeczy, które przy nim zrobiłem to przetrasowanie linii podziału z wypukłych na wklęsłe oraz odcięte usterzenie i klapy. Golenie podwozi wraz z pokrywami to też samoróbka. Malowanie metalizerem Humbrola27002. Lakierowany mieszanką MM: Sealer for metalizer oraz lakier matowy. Brudzing to wash temperowy, suche pastele oraz zwykłe kredki ołówkowe Malowanie Ludowego Lotnictwa Polskiego z początku lat 50' Poddaje do Waszej oceny koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Model bardzo ładnie się prezentuje. Ładnie wyglądają ślady eksploatacji. Chodź według mnie model wygląda bardziej na samolot w stanie muzealnym . I jeżeli tak miało by być to przydało by się wiatrochron lekko przyciemnić po przez zastosowanie lakieru bezbarwnego o kolorze rdzawo-żółtym . By wyglądała lekko zżółknięta . Jak to się spotyka w naszych muzeach. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 ładniusi, podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 witaj! gratuluję zabrania się i kończenia tego urokliwego choć dość niewdzięcznego modelu! nie często widać Jaczka na forum przy całym szacunku za włożony wkład pracy muszę cię zmartwić - otóż podwozie, pomijając że za wysokie, Jakczek siedzi dość nisko i bardziej poziomo, jest wykonane bardzo dalece od oryginału, żeby nie powiedzieć błędnie, fotki z muzeum w Krakowie: podstawową korektą mogło by być jakże charakterystyczne załamanie osłon podwozia głównego, które u Ciebie są praktycznie proste, skrócenie goleni w miejscu montażu koła, a także skrócenie goleni przedniego kółka (które też dalekie jest od oryginału, można by to w prosty sposób poprawić). Model KP (czy mastercraft, wsio ryba) to baza w której jest więcej do poprawiania niż składania, tym bardziej należą się słowa uznania za podjęcie tego tematu model sprawia bardzo przyjemne wrażenie nie mniej jednak serio namawiałbym do poświęcenia mu jeszcze kilku godzinek pracy, jak byś potrzebował jakieś materiały to służę pomocą, mam bardzo dużą własną bazę zdjęć krakowskiego muzealnego Jaczka, jest to jedna z moich ulubionych maszyn pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Baaaardzo Fajny. Mam dodatkowo sentyment do tej konstrukcji bo to był mój pierwszy sklejony model z Małego Modelarza nr 6/1982. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Modelik ładny . chociaż może troszkę za bardzo "styrany" I takie małe pytanko , co to za twór " Ludowe Lotnictwo Polskie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 I takie małe pytanko , co to za twór " Ludowe Lotnictwo Polskie" ? Dawno temu, było sobie państwo nad Wisłą które nazywało się Polska Rzeczypospolita Ludowa, no i wszystko w nim było ludowe, wojsko, lotnictwo itd... Bardzo ładny Jak, gratulacje , porządna robota. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Ja wiem że według ówczesnych władz to wszystko było ludowe . Ale czy czasem oficjalną nazwą nie było "Wojska Lotnicze" i "Wojska Obrony Powietrznej Kraju" ? Jaki-23 to chyba do połączenia tych dwóch rodzajów lotnictwa stworzyły w "WOPK"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 8 Sierpnia 2010 Share Napisano 8 Sierpnia 2010 Mam wrażenie że oglądam samolot z jakiegoś muzeum. Gdybyś Kamilku owiewkę zmatowił na żółto, wtedy jeszcze bardziej wyglądałby na weterana z muzeum. świetny model wyszedł z tego mało dokładnego zestawu, brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil232 Napisano 8 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2010 przy całym szacunku za włożony wkład pracy muszę cię zmartwić - otóż podwozie, pomijając że za wysokie, Jakczek siedzi dość nisko i bardziej poziomo, jest wykonane bardzo dalece od oryginału, żeby nie powiedzieć błędnie, Doskonale o tym wiem I przyznaje że już w trakcie prac zastanowiłem się i stwierdziłem, że już trudno, będzie niezgodnie z oryginałem, ale i tak dużo lepiej od tego co proponuje zestaw. Choć przyznaje, że nie dysponowałem tak dobrymi zdjęciami więc dzięki Jak czegoś będę potrzebował to się odezwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 8 Sierpnia 2010 Share Napisano 8 Sierpnia 2010 o zdjęcia wal śmiało, mam tego całe mnóstwo ja jednak będę nalegał na te proste przeróbki (no chociaż załamanie osłon!) bo warto! bo modelik jest fajnie wykonany i szkoda to tak zostawiać, a zajmie co to może 15 min. także bardzo bardzo namawiam!! pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Ale czy czasem oficjalną nazwą nie było "Wojska Lotnicze" i "Wojska Obrony Powietrznej Kraju" ? Jaki-23 to chyba do połączenia tych dwóch rodzajów lotnictwa stworzyły w "WOPK"? tofik były np. wojska pancerne i zmechanizowane, czy też wojska ochrony pogranicza, ale całościowo składały sie na Ludowe Wojsko Polskie.Podobnie różne jednostki lotnictwa (przecież nie wszystkie były w strukturach OPK) stanowiły Ludowe Lotnictwo Polskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Grześ pokaż mi rozkaz, ustawę, rozporządzenie czy jakiś inny dokument powołujący Ludowe Wojsko Polskie. Z tego co wiem to w czasach PRL były Siły Zbrojne Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 To jest dowód na to jak absurdalny był to system, dawali medale za rozwój czegoś co oficjalnie nie istniało . Chociaż na medalu marynarki pisze poprawnie, a nie Ludowa Marynarka Wojenna. Dopatrzyłem się tez na tym jednym małym Siły zbrojne w służbie ojczyzny. Niezły bajzel był w tym PRLu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 jeszcze za wikipedią: Nazwa "Ludowe Wojsko Polskie" używana była powszechnie przez propagandę, władze państwowe oraz piśmiennictwo tego okresu (przymiotnik - "ludowe" często pisany małą literą) w celu podkreślenia związku z panującym w państwie ustrojem. Niemniej jednak nie była nazwą oficjalną (nie jest więc nazwą własną). Oficjalnymi zaś nazwami w tych okresach były: Wojsko Polskie, następnie Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej, a od 1952: Siły Zbrojne Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Tak więc tego typu medale jak i nazwa miały znaczenie przede wszystkim propagandowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 PRLu nie ma już od dwudziestu lat, więc nie widzę sensu ciągnąc ich propagandy w nieskończoność Osobiście jestem za tym aby używać nazw rodzajów sił zbrojnych takich jakie one faktycznie nosiły. Jedynie słuszna partia już nie patrzy nam na ręce i nie musimy odstawiać tej "ludowej" szopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi