jakub1989 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Witam Jest to mój pierwszy duży model. Jak byłem młodszy składałem małe proste samoloty, więc zastanawiam się jak ten mi wyjdzie. Nie posiadam aerografu dlatego kabinę pozostawię w zielonym kolorze plastiku. Ramę chcę pomalować czarnym sprayem zbiorniki paliwa na srebrno. kolory innych części których nazw nie znam pomaluje na kolory podpatrzone na modelach innych użytkowników. Zastanawiam się czy bawić się w szpachlowanie ? Może z tym sobie dla bezpieczeństwa darować ? Aha jak wygląda temat malowania większych powierzchni pędzlem ? Mam kilka farbek (czerwona, zielona, szara,czarna) które przy okazji kupiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Witaj w dziale! Zastanawiam się czy bawić się w szpachlowanie ? Może z tym sobie dla bezpieczeństwa darować ? A dlaczego nie szpachlować? Model tylko na tym zyska. Poza tym, to nie jest niebezpieczne, jest tylko trochę więcej roboty. Ramę chcę pomalować czarnym sprayem zbiorniki paliwa na srebrno. Tak samo - sprayem - możesz pomalować kabinę; wnętrze i mniejsze elementy - pędzlem. Nie zapomnij o podkładzie. Poza tym, nie bój się pytać, na pewno Ci pomożemy. Pozdrawiam, Marcin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub1989 Posted August 7, 2010 Author Share Posted August 7, 2010 To w takim razie jaką szpachlówkę kupić musi być specjalna do modeli ? Nie wiem też jaki podkład Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Zajrzyj chociażby TUTAJ. Praktycznie wszystko masz na miejscu. Pozdrawiam, Marcin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Praetorian Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Przede wszystkim to zajrzyj do działu "Jak to zrobić i pokazać". Skarbnica wiedzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Truckerek93 Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Szpachla Tamki jest dobra, tylko ma tendencje do "zapadania się" i trzeba dać z dwie warstwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub1989 Posted August 8, 2010 Author Share Posted August 8, 2010 Zrobiłem małe zakupy i model zacznę składać dopiero jak wszystko dostane. Dalej nie jestem przekonany do malowania kabiny boje się zacieków od sprayu, rozwarze to w czasie składania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Truckerek93 Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Zacieków nie zrobisz, jak będziesz delikatnie malować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarny1986tychy Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Praktyka czyni mistrza. Pomaluj delikatnie jaką deske, płytke co kolwiek i wyczujesz co i jak! Każdy kiedyś zaczynał Spokojnie, powoli, nie nerwowo a do wszystkiego dojdziesz! Powodzenia:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Poza tym, zawsze jest zmywacz, jak coś pójdzie nie tak. Pozdrawiam, Marcin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub1989 Posted August 9, 2010 Author Share Posted August 9, 2010 Można usunąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Praetorian Posted August 9, 2010 Share Posted August 9, 2010 Co usunąć? Post czy temat? I z jakiego powodu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub1989 Posted August 10, 2010 Author Share Posted August 10, 2010 Post ! Miałem problem ale już go rozwiązałem dlatego napisałem prośbę o usunięcie posta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alanozik Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 NIe masz sie co obawiac zaciekow po sprayu, nakladaj cienkie warstwy a nic sie nie bedzie dzialo, ja maluje wszystkie swoje modele sprayami i nic mi sie jeszcze nie dzialo, pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paczek1981 Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Ja stosuje szpachlówke WAMOD i jestem zadowolony. Życze powodzenia w budowie modelu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub1989 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Za niedługo dodam zdjęcia czasu mam mało więc sklejam powoli. Nie wiem dlaczego nie mogę pomalować czerwoną farbką plastiku. Chciałem na taki kolor zrobić pokrywę zaworów ale kolor poprostu nie kryje. Z czarnym ,srebrny nie miałem problemu. Chodzi o farbkę firmy humbrol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymek94 Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Może zbyd rzadka jest? Ja nie miałem problemu z humbrolami...Kryły wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal85 Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Problem może tkwić w gęstości farby jak również w wymieszaniu jej. Najpierw dobrze ją wymieszaj jakimś patyczkiem. Inna sprawa, niektóre farby są rzadkie i wtedy potrzeba jest nałożyć kilka warstw żeby dobrze pokryć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diesel fan Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 A podkładu kolega używa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub1989 Posted September 11, 2010 Author Share Posted September 11, 2010 Mam kilka fotek tego co narazie skleiłem. Czasu mam mało i jest to mój pierwszy model dlatego wolno idzie. Z efektów jestem zadowolony zdjęcia nie są zbyt dobre nie mam normalnej cyfrówki. Jak będzie lepsze światło to zrobię lepsze zdjęcia. Muszę jeszcze poprawić farbę na "orurowaniu" silnika bo na zdjęciach wyszły jakiś przebarwienia i faktycznie pod światło je widać chyba złapałem za nie do końca utwardzoną farę. Lakier na ramie jest czarny błyszczący. Trochę żałuję ,ze nie zaszpachlowałem łączenia dwóch kawałków ramy chyba to poprawie Kilka nie skończonych elementów po pierwszym szlifowaniu Uploaded with ImageShack.us PS. Na żywo wszystko wygląda lepiej zdjęcia troche nie wyszły :roll Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voseba Posted September 11, 2010 Share Posted September 11, 2010 Najbardziej podoba mi sie srebrny pasek klinowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 11, 2010 Share Posted September 11, 2010 Najbardziej podoba mi sie srebrny pasek klinowy To taki nowy trend tuningowy, malowanie pasków klinowych na srebrno. Sam niedługo będę malował w swoim Clio... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voseba Posted September 11, 2010 Share Posted September 11, 2010 A to wszystko jasne. Na pewno wiesz żeby nie malować paska na powierzchniach styku z kołami pasowymi bo będzie Ci się ślizgać, światła przygasną, klima straci na wydajności... Daj foty z warsztatu jak będziesz malować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub1989 Posted September 11, 2010 Author Share Posted September 11, 2010 O qwa ale gafa Jutro go przemaluje nawet nie pomyślałem ,że będzie to tak głupio wyglądać Chciałem więcej kolorków na silniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diesel fan Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 i jest to mój pierwszy model Więc nie widzę potrzeby naśmiewania się z tego, że kolega zrobił srebrny pasek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts