reggy Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) 1.Nazwa projektu grupowego: Zdobyczne maszyny. 2.Ramy czasowe: 1914-2010 3.Założenia projektu : Projekt ma na celu, przedstawienie jak najszerszego wachlarza wszelkich maszyn zdobycznych. Prezentowane będą maszyny : zdobyte w walce przejęte po podbiciu kraju które zostały internowane. przejęte po powstaniu kraju po na byłych okupantach lub zaborcach zdobyte pozyskane nielegalnie Każdy wystawiony model w warsztacie/galerii musi zostać jak najdokładniej opisany.Temat w którym zostanie pokazany model lub jego budowa musi zawierać historię danego egzemplarza, a w przypadku jej braku.Twórca powinien podać podstawy (artykuły, zdjęcia, filmy etc.) do wysnucia wniosków jakie skłoniły twórcę do wykonania modelu w ten konkretny sposób. W projekcie będą prezentowane maszyny wszelkiego koloru i maści. Samoloty, Okręty, Pojazdy wszystkich rodzajów. UWAGA Nie będziemy przyjmować zgłoszeń maszyn w malowaniach fikcyjnych np. Rosyjskiego F-117, Fińskiego P-24, Polskich Pz.VI itp. 4. Uczestnicy projektu: Lotnictwo: -Paranoid Hawker Hurricane Mk.IIb 64 Sentai Chiang-May , Marzec 1942 1/72 -Botan RWD-8 Łotewskie Siły Powietrzne 1939-1940 1/72 -Moses Jak-23,Ił-10,Jak-9P USAF 1/72 Ki-61 Hien - USMC 1/48 -Black616 PZL-37 A i B Rumuńskie siły powietrzne 1940-1944 1/72 Pancerka: -krzychu-onisk Pz.Kpfw. III J. Pułk Ułanów Karpackich. Egipt, lipiec 1942 -reggy KW-1 mod.1940 w służbie niemieckiej 1/35 viewtopic.php?t=22278 Stug III ausf.G w służbie radzieckiej 1/35 -artoor_k King Tiger w służbie amerykańskiej, Battle of Bulge w 1944, 1/48 Przewiduję się dalsze poszerzanie grona członków i powiększanie liczby modeli wystawianych przez dotychczasowych użytkowników 5. Czas trwania projektu od 12.07.2010 do 12.07.2011. Warsztaty projektu proszę oznaczać przez [ZDOB], a galerię [G][ZDOB]. Wszelkie zgłoszenia do projektu wklejajcie w tym wątku. Prośby o przyklejenie jakiegoś tematu bezpośrednio do mnie przez PW. Edytowane 20 Sierpnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Warsztaty projektu proszę oznaczać przez [ZDOB], a galerię [G][ZDOB]. Trochę nieciekawie to brzmi, może po prostu [ZDOBYCZ]? W [1:1] jest wątek-matka tego projektu grupowego: viewtopic.php?t=21888 Można by go do subforum projektu wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Mam pytanie, chociaż raczej znam odpowiedź, ale wolę się upewnić: czy muszą to być koniecznie maszyny ZDOBYTE w wyniku walk, czy może się wcisnąć maszyna pozyskana drogą - nazwijmy to umownie - pokojową? Mam taki jeden model, który sobie leży w szafie i na BF III czeka, ale jak nie ma to może tutaj go wcisnę... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black616 Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 zdobyte w walce przejęte po podbiciu kraju które zostały internowane. przejęte po powstaniu kraju po na byłych okupantach lub zaborcach zdobyte pozyskane nielegalnie jeśli spełnia którykolwiek z tych warunków to pasuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 No właśnie w tym sęk że niezbyt... Dobra, widzę że nie utrzymam tajemnicy - chodzi mi o egipskiego Hurricane'a. Niby na siłę da się podciągnąć pod trzeci punkt.. ale jak piszę, na siłę. Poczekam na werdykt Rady Starszych pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black616 Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 A jak wygląda jego historia ( bo pierwsze słyszę o Egipskim Hurrim ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 REAF - Royal Egyptian Air Force - "otrzymała" od Brytyjczyków po 20 Hurrych Mk. IIB i C w 1944 roku... tylko właśnie nie znam szczegółów tego przekazania, wiem tyle, że Bryci się niespecjalnie palili do oddania tych maszyn. Jak mówiłem, nie ma parcia na akceptację, jak będzie - to fajnie, jak nie - poczekam sobie na inny projekt pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Cieszę się że ktoś jest zainteresowany egzotycznymi Hurricane'ami. Sam mam kalkomanie print-scale i zamierzam kiedyś zrobić Egipskiego. w monografii aj-pressu A więc w latach 30-tych kraje będące pod kontrolą Wielkiej Brytanii jak Egipt (formalnie niepodległy ;] ) wysuwały różne żądania. Żeby zrobić żądaniom zadość pozwolono im stworzyć małe siły powietrze. Ważną rolę do tej pory w utrzymaniu wielkiego imperium pełniło lotnictwo. Nawet trochę starych dwupłatów wystarczyło w wypadku jakieś rebelii do jej zdławienia. Z tego powodu Anglicy nie bardzo mieli ochotę dawać potencjalnym buntownikom myśliwce do ręki, więc dawano je w małych, wręcz śladowych ilościach. Od jesieni 1942 roku oddano im 20 Hurricane'nów. Służyło głównie do szkolenia, po wojnie je zezłomowano, 4 służące do rozpoznania meteorologicznego były używane do 1947 roku. Niestety w takim wypadku jakoś pod nic nie da się podciągnąć. Ale zdobyczne Hurricane'ny były w takich krajach: Irlandia-internowane Belgia-trzy internowane nie licząc zakupionych włochy-jeden ex-jugosłowiański produkcji zmaj Niemcy Finlandia - jeden składak z dwóch zdobycznych maszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 No, jest tak jak myślałem... a o innych malowaniach wiem - egipski robię z sentymentu do tego kraju Szkoda, poczekam do Barw Forum ;) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 Uprzejmie proszę o dopisanie mnie do projektu z King Tigerem Academy 1:48 zdobytym przez Amerykanów podczas Battle of Bulge w 1944 Warsztat założę dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 King Tigerem Academy 1:48 Academy? Chyba raczej Tamiya Ale fajnie, fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 Academy...to bardzo stary model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 A no to nie wiedziałem o takowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Czy dobrze rozumiem, że do projektu można zaliczyć jednostki latające, które wylądowały na lotniskach przeciwnika bądź przez pomyłkę bądź w wyniku dezercji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Czy dobrze rozumiem, że do projektu można zaliczyć jednostki latające, które wylądowały na lotniskach przeciwnika bądź przez pomyłkę bądź w wyniku dezercji? Tak, jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Krążyłe wokół tematu, aż się w końcu zdecydowałem. Jeśli można to bym prosił dopisać mnie do projektu. Zamierzam zmajstrować Panzer IV J, w barwach LWP, wyremontowany w 24 batalionie naprawczym i wcielonegy do 5 Dywizjonu Artylerii Samobieżnej 6 Dywizji Piechoty. Skala 1/72. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Zamierzam zmajstrować Panzer IV J Fajnie! Jaki producent? Ja muszę się przyłożyć do swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Zamierzam zmajstrować Panzer IV J Fajnie! Jaki producent? Ja muszę się przyłożyć do swojego. Skala 1/72, model Revell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Skala 1/72, model Revell Mr. Green Masz ich tam więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 23 Października 2010 Share Napisano 23 Października 2010 Ciekawa zapowiedź od Mirage Hobby przyszła. Czołg Lekki M3 'Luzon 1942'' W środku mają być kalki do japońskiego zdobycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Tak z czystej ciekawości...będzie jakaś ankieta czy głosowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Tak z czystej ciekawości...będzie jakaś ankieta czy głosowanie? Po 2 latach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Tak z czystej ciekawości...będzie jakaś ankieta czy głosowanie? Po 2 latach ? Też racja...ale pasowałoby jakoś zakończyć ten projekt. No chyba że będzie wisieć tak jak "Wrzesień '39" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Ankieta? Po co przecież to nie konkurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi