Botan Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 eee nie jestem specem od pancerki ale to drugie to chyba Maus co nie ?Co z nim nieteges Botan ? Tam jest maus złożony z wieży v2 i kadłuba v1, dlatego widać że kamuflaż z obu części nie pasuje do siebie. I co najważniejsze w tej konfiguracji jest zdobyczny. Czyli z nim jest bardzo teges Robienie go w malowaniu z Kubinki gdzie przemalowali go Rosjanie jakoś mi nie pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 PS. Jachud3 z tego co się orientuję to chyba jesteś jednym z ,,Peczterdziestko-fanów/maniaków" To ci się przyznam ja też kocham ten samolot zwłaszcza P-36 i pierwsze wersje P-40 (Tomahawk) No to witam w klubie pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 temat P -40 widac będzie niewyczerpany,a wracając do Hurricane to znalazłem na kilku forach informację ,że fińskie Hurricane należały do partii samolotów przeznaczonych do Polski,zaś sam egzemplarz ,który zapakowany był w skrzynię ponoć dotarł jednak do Gdyni ale w trakcie już wojny nikt go nie wypakował ze statku i ponoć wrócił do UK i został zezłomowany???? (nigdy one nie widniały na stanie RAF`u,więc dziś trudno się czegoś dokopac,kolejny temat nie do rozstrzygnięcia. Co do zdjęcia tego Huricane`a fińskiego to większość internautów pisało o egzemplarzu "polskim" ,chyba ,że mieli na myśli same maszyny z partii ,a nie o znakach bo mnie też dziwi fakt ,że zostawiono by inne znaki na kadłubie ,a inne na skrzydłach.MEA CULPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 zapakowany był w skrzynię ponoć dotarł jednak do Gdyni ale w trakcie już wojny nikt go nie wypakował ze statku i ponoć wrócił do UK i został zezłomowany Znów sięgnąłem do książki pana Eden'a; pisze on, iż jeden Hurricane zamówiony przez Polskę do dalszych ewaluacji oraz pozostałe 9 zamówionych już jako normalny towar importowy mogły nie dotrzeć do Polski - i teraz, co ciekawe - albo wróciły do UK albo popłynęły na Bliski Wschód:!: pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 W tym temacie niedoszłych polskich Hurricane radzę poszperać na forum DWS Parę wyników z ich szukajki: Hurricane L2048 Hawker Hurricane, który dotarł do Polski....... http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=59&t=10865 http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=5&t=125734 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black616 Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Ale jaki nie ma więcej sensu ( w tym temacie ) debatowanie o Hurrim zdobytym przez Finów na Rosjanach ?? Te ex-Polskie i tak nie podchodzą pod temat projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 black616 wiem no ale najwyżej władza wydzieli wątek do 1:1 i nie będzie problemu. Jednak są zdjęcia fińskich hurri z zamalowanymi szachownicami Z drugiej części monografii Ajpresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black616 Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 To moze się dołączę i skomentuje to zdjęcie. Czemu Hurri jest cały Zielony ? Myślałem że w Finalndii najpierw latali w kamuflażu RAR potem zamienili na swój. Tymczasem ten to mu ma zamalowanie szachownice czyli musiał je mieć jeszcze w Brytanii Czyżby ten Hurricane był od początku pomalowany na zielono ? Dodatkowo zwróćcie uwagę na to tu mamy hurri A tu fragment skrzydła Karasia Nie wydaje wam się że odcienie są bardzo podobne ? Wiem odważna teoria ale warto się zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Black hehe z tym porównaniem to żeś teraz nieźle pojechał. Nie można oceniać kolorów oraz/i odcieni na zdjęciu, tym bardziej czarno-białym, robionym przy różnych oświetleniach, o różnych porach roku, na różnych filmach i aparatach. Wtrącę też dwa grosze do dyskusji. Może to siła autosugestii, bo tyle o tym gadacie ale zacząłem widzieć coś kwadratowego na skrzydłach, oraz kamuflaż na usterzeniu Temat jest bardzo ciekawy, sam osobiście jestem ciekaw co się stało z polskimi hurrasiami i spitami. Władza mogła by wydzielić wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Ten fiński Hurricane jest w kamuflażu, słabo ledwo widocznym ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Przepraszam że post pod postem ale na forum odkrywcy jest wątek o maszynach zdobycznych. http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=71420 Na szybko rzuciło mi się w oczy zdjęcie włoskiego T-34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egon Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Panzer IV Panterki a ten SU-76i nadaje się do tematu podwójnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Jeśli kogoś interesują zawiłe historie typu ex-litewskie ex radzieckie niemieckie zdobycze powinien zajrzeć do tego wątku: http://www.plienosparnai.lt/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?2377.post Są zdjęcia i plansze barwne samolotów: Piper J-3 Cub, DH89M, Gloster Gladiator i różnych ANBO Co do tekstu trzeba czasem użyć translatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 http://allegro.pl/naklejki-japonia-pacyfik-1-48-unikat-i1238761823.html Kalki dla zdobytych japońskich maszyn z serii Dying Sun w 1:48. Może kogoś zainteresują. http://allegro.pl/naklejki-japonia-pacyfik-1-48-unikat-i1238761891.html A tu maszyny amerykańskie zdobyte przez Japończyków też 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Października 2010 Share Napisano 7 Października 2010 Zastanawiam się czy Ex-Irański F-14 Przejęty przez USN nadaje się do projektu.Maszyny te robiły za Agrresorów w radzieckim malowaniu, jednak ja bym zrobił w klasycznym Irańskim kamuflażu Historia wygląda tak że Amerykanie sprzedawali Iranowi (gdy był jeszcze republiką) swoje maszyny, jednakże do władzy doszedł zły szach zmienił ustrój na replukę islamskie i partia Tomcatów które były przeznaczone dla Iranu przejął US Navy w oryginalnym irańskim kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Hej Szukam zdjęć czołgów lekkich M3 zdobytych przez Japończyków na Filipinach. Jak na razie mam to: http://3.bp.blogspot.com/_xCj-CgN8VII/SbdP9hFv_1I/AAAAAAAAADk/DlWxSzucluc/s1600-h/capturedstuarts.jpg http://bp0.blogger.com/_CbwnjooteyI/SCfgr7tshDI/AAAAAAAALh0/wMRbc8XDUSs/s1600-h/11.jpg Duże zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy82 Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 W numerze 3/10 magazynu AERO jest artykuł o wędrownym cyrku Rosariusa - jednostce niemieckiej Luftwaffe podczas II wojny światowej - na wyposażeniu której były m.in.: P-47, P-38, P-50, Hawker Typhoon, Spitfire, Mosquito itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Mam pytanie t współtwórców tej dyskusji, ostatnio zbieram informacje na temat niniejszego postu: Czy posiadacie więcej informacji na temat naszego PZL łosia w barwach Luftwaffe, czy brał udział w jakiejkolwiek bitwie, Czy posiadacie informacje na temat MIga-3 również w barwach Luftwaffe, jak zanlazł się u Niemców i gdzie walczył i czy dużo było tych maszyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 BA64B zdobyty podczas wojny koreańskiej przez armię amerykańską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Odkopię zapomniany temat. Film z testowania w ZSRR zdobycznego F-5E 00867 http://www.liveleak.com/view?i=e52_1320882209&safe_mode=on&use_old_player=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi