Skocz do zawartości

Mój pierwszy model M1A1 Abrams 1:35 Italeri

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pochwalę się swoim pierwszym sklejonym modelem. Malowanie pędzelkami, farba Model Master Acryl + Pactra. Żadnych efektów brudzenia czyli model prosto z fabryki :P. Brak nawet szpachlowania. Model jest 1:35 Italerki. Malowanie pustynne.

01abrams1mg7.th.jpg 01abrams2ig8.th.jpg

01abrams3nh8.th.jpg 01abrams4gj6.th.jpg

01abrams5ha4.th.jpg 01abrams6ih1.th.jpg

Pozdrawiam

Samik

Napisano

model bardzo ladnie i czysto sklejony, jedynie nie przemawiaja do mnie te plecaki znaczy ich kolor no i z racji ze to jest Twoj pierwszy model to nie bede mowil ze dla mnie jak nie jest pobrudzony i zardzewialy to nie jest skonczony, ale ok pzdr ŁADNY

Napisano

Ladny model.

Co do plecaka. kolor jest b.dobry, wez Shadow Foxie pod uwage ze ekwipunek z systemu Alice ma tendencje do plowienia. pozatym troche dziwnie wyglada dlatego ze nie jest wycieniowany. Samik jedyne co mozesz z tm plecakiem zrobic to ciemniejszym zielonym zrobic obwodki dookola wszystkich klap bedzie wygladal jeszcze lepiej

alice%20Pack.jpg

nie jest pobrudzony i zardzewialy

Hehe zardzewialy czolgi to tylko w muzeach, ale troche brudu by sie przydalo

Napisano

moze na Abramasach nie ma rdzy, nie wiem nie znam sie nie sklejam "MODERN TANKS" a co do plecakow to moze i masz racje ja bym go najpierw pomalowal na czarno potem na pol wytartym pedzlem przejechal tak zeby w zakamarkach zostal czarny, a na koniec tak jak mowiles obwodki ale to juz suchym pedzlem.

Napisano

hehe ja tez sie na tankach nie znam, ale z zaslyszania wiem ze na czolgu rdza nie ma jak sie osiasc, no moze delikatna gdzies na cienkich blachach, ale nie wydaje mi sie aby raelnie to odtworzyc w modelu. Co do plecaka, to zamiast czarnego lepszy bylby o 1-2 tony ciemniejszy kolor bazowy

Napisano

nie wydaje CI sie aby realnie odtworzyc rdze na modelu ?? poogladaj troche modeli czolgow z okresu IIwś w profesjonalnym wykonaniu ja nie dlugo zaprezentuje DUKW i tam jest dopiero duzo rdzy :P ale nie zbaczajmy z tematu, bo zasmiecamy koledze

Napisano

Mam nadzieje ze kolega sie nie obrazi za jeszcze jeden post. Jak juz wspominalem na czolgach sie bardzo nie znam, to co napisalem o rdzy jest zaslyszane od ludzi, to po pierwsze po druge w przypadku DUKWa moze byc inaczej niz w przypadku Abramsa. Wezmy chociaz pod uwage teren dzialania oraz konstrukcje pojazdu. W przypadku DUKWa operujacego na pacyfiku, oraz plazach normandii w sporej wilgotnosci oraz zasoleniu (bezposredni kontakt z morzem jak to przystalo na amfibie) oraz to ze byl zrobiony z blachy pewnie na dodatek kiepsko zabezpieczonej przed korozja, a nawet ja obijany itd zgodze sie moze sie pojawic delikatna rdza, ale nie sadze ze w stopniu takim jak widzac to czasami na samochodach na naszych drogach. Natomiast w przypadku M1 zrobionej przez Samika taka rdza niemiala by gdzie zrobic gdyz jedyny kontakt z woda mialby pewnie w momencie gdy zjezdzal ze statku i gdy na niego wracal, a klimat pustynny raczej nie pomaga rdzy.

Pozdrawiam i czekam na wspomnianeo DUKWa

Napisano

Co do tego modelu to jest on pierwszym moim po 15 latach przerwy i dlatego nie brudziłem, bo się zwyczajnie nie znam.

Nad plecakiem muszę pomyśleć a co brudzenia to jednak rdza odpada. W przypadku abramsów raczej nie ma co rdzewieć. Jedynie mogę jakieś smugi po spływającym brudzie zrobić. Ale wpierw muszę się nauczyc.

tutaj mam fotki, które pomagały mi troszkę podczas malowania.

http://tanxheaven.com/m1a1/m1a1pic.htm

Pozdrawiam

Samik

Napisano

Ja k na model po tak dlugiej przerwie zrobiony to jest fajny.Ja bym jeszcze trochę żołnierskiego ekwipunku do koszą powrzucał.Bo taki pusty,że aż się prosi.

Napisano

Od czegoś trzeba zacząć ;) Po pierwsze gratuluję skończonego schludnego modelu! No i plusik za współczesną tematykę.

Co do rdzy na pustyni, panują tam ekstremalne temperatury (a więc mamy przegrzewanie), a wahania między dniem i nocą są drastyczne. Parowanie, skraplanie, rosa, nazwij to jak chcesz, musi wystąpić. Zwłaszcza w miejscach gdzie farba zeszła można liczyć na pojawienie się korozji. Niestety nie mam akurat pod ręką lepszych przykładów niż ten na poniższym zdjęciu:

0a44fcc6f169ae6cm.jpg

PS. Tylne światła są zakurzone czy jeszcze nie kupiłeś czerwonej farbki?

Napisano

@dormitor farbkę mam a nawet dwie różne czerwone jednak musiałem przeoczyć te tylne światła albo w instrukcji nie było to wyszczególnione.

Ale i tak "zardzewiać" go raczej nie będę. :P

@imek46 ekwipunek jest w koszu. Jedno zdjęcie było zrobione z wyciągniętym ekwipunkiem aby móc zademonstrować srebną siatkę kosza. Na innych zdjęciach widać koła, skrzynkę i dwa karnistry.

• 6 months later...
Napisano

Właśnie wczoraj odebrałem mojego Abramsa Dragon nr 3535. Nie mam na niego pomysłu (jeszcze), lecz jak go zrobię wstawię kilka fotek. Mój dla odnmiany na pewno będzie z exploatacja i kilkutygodniowym zakurzeniem.

Napisano

Niewiem czemu ale mi ten Abrams przypomina zabawkę- przydału by się kilka technik modelarskich (nie będe wymieniał jakich) Ale po za tym ładny i czysto wykonany. Ocena: - - - - -5

Napisano

No w zasadzie to wash by juz wiele tutaj dał.

Swoja droga oświetlenie przy zdjęciu też możliwe że taką płaskość spowodowało dalej.

• 2 weeks later...
Napisano

Model wygląda tak jakby był malowany aerkiem a nie pędzelkiem.Oczywiście to bardzo dobrze świadczy o twoich umiejętnościach że potrafisz tak dobrze pomalować przy użyciu pędzla.Żadnych zacieków i smug.Aż miło popatrzeć.