Skocz do zawartości

ORP Burza 1955-1960

rykrol

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jeśli masz dostęp do ">>Burzy<<, weterana atlantyckich szlaków", tam jest bardzo ładne zdjęcie pod koniec, wszystko na nim widać usiłowałem je znaleść na necie, lecz niestety bez powodzenia, a skany wychodzą koszmarnie

Jeśli masz dostęp do ">>Burzy<<, weterana atlantyckich szlaków",

Książkę posiadam, zdjęcie fantastyczne, ale jest to zdjęcie z okresu kiedy Burza była okrętem muzeum. Czyli po przezbrojeniu w dwa działka 37 mm na pojedyńczej podstawie. A mnie interesuje okres wcześniejszy kiedy jeszcze pływała. Wtedy posiadała na tym samym miejscu ,dwa działka podwójne 37mm.

Heh, chodzi mi o trochę wcześniejsze zdjęcie, kiedy "Burza" razem z "Błyskawicą" były z kurtuazyjną wizytą w Portsmouth w roku bodajże 1955 (albo '56, nie pamiętam dokładnie)

Jeśli dobrze pamiętam, jest to przedostatnia grupa zdjęć, pod sam koniec i jest tam również ładne ujęcie obu okrętów od rufy, dobrze widać artylerię główną

I znowu jestem na forum. Czas przeznaczyłem na dopracowaniu szczegółów. Najpierw zacząłem od platformy dalmierza na śródokręciu.

Pierwszy spróbowałem zrobić z blaszki. To była porażka. Wylądowała w koszu. Drugą zrobiłem z plastyku. Oto efekt.

platforam.jpg

Następnie wziąłem się za kominy. Drugi komin został o 3 mm skrócony, z komina Błyskawicy. Po za tym został wyposażony w wywietrznik i w odciągi.

Został też zmieniony okap.

srodokrecie.jpg

I wreszcie zacząłem platformę wieży . Nie jestem z niej zadowolony. Oceńcie to sami. Chyba będę poprawiał.

wieza%202.jpg

Platforma%20wie%C5%BCy%202.jpg

wieza%201.jpg

No i postanowiłem. Przerabiam platformę na wieży. Obejrzałem jeszcze raz zdjęci. I stwierdziłem że to co zrobiłem to fajans. A chciałbym aby wszystko to co robię było o.k. Więc jeszcze raz spróbuję. Zdjęcia pokażę, jak tylko platforma będzie gotowa. Po za tym czas na blaszki. Pierwsze klejenia.

Dziobówka jest o.k. Nic nie odstaje. Tam jest rzeczywiście falochron, i stąd ten cień. Co do ryflowanej części komunikacyjnej, wygląda to jak gąsienica czołgowa, ale nic tu nie mogę zrobić. Tak już jest. W rzeczywistości wygląda to lepiej. Ale aparat fotograficzny strasznie, obnaża niedokładności . Przez co muszę niektóre elementy poprawiać . Teraz pracuję nad tylnią platformą. Niedługo zdjęcia.

Ostatnio trochę mi czasu brakowało , więc tylko zacząłem pracę nad pomostem rufowym. Ponieważ jest to część dorabiana tylko przez mnie , to i tu może być parę nieścisłości. Chociaż staram się, aby element ten był dopasowany do całością. Problem z późniejszym wklejeniem pontonów, które znajdowały się pod pomostem. (Te z Błyskawicy nie pasują). Po za tym niektóre elementy wyposażenia, zostaną przyklejone później . Aby nie przeszkadzały przy malowaniu . Teraz parę zdjęć.

Pomost%20rufowy%201.jpg

Pomost%20rufowy%202.jpg

Pomost%20rufowy%203.jpg

Pomost%20rufowy%204.jpg

Pomost%20rufowy%205.jpg

Jutro zabiorę się do pracy nad przednim pomostem.

Wiem, że ciężko fotografuje się elementy z białego polistyrenu, bo co byś nie robił, to i tak prawie nic nie widać (wiem, bo sam mam tak ze swoimi pracami), ale jeśli mogę prosić, to postaraj się robić je trochę wyraźniejsze, na mniej wyrazistym (bardziej stonowanym) tle - np. na jaśniejszej deseczce, czy kartce papieru.

Tematu, który ruszyłeś, nie widziałem jeszcze w necie i jest dla mnie bardzo ciekawy, myślę jednak, że więcej było by widać z zakresu Twojej pracy, gdybyś elementy (zwłaszcza wykonywane od podstaw) robił w rzutach "trzy-czwarte", jak np. na 2 lub 4 zdjęciu - widać wtedy "o co chodzi". Na fotkach robionych pionowo z góry (np. 1 zdjęcie) często nie widać wszystkich załamań pokładu, dorobionych elementów i takich tam. Przydałoby się popracować też nad ostrością (na 3 zdjęciu niewiele widać, a szkoda, bo takie szczegóły są często pomijane) - jeśli Ci to pomoże, to ja dopiero po jakimś czasie załapałem, że jak ustawię "supermakro" w swojej "głupawce", to najlepsze zdjęcia wychodzą mi z odległości ok. 10-15cm od detalu.

Wiem, że biadolę, ale chciałbym mieć jak najwięcej przyjemności z oglądania Twojej pracy, a myślę, że inni też

Czekamy na resztę

bzzz-bzzz

O.k postaram się dostosować. Zdjęć nigdy nie robiłem w makro, i to jest problem. Ale mam dobrego fotografa. Więc zgłoszę się do niego po nauki. Może coś z tego wyniknie. Tło napewno zmienię.

• 3 weeks later...

Trochę mnie nie było. Sprawy rodzinne (wesele , praca), czyli wszystko co nie na rękę, to na bok. Ale o Burzy nie zapomniałem. Najpierw wziąłem się za łatwiejsze rzeczy. Czyli sprzęt ratunkowy, który zaopatrzyłem w blaszki fototrawione. Oto efekt.

Sprz%C4%99t%20ratunkowy%201.jpg

Sprz%C4%99t%20ratunkowy%202.jpg

Kominy%2024.jpg

Kominy%2025.jpg

No i stanąłem przed poważnym problemem. Wykonanie torów minowych. Uważam że teraz trzeba je wykonać, bo później będą trudności których nie pokonam. Więc jakieś sugestie. Z czego wykonać i jak je przykleić do pokładu, żeby nie odstawały, były w równych odstępach i najlepiej żeby pokładu nie pobrudzić. Chcę je wykonać z drutu miedzianego 0,4 mm lub mniejszego. Ale materiał miękki. I strasznie się gnie. Chciałbym coś sztywniejszego. Na razie nie mam pomysłu.

Drut miedziany 0.4 na tory minowe w tej skali wydaje się trochę zbyt gruby. Pomyśl o drucie np . 0.2 - -0.25 , który wcześniej przeciągnij przez papier ścierny jaki nada mu choć trochę płaską powierzchnię jaka będzie styczna z pokładem. By zachować równoległość torów , z blaszki po pi... wytnij szablon o takim przebiegu krawędzi jaka będzie odpowiadać położeniu torów.Po przyłożeniu do pokładu( nawet podklejony taśmą dwustronnie klejącą) ) ostrą igłą ( krawiecką) wytrasujesz linie wgłębne tak jak robi się linie podziałowe na modelach samolotów. W te wgłębienia wkleisz drut co pozwoli ci zachować równoległy przebieg torów. - Powodzenia.

• 3 weeks later...

Przepraszam wszystkich za moje opóźnienia. Praca, wyjazdy, delegacja: to sprawy które mnie wstrzymują z budową okrętu. Ale nie jest to tak, że nic się w tej sprawie nie dzieje. Najpierw poprawiłem platformę wieży. Później wziąłem się z maszt. Wyszedł imponujący. Kiedy to już zrobiłem. Postanowiłem wszystko na sucho złożyć. I tu dopiero się zdziwiłem. Nic nie pasuje. Platforma wieży, jest o 2 mm przesunięta do tyłu, tak że stanowisko dalmierza wchodzi mi na maszt. Sam maszt nie pasuje w otwory dolnej platformy wieży. Więc jeśli ktoś idzie tą samą drogą w budowie ORP Burzy, to tu się zdziwi. Więc a piać, wieża platformy do przeróbki. Jeszcze raz ustalam pozycję masztu w stosunku, do platformy dolnej wieży (tej na której znajdują się stanowiska armat plot). I udało się. Można ponownie sklejać i wreszcie coś zmontować. Zrobić zdjęcia i pokazać jak, to teraz wygląda. (Tak mi się może tylko to wydaję – bo planów jeszcze nie przywiozłem ). W pomości rufowym, też musiałem oderwać dwie podpórki. Wchodziły mi w tory minowe. Zdjęcia w przyszłym tygodniu. Ach! dzięki Jurahahip za podpowiedź, już nie długo sprawdzę tą metodę.

• 1 month later...

I znów w siodle. Wolno to idzie, ale jak się nie ma dobrych planów, to sobie można. Ale tylko pochałturzyć. Model postaram się skończyć. Tylko nie wiem kiedy. Zwłaszcza że na razie nie mam czasu. Pokażę to co zrobiłem, wolnej chwili. A więc dokończyłem maszt. Jak się go na sucho zamontuje to robi wrażenie. Maszt%202.jpg

Maszt%203.jpg

Maszt%204.jpg

Pomost%20dziobowy%201.jpg

Pomost%20dziobowy%202.jpg

Pomost%20dziobowy%203.jpg

Wie%C5%BCa%206.jpg

Wie%C5%BCa%207.jpg

wieza%203.jpg

wieza%204.jpg

Armaty%203.jpg

Armaty%2037mm%201.jpg

Armaty%2037mm%202.jpg

Tory%20minowe%201.jpg

Tory%20minowe%202.jpg

Tory%20minowe%203.jpg

Tory minowe również - troszkę się rozjechały / zjechały - ale to detal

Hej.

Dokładnie - detal, naprawdę stosunkowo mało rzuca się w oczy.

Dużo paskudniej wygląda różnica w krzywiźnie torowisk między "łącznikiem" a rufą. Prawy tor idzie ładnie po łuku, natomiast lewy się załamuje.

Nie wiem, czym je kleiłeś. Jeżeli cyjanopanem - poszukaj specyfiku o nazwie debonder (rozpuszczalnik do klejów cyjanopanowych). Kapnij nieco na lewe torowisko. Po chwili klej zamieni się w galaretkę (na jakieś pół minuty). Wtedy można skorygować położenie drutów i pozwolić galaretce z powrotem zastygnąć.

Ale ja niczego nie narzucam - sam musisz zdecydować, czy chcesz to poprawiać

A brakiem czasu się nie przejmuj.

Każdy z nas dzieli swój czas między rodzinę, pracę, dom (niektórzy nawet na przeprowadzki ;>) i na hobby często zostają ledwie okruchy.

Pozdrowionka

ZzB

• 1 month later...

Mimo że coraz mniej mam czasu na swoje hobby. Staram się dokończyć budowę tego modelu. Pomalowałem kadłub i nakleiłem kalkomanię. Numery wziąłem z modelu ORP Błyskawica. (nie miałem innych). Farby użyte to Humbrol 34, 55, 106 i 174.

Później zacząłem kończyć nadbudówki. Wyszło tak jak wyszło, ale jak pisałem: wszystko jest eksperymentem, z powodu braku odpowiednich planów. A te myślę, może ktoś je wyda. Tu ukłon do pana Sł. Brzezińskiego z Profili Morskich. Najgorzej jest z doborem tratw pneumatycznych. Wszystkie tu użyte są po prostu za duże. Nie będę ich zmieniał. Tu użyłem farb Humbrola 34, 99, 153, 120,186. (kolory dobrałem na oko). I tu problem, zdjęcia które zrobiłem nie mogę przesłać do usług Picasa Web Albums. Pokazuje błąd. (przeinstalowałem komputer i zamiast XP, zainstalowałem 7 . I tu zaczęły się moje problemy). Postaram się je zamieścić, ale kiedy to będzie nie wiem.