skwercio Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Lepię sobie polskiego Mustanga, na razie wygląda on tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Na owiewce masz nałożoną maskę (np Oramask) czy jakiś fluid zabezpieczający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Też akurat robię Mustanga z ICM-u, całkiem przyjemny modelik i do tego bardzo ładny Nie wiem czy dobrze zrobiłeś przyklejając już podwozie będzie Ci przeszkadzać przy szlifowaniu i później ciężko pomalować, pamiętaj też żeby nie skleić kołpaka przed włożeniem łopat, Kalek będziesz używał zestawowych? Jeśli tak to uważaj na nie, bardzo słabe są najlepiej zabezpieczyć je sobie lakierem, wtedy jest szansa że się jakoś ułożą. Antenę tez mogłeś trochę później zamontować, jak już połączanie wyrównasz, mi się właśnie urwała przy pracy. Spróbuj też może nawiercić lufki i rury wydechu, od razu dużo zyskuje. Następnym razem postaraj się tez o zdjęcia z mniejszej odległości, bo nie wszystko dobrze widać, i jakieś neutralne tło. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekD Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Skoro to polski Mk.III, to ta antena trochę, a w zasadzie wcale tu nie pasuje, bo jak ta osłona miałaby się otwierać? Nasze miały inny typ, popatrz na zdjęcia w necie. I coś mi nie pasują te lotki - czy one mają nierówne krawędzie spływu? Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Halsey Użyłem maskolu, co to ten Oramask? przemekgksw3 Jak doczepić tę antenę z powrotem? Bo właśnie odpadła RadekD Mógłbyś wrzucić te zdjęcia? Lotki przylepiłem równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Halsey Użyłem maskolu, co to ten Oramask Oramask to taka maska w roli (można pociąc na arkusze), którą możesz maskowac dowolne elementy, można też wycinac w niej dowolne maski do maskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Jak doczepić tę antenę z powrotem? Bo właśnie odpadła Very Happy Antena nie będzie Ci już potrzebna, wyrównaj miejsce po niej i zrób coś takiego: Na razie takie zdjęcia udało mi się znaleźć, mogę jeszcze poszukać to może będzie lepiej widać, spróbuj też może na forum poszukać czyjegoś mustanga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Coś tam pomalowałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Pospieszyłeś się z tym malowaniem za bardzo. Widać wystającą krawędź na łączeniu połówek kadłuba. Lepiej by to wyglądało gdyby to wcześniej było przeszlifowane i wyrównane. Popraw taśmę na kadłubie bo nie przylega chyba zbyt dobrze i jak się tam farba dostanie przy malowaniu reszty kamuflażu to nie będzie to dobrze wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Poprawiłem to, co powiedziałeś. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Jakimi farbami malujesz? Jak je rozcieńczasz? Strasznie Ci kropkują po bokach... Rozcieńczaj je mocniej, albo podkręć ciśnienie(jeśli to było malowane aerografem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Ciśnienia w Pari nie podkręcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Dół i rury pomalowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Szpachlowałeś ten spód no mi to nie wygląda, najpierw wyrównaj połączenia a dopiero później maluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Ja + szpachla = gorszy wygląd modelu :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Ja + szpachla = gorszy wygląd modelu :( bo jeszcze jest etap: + szlifowanie = lepszy wygląd modelu Chyba za mocno zalewasz model farbką, a to nie zakamufluje miejsc łączeń części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Ja + szpachla = gorszy wygląd modelu :( Ja+szpachla+szlifowanie+CA+szlifowanie+polerowanie= porządnie wykonany model Na pewno nie będzie dobrze jeżeli pominiesz szlifowanie, powie Ci to każdy kto zrobił, parę samolotów. No może gdybyś miał jakiś super pasujący zestaw to można się obejść bez, ale ICM do nich raczej nie należy. Tak jak mówiłem zaszpachluj to, wyrównaj papierem, później pociągnij miejsce szpachlowania CA, wyrównaj, wypoleruj jakimś drobnym papierkiem i będzie git Rycie nowych linii już sobie daruj, i tak masz łatwo, nie ma jakichś przesunięć drastycznych czy uskoków, jedynie wąska szczelina pomiędzy połówkami kadłuba, powinno być łatwo. A tak w ogóle to zwolnij trochę! Zastanów się najpierw nad kolejnością montażu, przygotuj powierzchnie, pytaj, dopiero później maluj, chyba zależy Ci na wyglądzie modelu czy robisz to tylko z nudy bo wakacje są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2010 To wszystko zrobię, ale dopiero w następnym 1:48 (czeka w szafie), w tym po prostu chcę "poznać" tą skalę i moje nowiutkie aero PS. Pojawił się temat zabezpieczania kalek lakierem - jak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Dalsze malowanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 skala 1:48 jest bardzo przyjemna ,detale większe,łatwiej się układa maskowanie pod kamuflaż itp. Zawsze jednak musi by model na straty Moim był AR-234 Blitz z Chematic Również na nim uczyłem się stosować blaszki ,podkładowania Surfercerem (już nie używam bo nie umiem stosować tego pod pędzel ) używać podkładu w sprayu (polecam) , używać zmywaczy -w skrócie nigdy nie będzie skończony Co do Pari ,to jest całkiem fajnym urządzeniem -mój ma 1,3 bar i daje radę .Natomiast to ,że aero chlapie ...pewnie powinieneś go wyczyścić wewnątrz-dysze obudowa itp.....i zależnie od tego jaki to aerograf...obrobić igłę.Ja gdy użyłem swojego AB1001 (chyba)pierwszy raz też chlapałem jak Ty Gdy wyszlifowałem igłę na papierze 800 zachowywał się już idealnie,pewnie miała zły kształt .Poczytaj FAQ o aerografach ,sporo stron ale pożytecznych . Sam model... Co do nierównych lotek to podejrzewam ,że używałeś kleju rozpuszczalnikowego i stopił plastik przy zbyt szybkiej obróbce zanim wszystko dobrze wyschło.Lepiej przy krawędziach używać cyjanoakryli. PS Też jestem amatorem więc moje rady sa jedynie amatorskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Powinieneś chyba nieco lepiej zabezpieczać miejsce prac przed malowaniem bo nie tylko biurko masz pomalowane ale jak widzę także myszkę i klawiaturę o ile tylko na tym się skończyło To wszystko zrobię, ale dopiero w następnym 1:48 (czeka w szafie), w tym po prostu chcę "poznać" tą skalę i moje nowiutkie aero Ech gorąca głowa ... sam też tak kiedyś miałem ... Mam nadzieję, że jednak niedługo zwolnisz by szybkość zamienić na lepszą jakość Ten maskol to produkt humbrola czy inny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 nie tylko biurko masz pomalowane ale jak widzę także myszkę i klawiaturę o ile tylko na tym się skończyło Ekran już umyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Praca idzie dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 in plus: - ladnie namalowane pasy na skrzydlach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Razi strasznie ten brak szpachlowania szkoda takiego ładnego modelu, lotki rzeczywiście są krzywe. Nie zapomnij o światłach pozycyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi