lucass_krk Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 Witam serdecznie wszystkich, postanowiłem umieścić ten wątek warsztatowy na fali innych "jedenastek" pojawiających się na forum, nie ukrywam że p długiej przerwie z pewną dozą nieśmiałości podchodzę do Mastercrafta ale w mojej skali to jedyna alternatywa, biorąc się za "ikonę" naszego lotnictwa chciałbym ją zrobić jak najlepiej, zdaje sobie sprawę z ciężkiego materiału i robię ten model prosto z pudła z lekkim rękodziełem, a o to dzisiejsze wypociny : wyciąłem nadmiar plastiku przy wiatrochronie ciut szpachli i będzie wyglądało lepiej usunąłem pseudo karabin oraz wymieniłem go na igielny i w miarę możliwości poprawiłem chłodnicę aktualnie jestem na etapie produkcji luf w skrzydłach. Mam wielką prośbę do znawców tematu, na jaki kolor malować wnętrze oraz czy wnętrze z P7 mastercraftu będzie pasowało do p11 ? pozdrawiam i czekam na sugestie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 cieszy rosnąca popularność P.11 na forum znawcą tematu nie jestem, ale może coś pomogę; 1. pocień jeszcze bardziej ścianki kokpitu tam gdzie usunąłeś plastik (rozumiem że chcesz wstawić jakąś tablice przyrządów? bo jeżeli nie to będzie po prostu lepszy widok na pustkę. jeżeli chcesz mieć tablicę bliską PART-owskiej to pisz na PW, coś pomogę) 2. P.7 miał nieco inny kokpit, oczywiście jak się uprzesz to podłogę z fotelem wpasujesz do P.11, w sumie jak nie dajesz blach to w zupełności może być 3. kolor wnętrza - ot odwieczny problem, większość źródeł podaje że srebrny, ale w muzealnym poszycie od wewnątrz zdaje się być białe/ b. jasno szare (kolega zresztą w razie potrzeby nie powinien mieć większych trudności z wycieczką do muzeum na czyżyny ), ja w swoim obstawiam: burty j.szary, kratownica srebrna, myślę że jak nie robisz wnętrza i pociągniesz wszystko srebrnym to też nie będzie zbrodnia. pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Powodzenia, mnóstwo zdjęć masz w dziale Walkaround. Może zrobisz otwór w ściance wnęki karabinu, w osi lufy oczywiście, będzie to na pewno lepiej wyglądało, albo wstaw większej średnicy igłę, która będzie kanałem wylotowym kończącym się przy cylindrach silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Ktoś produkuje żywiczny silnik do P 11 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 9 Września 2010 Autor Share Napisano 9 Września 2010 mam dokładnie taki plan zrobić kanał z igły dodatkowo muszę powalczyć z wnętrzem którego w modelu jak wszyscy wiedzą nie ma. A do tego modelu nie mam zamiaru nic dokupywać, wszystko chcę zrobić wkładem własnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 9 Września 2010 Autor Share Napisano 9 Września 2010 mini update, po nocnej walce z km'ami, chwilowo tylko tyle wróciłem z pracy i chodzę na rzęsach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Jak zrobiłeś km-y na skrzydłach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 2 igły wklejone w siebie i w wywiercony otwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 A jak pociąłeś te igły? Bo próbowałem chyba wszystkiego i zawsze się spłaszczały :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Mi się udaje przecinać igły za pomocą piłki modelarskiej zrobionej z żyletki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 A jak ją zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 można też ucinać czeską Pilką TIGER, ale szybko się ją tępi w ten sposób, można po prostu jakimiś dobrymi szczypcami do drutu normalnie uciąć, następnie obróconą o 90st spłaszczoną końcówkę delikatnie ściskając rozgiąć do przekroju kwadratowo-kanciasto okrągłego, a dalej - po prostu pilnik iglak i szlifować (prostopadle do igły, kak żeby zeszlifować pogięty odcinek), ja tak robie i wychodzi dobrze, pilnik szybko zbiera więc idzie to szybciej niż przy przecinaniu Pilką. taki mały offtop, mam nadzieje że autor się nie pogniewa pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Piłkę z żyletki robię w ten sposób, że w ostrze jakiejkolwiek żyletki uderzam ostrym przedmiotem raz przy razie z kilkanaście, kilkadziesiąt razy, konkretnie ja to robię skalpelem. Ostrze żyletki zmienia się w małą piłę. Taką żyletką, bez większego trudu można przeciąć monetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 gulus - ciekawy patent, a powiedz szlifujesz jakoś boki tej żyletki - nie robią się wyszczerbienia na boki? pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 ja tnę nożykiem olfy, nacinam naokoło "rurki" potem delikatnie łamie i szlifuje papierem 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Nic więcej z żyletką nie robię. Rzez (chyba tak się to nazywa?) jest cieńszy niż w przypadku czeskich żyletek, może z powodu tego, że "zęby" robię skalpelem (i dla tego, że zwykła żyletka jest cieńsza, warto ją oprawić w kawałku drewienka, albo bardzo uważać, żeby nie porobić sobie ran, które nieciekawie się goją)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 wuwu jesteś wielki, dzięki koledze jestem na etapie produkcji wnętrza, zdjęcia niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 16 Września 2010 Autor Share Napisano 16 Września 2010 mały update i zarazem pytanie do kolegów, czy iść tym tropem co do wnętrza czy mieniać pomysł, mam tu 2 pomysły co do obecnej wersji 1. pozostawić to co żółte 2. wyciąć tak jak widać z przodu dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 Wycinaj! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 21 Września 2010 Autor Share Napisano 21 Września 2010 dalsza część walki z "jedenastką", wklejam żebrowanie wnętrza kabiny i zrobiony fotel pilota, w tym miejscu wielki ukłon do wuwu . Oparcie widać że jest krzywo ale t zdjęcie w makro w rzeczywistości nie jest tak tragicznie i zgubię to montując do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 kolega widzę powoli ale dokładnie się zabrał za modelik no to nalewam sobie kalimoxo i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 21 Września 2010 Autor Share Napisano 21 Września 2010 a żeby cię tak Krystianie z tym kalimoxo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 22 Września 2010 Autor Share Napisano 22 Września 2010 po wizycie u psychologa, a potem okulisty tablica gotowa w 50% malowanie i szajding ale to już chyba nie dziś i wbrew plotką druciki w kabinie to nie cyna hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Łoł, widzę walka trwa dawaj maleńki dawaj ,drugie kalimoxo zaczynam hyhyhy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 po wizycie u psychologa, a potem okulisty tablica gotowa w 50% malowanie i szajding ale to już chyba nie dziś Ja bym poprosił o małe know-how z tą robotą, bo efekt świetny i bym z chęcią poodgapiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi