PrzemoLPP Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Być może niektórzy pamiętają wątek nt. kalkomanii firmy Pheon Models do modelu Sopwith Pup, o których kiedyś z zachwytem pisałem na nPWM. Ten mój zachwyt produktami w/w firmy nie słabnie. Ostatnio kontaktowałem się z jej szefem Rowanem Broadbentem i wyraził on zainteresowanie przygotowaniem zestawu z kalkomaniami do samolotów pochodzących z 1 wojny światowej użytkowanych w lotnictwie polskim po wojnie. Z racji dosyć niszowego tematu ma on obawy o zbyt i dosyć oczywistym jest, że największe szanse na klientów widzi w Polsce. Poprosił mnie, abym w jego imieniu zbadał, czy byłoby u nas zainteresowanie takim tematem. Poniżej zamieszczam tłumaczenie jego maila. Gdybym miał przygotować zestaw do samolotów powojennych w Polsce byłby to zestaw z większą liczbą typów samolotów, co pewnie spowodowałoby wzrost kosztów - przygotowałbym po 50 zestawów w skalach 1/48 i 1/72. Jeśli udałoby się to wykonać w nie więcej niż 4 kolorach, to cena byłaby ok 15GBP za zestaw formatu A4 do skali 1/48 i ok. 12GBP za 1/72. Jeśli zebrałbym po 30 wstępnych zamówień w obu skalach podjąłbym się tego. Zestaw obejmowałby różne typy samolotów, ale bez przygotowywania nowych rysunków (planów). Na dziś mam przygotowane rysunki (plany) do: Nieuport, Oeffag DIII, Sopwith Camel, Dolphin, SPAD VII i XIII, Bristol Fighter, Fokker DVII, Hannover Cl III, tak więc brakowałoby jeszcze E.V, Ansaldo i dwumiejscowych, jak np. LVG CVI i Albatros C.III. Te brakujące kiedyś i tak będę chciał przygotować, więc nie ma tu problemu. Jest jeszcze jedna możliwość do rozważenia. Gdyby znalazł się ktoś (lub grupa osób), kto chciałby zakupić i rozprowadzić w Polsce po 30 zestawów w każdej skali, to mógłbym zaproponować obniżoną cenę - ok. 10GBP za 1/48 i ok. 7GBP za 1/72 plus przesyłka. Warunkiem byłoby rozprowadzenie WYŁĄCZNIE w Polsce. W takiej sytuacji zwróciłby mi się sam koszt produkcji bez kosztów przygotowania projektu kalkomanii i instrukcji. Mimo to byłoby to dla mnie wiele warte, gdybym mógł zobaczyć piękne modele z naszymi kalkomaniami wykonane przez utalentowanych polskich modelarzy. Być może w takiej sytuacji ktoś chciałby również przygotować instrukcję w języku polskim. Tyle Rowan. Z mojej strony, zupełnie bezinteresownie, chciałbym wszystkich zachęcić do rozważenia możliwości kupna takich kalkomanii. Ich jakość jest absolutnie niezwykła. Są przygotowywane z niezwykła starannością pod względem i merytorycznym, i technicznym. Same kalki nie mają śladów przesunięć kolorów, nośnik jest cienki i znika sam lub z lekką pomocą zmiękczaczy, kładą się niemal same. Instrukcje w każdym z zestawów to kilkunastostronicowe książeczki z: opisem samolotu (historia i malowanie), szczegółowymi opisami prezentowanych egzemplarzy, opisami dostępnych zestawów z modelami w danej skali, poradami dot. techniki nakładania kalkomanii. Do tego dochodzi kilka kart kredowego papieru z pięknymi kolorowymi profilami i rzutami wszystkich prezentowanych egzemplarzy. Ewentualnych chętnych proszę o zupełnie wstępne deklaracje, najlepiej na maila (przemyslaw.litewka@gmail.com). Jeśli ktoś chciałby więcej informacji, to pytania można albo przeze mnie, albo bezpośrednio do Rowana, po angielsku na adres (pheon.models@hotmail.co.uk). Również, jeśli znalazłby się ktoś zainteresowany rozprowadzaniem tych kalkomanii, to proszę o kontakt. Dla nieznających produktów Rowana: 1) link do jego oferty: http://www.britmodeller.com/forums/index.php?showforum=227 2) moje modele z jego kalkami: http://pwm.org.pl/pwm/index.php/galerie/lotnictwo/category/13-sopwith-pup-1-72-przemol http://www.modelarstworedukcyjne.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=153 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Koledzy na Modelworku nie kleją szmatopłatów z szachownicami??? Podbijam lekko wątek, bo mi samemu zależy, żeby projekt wypalił, a jak się uda to można liczyć na więcej w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 PrzemoLPP posłałem Ci maila. Piszę się na kalkomanie 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoLPP Napisano 23 Września 2010 Autor Share Napisano 23 Września 2010 Dzięki za odzew. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do lektury i udziału w dyskusji na forum nPWM: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=14&t=12661 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystyna_z_gazowni Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Proszę mnie uwzględnić na arkusz w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoLPP Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 Proszę mnie uwzględnić na arkusz w 1/72 OK, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Przemo, dopisz mnie do listy na 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mate82 Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 To jeszcze ja się pisze na arkusz w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Wchodzę w arkusz w 72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoLPP Napisano 29 Września 2010 Autor Share Napisano 29 Września 2010 Dziękuję wszystkim za akces. Nadal czekam na odpowiedź od Rowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi