ups Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Jakoś po długiej przerwie spowodowanej rozmaitymi problemami życiowymi pod wpływem lektury forum postanowiłem wystartować z trzecim modelem w mojej krótkiej "karierze" modelarza (właściwie 4tym , 3 zaczęty czeka na wenę). Sklejam sobie z różnym powodzeniem potwora od dragona, model będzie robiony z pudła( brak dodatkowych środków i skilla na waloryzację), na całe szczęście są w zestawie jakieś blaszki i metalowa lufka. Póki co tyle usklejałem, wanna i góra jeszcze nie sklejone. Odnośnie kamo nie mam pojęcia jakie zrobić, może coś pomożecie. Liczę na rady i ewentualne sugestie, w końcu dopiero się zaczynam w to bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 Sorki ,że post pod postem ale tak jakoś wyszło. Coś tam posklejałem, starałem się jak mogłem żeby estetycznie było, a jak wyszło oceńcie sami. W sumie zostało mi najgorsze : kółka i znienawidzone przeze mnie gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 30 Września 2010 Autor Share Napisano 30 Września 2010 W sumie nie widać tego ale na modelu znalazł się surfacer 1200. Teraz czas na preshading ale to jak kupię czarną farbkę jakąś jutro. Btw wie ktoś ile ten surfacer schnąć powinien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 6 Października 2010 Autor Share Napisano 6 Października 2010 (edytowane) Baza- dunkelgelb mr. color C. Sorki za fotki ale telefonem tylko mogłem robić. Jeszcze wcześniej użyłem sandy paste od vallejo , coby pod błotko podwaliny zrobić (pomysł żywcem zerżnięty od reggiego;)) Mój pomocnik , jak widać on już nie daje szans moim staraniom:P Uploaded with ImageShack.us Czekam na friule (coś długo idą) będę się z nimi męczył pierwszy raz. Nawet nie chcę się przyznawać jak ciała dałem z magic trackami od dragona:( W najbliższym czasie będę jeszcze rozjaśniał centralne części dużych powierzchni i niektóre wystające części na górnych płytach. Zastanawiam się jak to zrobić, chyba trochę białej do bazy dodam... No to tyle na razie. Pozdrawiam tych bardziej zaawansowanych i początkujących jak ja:) Edytowane 6 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 6 Października 2010 Share Napisano 6 Października 2010 Zmień fotki do regulaminowej wielkości. Inaczej zostaną usunięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Dotarły do mnie friule. Pierwszy raz tym się bawiłem ,choć męczenie może byłoby tu właściwszym słowem. Pociąć się można nawiercając tyle tych ogniwek. Potem jest nie lepiej bo trzeba łączyć je przy pomocy drucika dołączonego do zestawu. Generalnie musiałem czymś się znieczulić przy tej siermiężnej robocie:P Po trzech godzinach skończyłem. Nie wiem czy mam kropelką podziałać coby te druciki się nie wysuwały, może ktoś z Was podpowie. Mam jeszcze zamiar wykąpać gąski w domestosie i occie więc może potem to zrobie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 12 Października 2010 Autor Share Napisano 12 Października 2010 (edytowane) Dziś zakupiłem 2 wsokospecjalistyczne preparaty modelarskie. To te w butelkach Po kilku minutach "zupka" zagęściła się. Cały proces przeprowadzałem na balkonie(koledzy pisali ,że lepiej właśnie tak zrobić) i całe szczęście bo "rosołek" trąci myszką z lekka ;) Teraz czekam na efekty. Edytowane 12 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Bomba , teraz pokaż jak to wygląda ,bo sam mam do zrobienia Friulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 12 Października 2010 Autor Share Napisano 12 Października 2010 (edytowane) No i tu pojawia się problem. Gaski już trochę pływają a efekt jest marny :( ledwo troszkę jedna z gąsienic zczerniała. Zastanawiam się o co biega proporcje użyłem 50/50, może niska temperatura otoczenia ma tu jakieś znaczenie bo chłodno na zewnątrz. Jakieś pomysły/rady???! Edytowane 12 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darthjacek Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 jako chemik mogę Ci powiedzieć że wysoka temperatura sprzyja reakcji korozji z racji iż teraz jest chłodniej może być to jedna z przyczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 12 Października 2010 Autor Share Napisano 12 Października 2010 Hmm... tyle czasu minęło i bez zmian:( Gąski wyglądają jak na zdjęciu powyżej. Nie mam za bardzo pomysłu co z tym fantem zrobić. Powtarzam proces , tym razem w słoiku... Po godzinie z jedną z gąsek zaczęło się coś dziać. Efekt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Sry .link już działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 O wiele lepiej! Czyli jak (50%-50%) plus ciepła woda i słoik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 Na pewno słoik i temperatura pokojowa. Proporcje 50/50. Z minusów mało brakło a żona by mnie z mieszkania z całym majdanem eksmitowała , bo smród przeokropny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Do tej operacji lepiej nadaje się zielony domestos. Poza tym przed zanurzeniem gąsek w tej berbelusze dobrze jest je odtłuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 wyszlo dobrze. oj tak mikstura niezle daje sie we znaki, takie rzeczy to sie na balkon wystawia albo w piwnicy kisi:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 Gąski po kąpieli faktycznie dostały tłustego osadu, próbowałem dremelem z końcówką drucianą ale niestety proces ten rwał mi gąsienice. Ale od czego stara szczoteczka do zębów i siła własnych rąk:P W każdym razie brudzę gąski pigmentami troszkę. Żeby nie było ząbki gąsienicy przetarłem papierem ściernym ,żeby było widać że pracują na kołach. Przetrę je też od zewnątrz na najbardziej wypukłych częściach gąsienicy ale to później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Witam! Strasznie walczysz z tymi gąskami. Ja Firule psikam Metal Primerem Gunze i maluje potem odcieniami brązu. Nie ma problemu, nie śmierdzi, nic się nie rwie. A mieszanka podchlorynu sodu, kwasu octowego i ZnAl (znal-stop na Firule) to naprawę "stinkenden Bombe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 Masz zdecydowaną rację przerost formy nad treścią. Na swoje usprawiedliwienie dodam ,że bawiłem się friulami pierwszy raz. Efekt jest super ale pewnie można o wiele łatwiej go osiągnąć , chociażby tak jak napisałeś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 Niestety podczas zakładania gąsienice rozpadały się na fragmenty , a to dlatego że druciki zostały rozpuszczone przez domestosa +ocet. Musiałem wymieniać i była zabawa ale jakoś dałem radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 zielony domestos potwierdzam, inne mikstury- wychodzi gorzej. Tak czy tak potem lekko i tak gaski maluje rozwodniona rdzawą farba humbrol 113 z domieszką brązu i czerni. Po domestosowaniu druciki sa skorodowane i inie wypadną, nie trzeba kropelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 15 Października 2010 Autor Share Napisano 15 Października 2010 Coś tam dziś porobiłem. Zabawa z maskowaniem: Efekty zamieszczę jak baterie od aparatu podładuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 15 Października 2010 Autor Share Napisano 15 Października 2010 Po zdjęciu masek stwierdzam ,że jak na pierwsze kamo 3-kolorowe wyszło fajnie i podoba mi się. Niestety przytrafiła się jedna awaria z lufą, zeszła z niej w jednym miejscu farba razem z podkładem. Jakoś postaram się to zamaskować. Teraz kilka fotek: Rufa jeszcze przed ściągnięciem maskola. Nieszczęsna lufa Teraz chyba wypróbuję filtry, mam zamiar użyć jeszcze biedronki, sidoluksowania , washa, obić, kurzenia. Pomóżcie z kolejnością tych procesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 To ja może troszkę pomogę. Kolejność tak naprawdę nie jest z góry ustalona, jedni robią najpierw wash a potem biedronkę, drudzy najpierw biedronkę a potem pinwasha itd., więc powiem może jak robię ja. Po nałożeniu kolorów, wszystkie elementy takie jak narzędzia, peryskopy itd również maluje na kolory bazowe. Potem nakładam sidolux a po sidoluxie kalkomanie. Następnie robię wash i biedronkę a potem ewentualnie lekkie obicia. Kurzenie i pigmenty zawsze zostawiam na sam koniec. Jeśli ktoś zna wersję, która będzie bardziej sprzyjać pracom to niechaj mnie poprawi. A tak odnośnie modelu, to troszkę za duże te kropy, ale działaj z nim, będę podpatrywał. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 15 Października 2010 Autor Share Napisano 15 Października 2010 Dzięki za rady. Odnośnie kropek w piśmie wydawnictwa militaria na temat jagów znalazłem reprodukcje z małymi jak i dużymi . Tych z małymi jest dużo także wybrałem tego z dużymi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi