kubisz Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Producent: AFV Club Nazwa: EOD Tactical Robot (I) Numer katalogowy: AC35010 Skala: 1:35 Dostępność w Polsce: praktycznie niedostępny Cena: ok. 22 zł Zawartość: 23 elementy plastikowe Ocena: 5+ Na ramce jest informacja, że pochodzi ona z innego zestawu AFV Club o numerze AF35132 - M1132 Stryker ESV. Na szczęście można ją kupić osobno, właśnie pod numerem AC35010. Strona producenta. Być może jest to związane z brakiem praw autorskich do nazwy, ale budowany z tego zestawu robot to TALON, produkowany przez firmę Foster-Miller. Po raz pierwszy został użyty bojowo w Bośni w 2000 roku, 2 lata później trafił do Afganistanu, a od 2003 roku służy również w Iraku. Używany jest do wykrywania i rozminowywania ładunków wybuchowych i niewypałów. Istnieją także inne wersje specjalistyczne oraz wersje uzbrojone. Zestaw jest zapakowany w woreczek foliowy przymocowany zszywkami do kawałka kartonu. W środku znajdziemy jedną ramkę z 23 elementami: Instrukcja jest wydrukowana po obu stronach kartoniku: Części plastikowe odlane są bardzo czysto, bez nadlewek i przesunięć formy. Detale są bardzo delikatne, ślady po wypychaczach umieszczone w niewidocznych po sklejeniu miejscach: Zdjęcie z porównywaczem wielkości: Moja opinia o zestawie: mimo mikrych rozmiarów jest to bardzo dobry modelik, za niewielkie pieniądze, w sam raz do złożenia i pomalowania w jeden dzień. Żeby był jeszcze bardziej efektowny należy dorobić przewody oraz do kompletu walizeczkę zawierającą OCU (Operator Control Unit). Plusem jest możliwość ruchomego zamontowania ramienia roboczego. Jak widać, koła odlano jako jeden element z gąsienicami. Dla jednych będzie to plus, dla innych minus zestawu. Minusem jest na pewno odlanie gąsienic jako pełnych, podczas gdy w oryginale mają mnóstwo otworów. Należy jednak pamiętać tutaj o ograniczeniach skali i technologicznych. Krótko mówiąc - zdecydowanie polecam. Zdjęcia oryginału: Do poczytania: http://www.asimo.pl/modele/talon.php http://en.wikipedia.org/wiki/Foster-Miller_TALON http://foster-miller.qinetiq-na.com/lemming.htm Wybaczcie fatalne zdjęcia Pogoda pod psem i ciemno za oknem Postaram się przy najbliższej okazji podmienić zdjęcia, przynajmniej zbliżenia szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 A ten joystick to chyba znam z pokoju obok (!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir.michal Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Jest to model jak napisałeś praktycznie nieosiągalny w takim razie gdzie go dorwałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 Szukałem przez googla w polskich sklepach modelarskich i znalazłem tylko w Sindarze. Kupiłem ostatniego (22 zł + 6 zł przesyłka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 Ha, aż sobie zamówiłem tego cudaka w Kamracie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 4 Października 2010 Share Napisano 4 Października 2010 Minusem jest na pewno odlanie gąsienic jako pełnych, podczas gdy w oryginale mają mnóstwo otworów. Należy jednak pamiętać tutaj o ograniczeniach skali i technologicznych. Zaraz się do niego ukażą Friule, blaszki Eduarda, zestaw Voyagera i joystick od Logitecha. Serio- bardzo interesujący model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Października 2010 Share Napisano 5 Października 2010 Zaraz się do niego ukażą Friule, blaszki Eduarda, zestaw Voyagera i joystick od Logitecha. No właśnie i zestawy dedykowanych figurek antyterrorystów z każdej armii używającej robocika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Października 2010 Share Napisano 5 Października 2010 A ten joystick to chyba znam z pokoju obok (!) Wygodne (podobno, ja tam wole myszkę i klawiaturę) i sprawdzone rzeczy łatwo robią karierę w wojsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Października 2010 Autor Share Napisano 5 Października 2010 Figurki Black Doga, które ładnie będą pasować do tego robocika: No i do kompletu na dioramie jakiś Humvee patrolu EOD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Października 2010 Share Napisano 5 Października 2010 Zastanawiam się skąd nagle zainteresowanie tematem saperów wśród firm modelarskich, czyżby znowu przez sztukę? "KLIK" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Października 2010 Autor Share Napisano 5 Października 2010 Robocik AFV Clubu powstał chyba niedługo po premierze "The Hurt Lockera", ale przed pooscarowym wybuchem popularności. Saperzy to już raczej na pewno na fali sukcesu filmu wypłynęli. Coś w tym jest, bo sam zacząłem myśleć o pierwszej w życiu dioramie. Na razie jednak cena tych figurek mocno mnie od tego pomysłu odwodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi