bilbopl Napisano 7 Października 2010 Share Napisano 7 Października 2010 Jako mój drugi model miał być PZL-37 ŁOŚ firmy PLASTYK ale trafiło na F14. Tak samo jak mój pierwszy model VULTEE (do wglądu w galerii, ten taki brzydki )pochodzi z rozbiórki, niestety kilka części uległo uszkodzeniu przy rozbieraniu. Fotki: Mam nadzieję, że uda mi się coś z niego złożyć. Tym razem postaram się porządnie użyć szpachli i poszlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Października 2010 Share Napisano 7 Października 2010 Buahahaha zobaczcie jak chińczycy zaklasyfikowali kocurka (napis na boxartcie na dole), US. Air Force Trainer Bilbopl, Kocurek to wdzięczny temat, na forum jest wielu fanów tego samolotu, więc będziesz pod niezłą presją, aby wykonać miniaturkę porządnie Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Października 2010 Share Napisano 7 Października 2010 Ałaaa, pamiętam ten model. Przyzwoity, ale ma swoje wady. Kaszkowata powierzchnia modelu, kiepskie spasowanie. No ale detale są wporzo. Muszę sobie jakąś czternastkę w końcu skleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 7 Października 2010 Autor Share Napisano 7 Października 2010 Kurcze nie wiem czy w dobrą stronę idę, czy malowanie powinno być mniej więcej takie? To mój drugi model w życiu i dopiero się uczę malować: Na surowo nie przyklejony fotel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Października 2010 Share Napisano 7 Października 2010 No nie dokońca Matko przenajświętsza co się stało z osłoną kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 7 Października 2010 Autor Share Napisano 7 Października 2010 Osłona kabiny jest obklejona i sobie dosycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Października 2010 Share Napisano 7 Października 2010 Nie te kolory, ale wygląda schludnie, a to najważniejsze. Nieraz bywa tak, że doświadczony modelarz, mający opanowane wszystkie techniki, maluje element jakiegoś modelu na zły kolor, bo nie wie jak wygląda oryginał ;-) Także nie przejmuj się i dawaj dalej, a jak chcesz, to popraw kolorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 7 Października 2010 Autor Share Napisano 7 Października 2010 Chyba trochę popsułem :( wyczyszczę trochę zbrudzenie z siedzeń i więcej kokpitu nie poprawiam bo jeszcze bardziej popsuję :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Października 2010 Share Napisano 7 Października 2010 Nic nie czyść, tylko poduszki foteli pomaluj jeszcze raz ;-) A panele fajne wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GanGREEN Napisano 7 Października 2010 Share Napisano 7 Października 2010 Kiedyś też popełniłem ten model(5-6 lat temu),niestety do łatwych i przyjemnych w montażu nie należał,trzeba było używać szpachli(okolice kabiny pilota,oraz łączenie,wloty powietrza-silniki)Sporo pracy przy dopasowaniu poszczególnych elementów.Część linii podziału na skrzydłach pozostawiona jako wypukłe.Nie pamiętam nawet czy malowanie to sugestia instrukcji,czy moja fantazja.Kalkomania z zestawu nie najlepsza,na moim modelu użyłem pozostałości oznaczeń z zestawu Italeri.Model malowałem pędzelkiem.Być może producentowi chodziło o użycie słowa "treningowy"nie w odniesieniu do samolotu,tylko do zestawu,bo do tego wydaje się stworzony. Pozdrawiam,i życzę pomyślnego zakończenia pracy przy budowie tego Modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 8 Października 2010 Autor Share Napisano 8 Października 2010 "Odrobina" szpachli i maźnięte skrzydła. Niestety farbę mam tylko szary A45. Taka "odrobina" szpachli bo dziura między skrzydłami miała około 2mm Dzisiaj docierane ciekawe czy coś z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Wstępne malowanie (camouflage gray) + odrobina szpachli na łączeniu kadłuba z dziobem: edit: ...i dalej szpachlowanie, chyba nie wygląda to za dobrze edit2: No to tyle na dzisiaj, szpachla i szlifowanie. Na ten moment wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 chlopie, jak na poczatkujacego bardzo dobrze ci idzie. jedyne, co nie pasuje to to, ze zaszpachlowales linie podzialu na spodzie kadluba, ale mozna ci to wybaczyc, jestes poczatkujacy.mi tez sie to zdarza czasami, no ale coz poradzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lotnik Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Zawsze możesz to poprawić. Weź coś ostrego i wytrasuj je samemu;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 12 Października 2010 Autor Share Napisano 12 Października 2010 Moglibyście mi jakoś na fotce pokazać które te linie? Bo zabardzo niemoge wypatrzeć a jak jest coś nie tak to poprawię. edit: A jak silniki pomalować? Czy takie malowanie jest ok? czy dodać coś jeszcze? Bardyiej je chyba pociągnąć szarym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszKnight Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Ładnie ci to idzie Mam małe pytanie, czy skrzydła tego modelu jak będzie skończony, będą ruchome czy nie? I uważaj z tym dzierganiem lini podziałowych, bez stresu i powoli i dokładnie, bo zniszczysz i krzywo wyjdą, przechodziłem to właśnie :| Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 Tak skrzydła modelu są/będą ruchome, czym najlepiej dziergać te linie? może być taki mini malutki nożyk do tapet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Tak skrzydła modelu są/będą ruchome, czym najlepiej dziergać te linie? może być taki mini malutki nożyk do tapet? Rzuć okiem tu: viewtopic.php?t=5717 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 Dziś niewielki postęp, uzbrojenie w trakcie pracy Kolejna drobinka szpachli I oszlifowane z dwoma warstwami bazowej farby: Bo chyba tak mniej więcej ma to wyglądać? Czy kolor uzbrojenia nie jest aż tak istotny? Bo z tego co przeglądałem fotki malowania są przeróżne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 13 Października 2010 Share Napisano 13 Października 2010 Jest istotne w konkretnych schematach. Aim 9 np występowały białe, szare i niebieskie. Dwie pierwsze bojowe trzecia szkoleniowa. I tak w nowszych samolotach np Super robalu spotkasz tylko szare ew niebieskie. Poszukaj w google, a najlepiej znajdź zdięcia z podwieszonym uzbrojeniem samolotu danej eskadry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 Pytanko, odnośnie sidoluxa... ten taki zwykły do podłóg z połyskiem ma być? I jak nim malować? najpierw sido, później kalki i znowu sido tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Generalnie najpierw preshading (tutaj lepiej nie stosować w przypadku malowania pędzlem), pomalować potem lakier błyszczący (np. sidolux), kalki, lakier błyszczący (dobrze nałożyć w przypadku sidoluxu z 2, a nawet 3 warstwy żeby zabezpieczyć kalki przed kolejnymi etapami) następnie wash no i lakier końcowy zależny od stopnia błyszczenia się samolotu. W przypadku Tomcat'a proponuje półmat. Italerka na przykład podaje spód malowany na błysk, a resztę półmatem - przyznam, że dosyć dziwnie by to wyglądało. Błysk też zależy od stopnia eksploatacji maszyny, warunków w jakich operuje (tutaj mamy raczej myśliwiec, który ma sporo wspólnego z wodą czyli zmiana kolorystyki i matowienie będzie dosyć spore). Odnośnie sidoluxu to właściwie obojętnie jaki użyjesz bo na modelu dają dokładnie taki sam efekt. Ten specyfik ma odpowiednią konsystencję więc może śmiało malować pędzlem bo idealnie rozlewa się po modelu. Finalny lakier dobrze rozmieszaj i rozcieńcz go sobie do podobnej konsystencji jak sido - też nie powinien zostawić żadnego niepożądanego efektu. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 (edytowane) O kurcze w lakiery się nie zaopatrzyłem :(, a dzisiaj robiłem zamówienie na farbki ;/ Jakaś konkretna firma? Edit: czyli jeśli nie posiadam aerografu lepiej się za lakierowanie nie brać? Pomalowałem kawałek plastiku i nałożyłem sidolux, nawet kurna niewiedziałem że to taki fajny efekt daje Edytowane 14 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Nauczony własnym doświadczeniem, lakiery nakładamy tylko z aero, bo kwiatki ciekawe wychodzą przy malowaniu pędzlem (nie trzyma wtedy swoich właściwości, pół mat wychodzi na błyszcząco a mat jak chce, albo półmat albo błysk) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszKnight Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 można poprostu tylko sido? czy jest za słaby i nie ten efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi